Waarheen? Poëtische zondagmiddag, Pangea, Nynka Delcour …

Vandaag o.a.: Pangea, Poëtische zondagmiddag, MAAK ‘T! workshop, Jazz Inverdan met ensemble Vlek, ‘Empire of Light, Nynka Delcour (foto), Camadou, rondleiding Hembrugterrein, ZaanFolk sessie, Zinnenprikkelend en Zaansgroen…

Verderop deze week: Lezing ‘Paarden communicatie’, informatiebijeenkomsten, Parteon prikactie Krommenie, kermis Wormerveer, bijeenkomst over klimaatverandering, historische wandeling door Oud-Zaandijk, Orkaan café en masterclass bij podium De Flux.

Zondag 2 april

 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ met Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Vandaag en het weekend van 8/9 en 15/16 april van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Pangea vriend van Alexander Broussard in de Wormerveerse Vermaning. Vanaf 15.00 uur pop met vleugjes jazz, wereldmuziek en reggae. Kaarten kosten € 22,00 (incl. servicekosten). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Poëtische zondagmiddag in het Weefhuis. Zanger/gitarist Hans van Deelen treedt op en er zijn voordrachten van de Zaanse stadsdichters Lisa van Tongeren en Reinier Fosch. De middag is van 15.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf reserveren is wel verplicht. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘animatie’. Er wordt een animatiefilm gemaakt d.m.v. de oude videotechniek Stop Motion. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met de Tilburgse ensemble Vlek in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. De voorstelling ‘Wim Klein, de laatste menselijke computer’ begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • In de Groote Weiver wordt nog eenmaal de serie filmpjes Van Knollendam tot Klauwershoek vertoond, opgeluisterd met live muziek van De Kift. De middag begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer. UITVERKOCHT
 • De voorpremière van de film ‘Empire of Light’ is te zien bij theater De Filmfabriek. De special begint om 13.50 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De Chr. Oratorium Vereniging Zaanstreek (COVZ) brengt de muzikale vertelling De ‘Kleine’ Johannes naar de Bullekerk. Het wordt een Zaans verhaal met o.a. Bruun Kuijt (acteur/regisseur) in de rol van evangelist (verteller), jongeren van de Zaanse Theaterschool in de rol van Pilatus en natuurlijk het vierstemmig koor COVZ. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (incl. consumptie). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • In Buurtcentrum De Vuister is er weer een bridgedrive voor alle bridgers. De middag is van 13.30 – 17.30 uur en deelname kost € 4,00. Aanmelden kan tot uiterlijk 11.00 uur op de speeldag zelf. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
 • Nynka Delcour geeft in ’t Reghthuys een troostconcert voor iedereen die iets of iemand verloren heeft en van zingen houdt. Het concert is van 11.00 – 12.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Reserveren kan door te mailen naar ticketsreghthuys@gmail.com. Locatie: Kerkbuurt 35, Westzaan. (foto boven)
 • De nieuwe dominee (Sjaak Visser) van de Jisperkerk stelt zich voor. Tevens is er een expositie van drie kunstschilders uit Jisp. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • De Frans-Canadese Camadou (Carole Marie Doucet) geeft, samen met haar Zaanse begeleiders Hans van Gelderen en Fred Snel en met haar muzikale vrienden Dasha Beltuikova, Deborah Pardy en Ed Idema een concert bij FluXus. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (jongeren t/m 18 jaar en leerlingen muziekschool € 10,00). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
Camadou
 • Van maart t/m november zijn er iedere eerste zondag van de maand rondleidingen op het Hembrugterrein. De rondleiding met gids is van 11.00 – 12.30 uur en deelname kost € 11,50. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam.
 • ZaanFolk Sessie in Café de Melterij. Vanaf 16.30 uur kunnen muzikanten folkliederen en -melodieën ten gehore te brengen. Tijdens de soepsessie rond 18.00 uur is er een optreden van het duo Aura. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
Aura – Auke (zang, gitaar, banjo) en Jindra (zang, percussie, mandoline)

Verderop deze week:

Maandag 3 april

 • Bij de Vereniging Voor Parapsychologie Zaanstreek – Waterland geeft Ineke Brinkmann een lezing met als titel Paarden communicatie. Tijdens deze Inspiratie avond komen o.a. vragen aan bod als ‘wat houdt communicatie met paarden in?’ en ‘waarom communiceren met paarden?’. De lezing begint om 20.00 uur en deelname kost € 10,00 (gratis voor leden). Locatie: Pinkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Informatiebijeenkomst Ontwerpbestemmingsplan Lint Krommenie bij Buurt- en speeltuinvereniging Blok. De avond begint om 19.30 uur. Er kunnen stukken worden ingezien en vragen gesteld aan de aanwezige ambtenaren van de gemeente. Locatie: Doctor Kuijperkade 5, Krommenie.

Dinsdag 4 april

 • Informatieavond tijdelijke noodopvang Oostzaan in theater de KunstGreep. De gemeente Oostzaan gaat inwoners op informeren “over de keuzes die de gemeente gemaakt heeft” om 21 woningen voor tijdelijke noodopvang voor vluchtelingen aan de rand van het Twiske aan de Twiskeweg naast de sporthal te plaatsen. De bijeenkomst begint om 19.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Woensdag 5 april

 • Vanaf vandaag tot en met 10 april is er kermis op het Marktplein in Wormerveer. De openingstijden en meer informatie vind je op de website van Kermis Wormerveer.
 • Parteon organiseert van 14.00 – 16.00 uur prikacties om zoveel mogelijk zwerfvuil rondom de Grote Beer en de Kleine Beer in Krommenie op te ruimen. Iedereen kan meedoen! Verzamelen bij het huismeesterkantoor.
 • Bijeenkomst in het Zaans Museum over klimaatverandering als leidraad voor stedelijk ontwerp. De lezing begint om 20.00 uur en de entree is vrij. Vrijblijvend aanmelden kan op de website van Stichting Babel. Locatie: Schansend 7, Zaandam.
 • Het Weefhuis organiseert i.s.m. stichting Oren en Ogen Tekort een historische wandeling door oud-Zaandijk. De wandeling van 13.00 – 14.30 uur is speciaal voor mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn. Maar ook mensen die goed kunnen zien en horen kunnen meelopen. Opgeven kan door een mail te sturen naar Oren en Ogen Tekort. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Wandeling Zaandijk

Donderdag 6 april

 • Orkaan Café in het Weefhuis. Het wordt een wervelende avond, met nieuws, blindgangers, discussies, voetzoekers, wijnproeven, muziek en zinnen die aan alle kanten geprikkeld zullen worden. En wat al niet meer. Het café begint om 20.00 uur en iedereen (max. 50 personen) is welkom. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Yoran Vroom en de beroemde Amsterdamse bassist Glenn Gaddum Jr geven een masterclass bij podium De Flux. De masterclass begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 7,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Vrijdag 7 april

 • Het Weefhuis organiseert i.s.m. stichting Oren en Ogen Tekort een historische wandeling door oud-Zaandijk. De wandeling van 13.00 – 14.30 uur is speciaal voor mensen die blind, slechtziend, doof of slechthorend zijn. Maar ook mensen die goed kunnen zien en horen kunnen meelopen. Opgeven kan door een mail te sturen naar Oren en Ogen Tekort. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Ouderwets rocken met Little Louder & Mad Men in de Groote Weiver. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop en € 7,50 in aan de deur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • VrijdagMiddagBorrel met Nol Sicking, Thomas Streutgers en Vincent Kuipers in de Bullekerk. De middag begint om 16.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Fiesta Mexicana in de Bullekerk. Een Mexicaanse avond met een Mexicaans diner en livemuziek door Miguel Angel y sus “Mariachis”. Deelname aan de avond kost € 59,00. Kaarten zijn te koop via de website van de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Navertellers geven de voorstelling ‘De Navertellers’ in theater de Kaasfabriek. Een muziekprogramma van zes ervaringsdeskundigen die hun doodservaring kunnen na-vertellen. Uit de eerste hand! De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Clearwater Creedence Revival Tribute Band treden op bij podium De Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 25,00 in de voorverkoop (€ 27,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Zaterdag 8 april

 • Ei-leuk Paaslab! bij het HemLAB. Hoeveel kilo kan een ei weerstaan? Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen proefjes doen met eieren. De eerste workshop is van 11.00 – 13.00 uur en de tweede workshop is van 14.00 – 16.00 uur. Kaarten kosten € 13,00. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Paasfestijn voor de kleintjes in sporthal De Struijck. Van 13.00 – 15.00 uur paaseieren zoeken en kleine spelletjes. Deelname kost € 1,00 en inschrijven kan per mail. Locatie: Professor Struijckenstraat 19, Zaandam.
 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ met Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Dit weekend (zaterdag en zondag) en het weekend 15/16 april van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Project Nederlands-Indië
 • Ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan opent de Willem Jansen Stichting een expositie, welke volledig is gewijd aan de aquarellen gemaakt voor de plaatjesalbums die de voormalige Koek- en beschuitfabriek Hille uitgaf. De jubileumexpositie ‘De albums van Hille – Beschuit voor ’t plaatje’ is van 09.00 – 17.00 uur te bezichtigen bij galerie Staphorsius. Locatie: J.J. Allanstraat 287-B, Westzaan.
 • Een kwartet jonge leerlingen van FluXus, Wisadoli, speelt in Het Weefhuis. Het optreden begint om 15.00 uur. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • De zevenkoppige band Awoei deelt de passie voor Doe Maar. De Doe Maar Tribute Band geeft om 20.00 uur een concert in de Bullekerk. Kaarten kosten € 15,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • De Gijsjaradijsja Band + Kapot! & T.B.A bij de Groote Weiver. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 6,00 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zondag 9 april

 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ met Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Vandaag en het weekend 15/16 april van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Paaseieren zoeken voor kinderen tot 8 jaar in Wilhelminapark Wormerveer. De middag is van 11.00 – 13.00 uur. Kaarten kosten € 3,00 en zijn vanaf 3 april te koop bij het huis van de parkwachter.
 • Excursie vaartocht bij bezoekerscentrum De Poelboerderij. Varen, vogels spotten en eieren zoeken, een echte Paasexcursie voor kinderen van 5 tot 10 jaar. De middag begint om 13.30 uur en deelname kost € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar en € 17,50 voor volwassenen. Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Maandag 10 april

 • Paasfeest bij kinderboerderij ’t Weidje. Van 11.00 – 16.00 uur zijn er oudhollandse Paasspelletjes, paasknutselen en een speurtocht. Na het speuren krijgen de kinderen een zakje chocolade eitjes van de Paashaas. Kaarten kosten € 3,50 en zijn vanaf 1 april verkrijgbaar. Locatie: Spatterstraat 105A, Wormer.
 • Paasspeurtocht in Krommenie. Dit jaar zijn er weer 2 routes, 1 voor de kinderen van 3 – 6 jaar (uiteraard zijn jongere kinderen ook van harte welkom) en 1 van 7 – 10 jaar. Tussen 11.00 – 15.00 uur kan iedereen gewoon (verspreid) langskomen, zodat kinderen zoveel mogelijk zelf de opdrachten en letters kunnen vinden. De speurtocht is gratis en aanmelden is gewenst. Deelnemers ontvangen informatie over het startpunt en de regels.
 • Tweede Paasdag Paasivent bij Bind op het Hembrugterrein. Inloop is om 11.00 uur en om 11.30 uur klinkt het het startsein voor de zoektocht naar eieren. Verder o.a. genieten van je eigen gebakken eitje, een akoestische paas-jam en creatief met ei. Locatie: Middenweg 107, Zaandam.
 • Excursie vaartocht bij bezoekerscentrum De Poelboerderij. Varen, vogels spotten en eieren zoeken, een echte Paasexcursie voor kinderen van 5 tot 10 jaar. De middag begint om 13.30 uur en deelname kost € 5,00 voor kinderen t/m 12 jaar en € 17,50 voor volwassenen. Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Ei-leuk Paaslab! bij het HemLAB. Hoeveel kilo kan een ei weerstaan? Kinderen van 7 tot 14 jaar kunnen proefjes doen met eieren. De workshop is van 11.00 – 13.00 uur. Kaarten kosten € 13,00. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Vocal Group S(w)ing Your Heart Out geeft het Passionconcert ‘Multicolor’ in de Bullekerk. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Vocal Group S(w)ing your heart ou

Woensdag 12 april

 • Parteon organiseert van 14.00 – 16.00 uur prikacties om zoveel mogelijk zwerfvuil rondom de Grote Beer en de Kleine Beer in Krommenie op te ruimen. Iedereen kan meedoen! Verzamelen bij het huismeesterkantoor.
 • Doortrappen Fietsfestival op schoolplein OBS de Pionier. Test bijvoorbeeld je fietsvaardigheid op het verkeersplein, doe mee aan de Fietsquiz, ervaar de dode hoek in een vrachtwagen en draai aan het Rad van Fortuin voor een leuke prijs. Locatie: Kerkstraat 52, Wormerveer.

Vrijdag 14 april

 • In het kader van 50 jaar Massada heeft de groep een jubileum concert tour. Om 20.30 uur treedt Massada op bij podium de Flux. Kaarten kosten € 20,00 in de voorverkoop en € 25,00 aan de deur. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Lancering limited edition ‘Glow in the Dark Gnoom’ bij PLAY Room. De avond is van 18.00 – 21.00 uur. De nieuwe ‘gloeiende’ kabouter van Bram Ellens wordt gepresenteerd door Hans Schnitzler en performance van Nick J. Swarth. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
Bram Ellens – Glow in the Dark Gnome
 • Trompettiste Melissa Venema treedt samen met tenor/zanger Erid Reddet op in de Bullekerk. De begeleiding wordt verzorgd door het Noord-Hollands Fanfare Orkest o.l.v. Lieuwe de Jong. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 35,00 eerste rang en/of € 25,00 tweede rang. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Melissa Venema

Zaterdag 15 april

 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ met Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Dit weekend voor het laatst van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatergroep Assendelft speelt de voorstelling ‘Verre Vrienden’. De voorstelling is van 20.15 – 22.00 uur bij het Zaans Toneelhuis. Kaarten kosten € 12,50. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • MIX UP Regenboog dansavond met open mic bij PLAY Room. De dansavond is van 19.00 – 22.00 uur. Meedoen aan de open mic kan door te mailen naar info@playroom-zaandam.nl. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Milène geeft de muziektheatervoorstelling ‘Voor mijn part Dolly’ in de Bullekerk. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Milène 
 • Fietsexcursie door OER-IJ gebied vanaf Fort bij Krommeniedijk. De fietstocht is ongeveer 18km en onder leiding van een gids. De tocht begint om 13.30 tot 16.00 uur en deelname kost € 7,00. Locatie: Lagendijk 22, Uitgeest.
 • Concerten bij Kaarslicht met het muzikale duo Alexander Warenberg (cello) en Nikola Meeuwsen (piano). Het concert in het kerkje van Jisp begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 19,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Alexander Warenberg en Nikola Meeuwsen
 • Muziekvereniging Excelsior Oostzaan geeft een Voorjaarsconcert met het thema Night of the Proms bij theater de KunstGreep. Het concert begint om 20.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Kift komt met de theatertour ‘Feest van het Hondsvot’ naar het Zaantheater (i.s.m. podium De Flux). Muziek, film, literatuur, poëzie, theater, animatie- en tekenkunst komen samen. De voorstelling begint om 20.30 uur. Kaarten kosten € 21,00 in de voorverkoop en € 25,00 aan de deur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
De Kift – fotograaf Christophe Vico

Zondag 16 april

 • Expositie ‘Project Nederlands-Indië’ met Herma van Bolhuis & Michelle van den Berg bij Zaansgroen. Vandaag van 13.00 – 17.00 uur voor het laatst te bezoeken. De toegang is vrij. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Theatergroep Assendelft speelt de voorstelling ‘Verre Vrienden’. De voorstelling is van 14.00 – 16.00 uur bij het Zaans Toneelhuis. Kaarten kosten € 12,50. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • A-capellakoor Cantabile geeft een koffieconcert in de Oudkatholieke Kerk in Krommenie. Het concert begint om 12.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Noorderhoofdstraat 131, Krommenie.
Cantabile Zaanstad
 • Talentenconcert in de Vermaning in Koog aan de Zaan (i.s.m. FluXus). Talenten krijgen een podium en de kans om met een symfonie orkest op te treden. Het concert begint om 14.30 uur. Kaarten kosten € 15,00 (kinderen tot 12 jaar € 5,00). Locatie: Lagendijk 34, Koog aan de Zaan. 
Zaans Symfonie Orkest
 • Het Plankenkoor uit Amsterdam met organist/dirigent Bram Biersteker treedt op in de Wormerveerse Vermaning. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer
 • Korendag van 10.30 – 17.00 uur in de Jisper Kerk. Koren uit de regio zingen hun eigen repertoire gedurende een half uur. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • Kees Jak geeft een fototentoonstelling in de Zuidervermaning. De opening is om 13.00 uur en wordt muzikaal begeleid. De toegang is gratis. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Kees Jak – Vermaning weerspiegeld

Maandag 17 april

 • Johan Lemmen geeft een lezing over ‘Geschiedenis van fotografie en de technieken van fotografie in het algemeen’ in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Dinsdag 18 april

 • Jan Rudolph de Lorm geeft een lezing over Kees van Dongen bij het Weefhuis. De eerste lezing op 22 februari was in één dag volgeboekt. Tijdig reserveren wordt aanbevolen. De lezing is van 20.00 – 21.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Donderdag 20 april

 • De van oorsprong Zaanse schrijver Donald Niedekker geeft een lezing bij zijn boek ‘Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost’ in de Zuidervermaning. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan door een mail te sturen naar de Zuidervermaning. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Marcel van Roosmalen en Eva Hoeke geven een voorstelling in theater de KunstGreep. De cabaretvoorstelling begint om 20.15 uur en gaat over misverstanden, buren, barbequen en altijd wind tegen. Kaarten kosten € 22,50 (incl. pauzedrankje, excl. € 1,00 servicekosten). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. UITVERKOCHT

Vrijdag 21 april

 • Boksinterland Nederland-Schotland in de Sporthal Oostzaan. Het boksgala met twee profpartijen en zeven amateurpartijen is van 20.00 – 00.30 uur en kaarten kosten € 30,00. Locatie: Twiskeweg 107, Oostzaan.
 • Theatergroep PPG Paletkwartet geeft de voorstelling ‘Odipoes, een komedie’ bij het Zaans Toneelhuis. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Toneelvereniging T.O.P. uit Westknollendam speelt dit weekend twee eenakters Deep scrub van Robbert Jan Proos’ en ‘Bloot slaat dood van Aris Bremer’ in dorpshuis De Noorddam. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Piet Kuiperlaan 2, Westknollendam.
 • De Navertellers geven de voorstelling ‘De Navertellers’ in theater de KunstGreep. Een muziekprogramma van zes ervaringsdeskundigen die hun doodservaring kunnen na-vertellen. Uit de eerste hand! De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 21,00 (incl. pauzedrankje, excl. € 1,00 servicekosten). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Thjum Arts geeft de cabaretvoorstelling ‘Tijdloos genot’ bij theater de Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Nick Cave Tribute bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 in de voorverkoop en € 22,50 aan de deur. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Jeroen Kramer met de liedjesvoorstelling ‘Na de storm’ in de Bullekerk. Een Nederlandstalige mix van humor, ontroering en muzikaliteit. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 17,50 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Jeroen Kramer

Zaterdag 22 april

 • Theatergroep PPG Paletkwartet geeft de voorstelling ‘Odipoes, een komedie’ bij het Zaans Toneelhuis. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Toneelvereniging T.O.P. uit Westknollendam speelt dit weekend twee eenakters Deep scrub van Robbert Jan Proos’ en ‘Bloot slaat dood van Aris Bremer’ in dorpshuis De Noorddam. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Piet Kuiperlaan 2, Westknollendam.
 • ‘Coco kan het’ is eerste kussentjesvoorstelling in de Zuidervermaning. Marianne van Houten vertelt het bekende verhaal van het vogeltje dat moet leren vliegen. De voorstelling is voor kinderen vanaf 2 jaar en begint om 11.00 uur. Het is de bedoeling dat alle kinderen een eigen kussentje meenemen om op te zitten. Kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Andy Irvine komt naar Roots aan de Zaan bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,00 (€ 15,00 voor leden) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam.
 • De (mini)tentoonstelling T*ART is dit weekend te bezoeken bij Zaansgroen. Zaanse kunstenaars (aangesloten bij Tengel) exposeren hun werk, te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam. (Deze rommelmarkt is onder voorbehoud en wordt mogelijk verplaatst naar een andere datum.)
 • De band Exile geeft een Rolling Stones Tribute in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zondag 23 april

 • Vanaf vandaag tot en met 5 mei is er kermis met 27 attracties in het Veldpark. De openingstijden en meer informatie vind je op de website van Kermis Zaandam.
 • Theatergroep PPG Paletkwartet geeft de voorstelling ‘Odipoes, een komedie’ bij het Zaans Toneelhuis. De voorstelling begint om 15.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.
 • Toneelvereniging T.O.P. uit Westknollendam speelt dit weekend twee eenakters Deep scrub van Robbert Jan Proos’ en ‘Bloot slaat dood van Aris Bremer’ in dorpshuis De Noorddam. De voorstelling begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Piet Kuiperlaan 2, Westknollendam.
 • De (mini)tentoonstelling T*ART is dit weekend te bezoeken bij Zaansgroen. Zaanse kunstenaars (aangesloten bij Tengel) exposeren hun werk, te bezichtigen op zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Zaanse Bigband & Jeugdorkest Sinfonietta geven samen een concert ‘Het Metropole Project’ in de Bullekerk. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Jeugdorkest Sinfonietta
 • Kindertheater Potitco met de voorstelling ‘De Mopperkont’ in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 11.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Literaire zondagmiddag met Eva Hoeke in de Wormerveerse Vermaning. De gast van deze middag is schrijfster Roxane van Iperen. De lezing begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50 (€ 15,00 voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Zondagmiddag concert met Vocal Invention in de Maria Magdalenakerk. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50. Reserveren kan via de website concertenwormer.nl. Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Het Saxofoonquintet Opus 5 geeft een concert in theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 17,50 (incl. pauzedrankje, excl. € 1,00 servicekosten). Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
Saxofoonquintet Opus5 

Donderdag 27 april

 • Op Koningsdag organiseert de Bullekerk i.s.m. FluXus weer een Royal Jazz Festival. Het festival wordt op 12.00 uur geopend door de FBI Jazzband. Daarna is er tot 18.00 uur een doorlopend programma op drie podia. Het festival is gratis toegankelijk. Het volledige programma vind je op de website van de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 29 april

 • Lezing van cardioloog Pim van Lommel en ervaringsdeskundige Marga van Lennep- Kernkamp over bijna-dood ervaringen (BDE) in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 19,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Donna Summer herleeft met Donna’s Hot Stuff in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten 20,00 (excl. € 1,00 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 5 mei

 • Bevrijdingsdagconcert met kunstexpositie bij PLAY Room. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur zijn er optredens van Eric Boeren 4tet en is er beeldende kunst van Han Bennink en andere kunstenaars te bezichtigen. Kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Zaterdag 6 mei

 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • De zeven koppige akoestische band Clear Horizon geeft een concert in de Vermaning Zaandam. In het voorprogramma speelt en zingt het duo Folkust. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 7,50. Reserveren kan via de website van Clear Horizon. Locatie: Westzijde 82, Zaandam.
Clear Horizon
 • Klein Amsterdam Producties geeft de voorstelling ‘Boer Boris is de baas’ (vanaf 4 jaar) in theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 13,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Stichting Zaandijk Leeft organiseert voor de tweede maal de ‘Duizend van Zaandijk’. Dit is een hardloopevenement van 1 km over de Lagedijk in Zaandijk. Iedereen kan meedoen. Vóórinschrijving is niet nodig en deelname is gratis. Locatie: Lagedijk, Zaandijk.
Winnaars Duizend van Zaandijk 2022 – Axel Vink, Jeroen Kramer, Menno Brendeke

Zondag 7 mei

 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. De workshop gaat deze keer over Rappers en rijmers. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam. VOL
 • Popup Choir Songfestival Singalong ABBA – Waterloo in de Bullekerk. Deze middag zing je mee met de allerfijnste hits uit 50 jaar Songfestival. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Elles Bailey is op tour met haar derde album ‘Shining in the Half Light’. Om 20.00 uur treedt zij op bij podium De Flux. Kaarten kosten € 19,00 (incl. servicekosten). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.

Vrijdag 12 mei

 • Lotte Velvet geeft de cabaretvoorstelling ‘Ondergrond’ in theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jan van der Male geeft een lezing en orgelbespeling over het leven en werk van orgel- en pianobouwers Flaes en Brünjes. De lezing begint om 20.00 uur en vindt plaats in de Oostzijderkerk. De entree bedraagt € 10,00. Locatie: Zuiddijk 1, Zaandam.

Zaterdag 13 mei

 • Hanneke Kuik geeft de expositie Portretlandschappen bij Zaansgroen. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een feestelijke Zaanse markt in Wilhelminapark Wormerveer. De markt heeft muzikale omlijsting van het eveneens jubilerende Koninklijk Fanfarekorps Wilhelmina uit Heerde (ook 125 jaar). De tijdens zijn nog niet bekend. Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Het Zaans Showorkest Singalong o.l.v. Henk Ummels in de Bullekerk. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 17,50. Verkrijgbaar via www.hetzaansshoworkest.nl en aan de deur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Bokke Stop van 14.00 – 21.00 uur bij Brouwerij Hoop. Lokaal bier, eten en de vertrouwde deuntjes door DJ SWIM. Locatie: Lagedijk 71, Zaandijk.
 • Stephanie Struik komt naar Roots aan de Zaan bij FluXus. Het concert begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 (gratis voor leden) en kunnen worden gereserveerd via rootsaandezaan@gmail.com. Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).

Zondag 14 mei

 • Feest der Poëzie met ‘Kom zijn liefste’ over Herman Gorter in de Wormerveerse Vermaning. De lezing begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Hanneke Kuik geeft de expositie Portretlandschappen bij Zaansgroen. De expositie is dit weekend van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Kunst van Hanneke Kuik

Maandag 15 mei

 • Zestig jaar popmuziek in de Zaanstreek (deel 2) door Rob Hendriks in de Wormerveerse Vermaning. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (voor leden van ’t Nut gratis). Reserveren kan uitsluitend via ’t Nut. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Rob Hendriks

Vrijdag 19 mei

 • Fleetwood Mac tribute band Mirage treedt op in de Bullekerk. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 22,50 (excl. € 1,50 reserveringskosten). Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Mirage – Fleetwood Mac Tribute Band

Zaterdag 20 mei

 • Fabian Franciscus geeft de cabaretvoorstelling ‘Lekker gezellig’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • CW Productions – Goud maar Fout feest bij de Bullekerk. Het feest is van 19.00 – 00.00 uur. Kaarten kosten € 15,00 voor de early bird, € 20 in de voorverkoop en € 25,00 aan de deur. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Artiesten Goud maar Fout feest

Zondag 21 mei

 • Muziekfestival Pleinfestijn van het OntroerendGoedKoor op het Marktplein in Wormerveer. De muzikale middag met optredens van diverse koren en muzikanten is van 12.15 – 18.00 uur. De toegang is gratis. Locatie: Marktplein 3, Wormerveer.

Vrijdag 26 mei

 • Dansavond met DJ Patrick in de Bullekerk. Van 21.00 – 01.00 uur muziek uit de jaren ’70 en ’80. Kaarten kosten € 8,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 27 mei

 • Edisonwinnaar Philippe Elan ‘Ma France en chanson’ in de Bullekerk. Zijn programma bestaat uit kleine hommages aan de grote sterren van de Franse chanson, zoals Charles Aznavour, Julien Clerc en Edith Piaf. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Maandag 29 en dinsdag 30 mei

 • Pinksterzaan, Zaanse schans

Zaterdag 3 juni

 • Rommelmarkt bij buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Tussen 11.00 – 13.00 uur kun je vrijblijvend kijken bij roeivereniging Zaankanaries. Met een ervaren instructeur ga je het water op en kun je ervaren wat het is om te roeien. Locatie: Veerdijk 28A, Wormer.
 • The Best ABBA Tribute speelt vanaf 20.00 uur in de Bullekerk. Dit concert maakt onderdeel uit van de ZaanPride. Kaarten kosten € 22,50 en zijn te reserveren via de Bullekerk. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Best ABBA Tribute

Zondag 11 juni

 • De oudste Modeltreinbeurs komt deze zondag naar buurtcentrum De Vuister. De beurs is van 09.45 – 14.15 uur. De toegangsprijs bedraagt € 3,00 voor volwassenen en € 1,50 voor kinderen t/m 12 jaar. Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.)
 • Een MAAK ‘T! workshop in het Zaans Toneelhuis voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Het thema van de workshop is ‘Cardboard’. Leuk figuren maken van karton. Het platte materiaal wordt op zo’n manier bewerkt dat het als kunstwerk tot leven komt.. De workshop is van 14.00 – 16.30 uur en deelname kost € 10,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.

Donderdag 25 juni

 • Kinderboekenfestival in bij stadsboerderij het Darwinpark. Van 11.00 – 17.00 uur (tweedehands) boekjes kopen, kinderboekenschrijvers ontmoeten en deelnemen aan doe-activiteiten. De Hotze de Roos prijs wordt tijdens de Kinderboekenmarkt uitgereikt. Toegang en activiteiten gratis, eten en drinken voor kleine prijsjes. Locatie: De Weer 31, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 22 februari tot 3 april geeft Norma Lo Fo Wong een fototentoonstelling ‘Mensen, mensen, mensen’ in de KunstGreep. De titel van de tentoonstelling spreekt voor zich. Op alle foto’s zijn mensen te zien. De tentoonstelling is te bezoeken op maandag t/m woensdag van 08.30 – 17.00 uur, donderdag van 08.30 – 19.00 uur en vrijdag van 08.30 – 12.00 uur. Daarnaast tijdens theatervoorstellingen en andere activiteiten in de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Fototentoonstelling Norma Lo Fo Wong

Van 2 maart tot half april is bij Bezoekerscentrum De Poelboerderij een tentoonstelling te zien van werk van Corine de Jong. De passie van Corine is buiten schilderen. De Poelboerderij is geopend van donderdag t/m zondag van 10.00 – 16.00 uur. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.

Van 19 maart t/m 16 april houdt de Schilderskring Zaanstreek Noord voor het eerst een expositie in de Zuidervermaning in Westzaan. Er is werk te zien in verschillende technieken; van olie en acrylverf, tot aquarel en gebruik van gemengde technieken. Tijdens de opening spelen twee jonge Oekraïense helden (Nestor Shalimov en Fjödor) piano. Ze spelen ieder uur vanaf het hele uur tussen 13.00 en 16.00 uur. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.

Expositie Schilderskring – Haaldersbroek – Ine Wolthuis

Van 25 februari t/m 10 april is de Fototentoonstelling “Hoe ik je zie” te bezichtigen bij Artzaanstad. Het publiek wordt uitgedaagd mee te kijken door de lens van de fotograaf. Artzaanstad is geopend op woensdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur en zondag van 12.00 – 17.00 uur. Locatie: Grote Hulzen 11, Zaandam (Hembrugterrein).

Van 5 maart tot 11 mei geeft Tine Pauwels een expositie van schilderijen (van acryl) en keramiek in het Bartel Jacobs Centrum. De expositie is geopend ieder weekend op vrijdag van 10.00 – 12.00 uur en zondag van 11.00 – 12.00 uur. Daarnaast iedere derde woensdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.

Van 23 maart tot de zomer is er in de Wormerveerse Vermaning een nieuwe tentoonstelling van collages van de Zaanse kunstenares Letty Hesselink te bezoeken. Daar werkt ze driedimensionaal met klei en maakt ze beelden uit steen. Mensen, dieren en de natuur zijn een grote inspiratie voor haar. Haar werk is internationaal bekend door haar samenwerking met o.a. Versace. De expositie is tijdens evenementen en op dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur te bezoeken.

Werk van Zaanse kunstenares Letty Hesselink

Van 28 maart t/m 6 mei 2023 is de expositie ‘Wil Jongejans-Boersma (1946)’ te zien bij Chocolaterie De Cacaoboom. Haar schilderscarrière begon met aquarelleren, daarna nam ze les in het schilderen met acrylverf. Haar passie ligt bij flora en fauna. Wil is al lang lid van de Schilderskring Krommenie maar exposeert nu in haar eigen woonplaats Zaandijk. De expositie is te bezichtigen op dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.30 uur. Locatie: Lagedijk 142b, Zaandijk.

Expositie Wil Jongejans-Boersma

Van 31 maart t/m 10 april is de jubileumexpositie ‘Zinnenprikkelend’ te bezoeken in het Weefhuis. Na 20 jaar exposities voor zienden, is deze expositie speciaal voor mensen met een visuele beperking, maar ook voor iedereen die zich wil laten verrassen. Doel is via voelen, horen, ruiken, proeven en zien, verbindingen te leggen tussen kunst en het publiek, d.m.v. een expositie, lezingen, voorstellingen, concerten, gedichten, proeverijen, voel- en geluidsexperimenten. Het voorlopig programma Zinnenprikkelend is bekend gemaakt. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.

Van 31 maart t/m 23 april is op de tentoonstelling ‘POP’ bij PLAY Room werk te zien van o.a.: Herman Brood, Burning Desk,Laura van Dijk, Ben Eine,Bram Ellens, Ruth Horstmanshoff,Evelien de Jong, David de Lange, Ralph Posset, Ivan Tuzov, Lux Vortex, Jasmine de Vries en Leon van Wijk. De expositie is vrijdag t/m zondag van 13.00 – 18.00 uur te bezoeken. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.

Evelien de Jong – Space Dog

Van 8 april tot 13 mei geeft de Willem Jansen Stichting ter gelegenheid van haar vijftigjarig bestaan opent een expositie, welke volledig is gewijd aan de aquarellen gemaakt voor de plaatjesalbums die de voormalige Koek- en beschuitfabriek Hille uitgaf. De jubileumexpositie ‘De albums van Hille – Beschuit voor ’t plaatje’ is van dinsdag t/m zaterdag van 09.00 – 17.00 uur te bezichtigen bij galerie Staphorsius. Locatie: J.J. Allanstraat 287-B, Westzaan.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *