Dit weekend op vrijdag: Fotowandeling door het Twiske, Meet & Greet vrijwilligersmarkt, Showtime aan Zee, Sam Saxton (foto), Jorian Nee, Fabrieksklassieker ‘Le Mépris’, theatervoorstelling Hosseini, Ruth Elings en Marlies Bloemen en jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’

Zaterdag o.a.: Hemlab – Zeep, klei en spijkerschrift!, Lidewij van der Voort & Fred Jacobs, Moods – Pink Floyd Tribute Band, De Zaanse Big Band, Open Dag Kledingbank Zaanstreek, aan de slag in het Oostzanerveld, exposities in het Weefhuis en Zaansgroen…

Zondag o.a.: Kinderboekenfeestweek, kindervoorstellingen ‘Roodkapje’ en ‘Thuis voor de Buis’, Paddenstoelenpad, Trio Maracuja, ‘Duinen en tuinen, stadsgezichten en stillevens’, Arie Lemslezing, A-capellakoor Cantabile, Het Eilands-polderkoor, optreden Jisper Kerk, Popup Choir Singalong ‘ABBA – Mammia Mia’, exposities in het Weefhuis en Zaansgroen…

Verderop deze week: Jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’, Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2023, Barry Menger leest voor, cabaretvoorstelling ‘Vrolijke kerst met Ton Kas (try-out)’, 18 uur fietsen voor KiKa bij Blaise Pascal College, lezingen door Jan Visser en Johan Graas, Special ’50+ Past Lives’ bij De Fabriek, muzikale koopavond met Debbie de Witte, ‘The Story of the Boybands’ en de Zaanse jaarlijkse (maatschappelijke) Beursvloer.

Vrijdag 13 oktober

 • Fotowandeling door het Twiske door IVN Twiske. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen loop je in kleine groepjes met gidsen. De wandeling is van 10.00 – 12.00 uur en deelname is gratis (vrijwillige bijdrage welkom). Let op: aanmelden kan per e-mail en bij regen gaat de activiteit niet door. Locatie: Noorderlaaik 1, Oostzaan.
 • Meet & Greet vrijwilligersmarkt van 18.30 – 21.00 uur in Buurtcentrum de Bovenkruier. Zaankanters voor elkaar organiseert jaarlijkse deze markt waarbij verschillende vrijwilligersorganisaties een kijkje bieden in de vrijwilligerskeuken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • Het Zaans Showorkest (o.l.v. Henk Ummels) en Het Kapiteinskoor (o.l.v. Frits Otto) brengen gezamenlijk het concert ‘Showtime aan Zee’. Het concert in de Bullekerk begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Showorkest & Kapiteinskoor
 • De Nederlandse singer-songwriter Sam Saxton treedt op in de Zuidervermaning. Het optreden begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan. (foto boven)
 • In het kerkje van Markenbinnen begint het nieuwe seizoen voor de concertreeks met Jorian Nee (1999). Het concert begint om 20.15 uur en de toegang is gratis (een vrijwillige bijdrage t.b.v. het onderhoud van het kerkje en bekostigen van dit concert). Vooraf aanmelden kan door een mail te sturen. Locatie: Dorpsstraat 43, Markenbinnen.
Jorian Nee, fotograaf Kirsten van Santen
 • Fabrieksklassieker ‘Le Mépris’ bij de Fabriek. Ter gelegenheid van de 60ste verjaardag van het meeslepende meesterwerk van de vorig jaar overleden Jean-Luc Godards wordt de 4K-restauratie van dit toonbeeld van de Franse Nouvelle Vague getoond. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Theatervoorstelling Hosseini in Theater de Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Ruth Elings en Marlies Bloemen geven een theatervoorstelling bij BIND. De voorstelling begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Middenweg 107, Zaandam (Hemrbugterrein).
 • De Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) geven de jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’ in verband met het 25-jarig bestaan van de vereniging. De expositie is op 2 locaties te bezoeken. Vanaf vandaag t/m 30 november in het Bartel Jacobsz Centrum. De expositie is geopend op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur waarbij een kunstenaar aanwezig is. Vanaf 17 oktober ook bij theater de KunstGreep. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars

Zaterdag 14 oktober

 • Hemlab – Zeep, klei en spijkerschrift! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In de Maand van de Geschiedenis kunnen kinderen in deze workshop experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en de chemie van zeep en detergenten ontdekken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.  
 • Lidewij van der Voort & Fred Jacobs geven een concert in de Zuidervermaning. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 29,00. Kaarten kun je bestellen via Organisatie Oude Muziek. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Lidewij van der Voort en Fred Jacobs
 • Moods – Pink Floyd Tribute Band geeft een optreden in de Bullekerk. Deze keer staat “Wish you were here” centraal. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Nieuwe Huys Concerten met Meri Khojayan (viool) en Robert Poortinga (piano) in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via www.nieuwehuysconcerten.nl. Locatie: Westzijde 80, Zaandam. geannuleerd
 • De Zaanse Big Band treedt op bij zorgcentrum Pennemes. Het optreden begint om 14.15 uur. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • Zaanse Regenboog en Transgenders Noord-Holland organiseren de eerste verkoop groepsexpositie Paradijsvogels in het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. Vandaag om 14.00 uur de officiële opening met een optreden van SKIN. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Open dag bij Kledingbank Zaanstreek van 10.00 – 14.00 uur. Bekijk het proces van ontvangst kleding, het sorteren van alle kleding en het ophangen in de winkel. Met een kijkje achter de schermen ontdek je of een vrijwilliger zijn iets voor jou is. Locatie: Inzet 108, Wormerveer.
 • Een duo-expositie van Susan van Ham & Carla de Graaf bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Susan van Ham
 • Vrijwilligers gaan aan de slag met onderhoud Oostzanerveld. Helpende handen zijn hard nodig. Wie mee wil helpen is vanaf 09.15 uur welkom. Er wordt verzameld bij Het Zaanse Hoekje. Staatsbosbeheer zorgt voor gereedschap, handschoenen, koffie/ thee en een koekje. Locatie: De Watering 1, Zaandam. 

Zondag 15 oktober

 • Hemlab – Zeep, klei en spijkerschrift! voor kinderen van 7 – 14 jaar in het Jeugdlab. In de Maand van de Geschiedenis kunnen kinderen in deze workshop experimenteren met echte zepen, zeepsurrogaten en moderne schoonmaakmiddelen en zo de chemie van zeep en detergenten ontdekken. De workshop is van 15.00 – 17.00 uur en deelname kost € 13,00. Reserveren kan via www.hemlab.nl/reserveren/. Locatie: Barndegat 8, Zaandam.
 • Kinderboekenfeestweek vanaf 13.00 uur in het Zaantheater. Voor kinderen is er van alles te beleven, zoals een kinderboekenfiguren speurtocht, verkleden, lezen in de leeshoek, knutselen en een signeersessie met Paul van Loon. De toegang is gratis en voor €5 kun je de voorstelling ‘Meester Kikker’ (vanaf 5 jaar) zien. De voorstellingen beginnen om 13.30 en 15.30 uur. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Het Kleine Theater geeft de kindervoorstelling ‘Roodkapje’ in theater de Kaasfabriek. Na 388 jaar is Roodkapje het ineens beu. Altijd hetzelfde verhaal. Ze besluit het eens helemaal anders te doen De voorstelling begint om 11.00 uur en kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • In buurtcentrum De Pelikaan wordt de kindervoorstelling “Thuis voor de buis” door Martijn Donders gegeven. De theatervoorstelling is voor kinderen vanaf 4 jaar en begint om 14.00 uur. Kaarten kosten € 5,00. Locatie: Kervelstraat 185-A, Krommenie.
 • Paddenstoelenkenners nemen je tijdens twee rondleidingen mee op het ‘Paddenstoelenpad‘ in de Heemtuin. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen paddenstoelen, zwammen en schimmels? De rondleidingen beginnen om 11.00 en 14.00 uur en deelname is gratis. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.
 • MAM-MOET naar het Natuurmuseum voor de Mammoetdag van 11.00 – 16.00 uur. Een kleine expositie over fossielen en het leven van de mammoet, fossiele botten opgraven in de schatgraaf-kist en materialen kun je onder een microscoop bekijken en mee naar huis nemen. De entree voor deze activiteit en het museum bedraagt € 4,00 voor kinderen vanaf 3 jaar (volwassen begeleiders gratis). Locatie: Thijssestraat 1, Zaandam.
Mammoetdag Natuurmuseum
 • Een duo-expositie van Susan van Ham & Carla de Graaf bij Zaansgroen. Susan is beeldend kunstenaar en maakt installaties en sculpturen van gevonden materialen. Het werk van Carla bestaat uit schilderijen en ruimtelijk werk. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Trio Maracuja (Lucas, Daniel en Femke) geven een concert in de Wormerveerse Vermaning. Het concert met Braziliaanse muziek begint om 15.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Trio Maracuja
 • Fotogroep Click geeft de expositie ‘Duinen en tuinen, stadsgezichten en stillevens’ in de Zuidervermaning. Aan de expositie werken mee: Guda Groot, Hanneke Kruijver, Luzan Veenendaal, Eva Pauw, Wim Vooijs en Joke Naus. De expositie is vandaag van 12.00 – 16.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Robert van Tellingen verzorgt de tweede Arie Lemslezing in buurtcentrum De Vuister. Onderwerp zijn de films die in het kader van Monumenten Spreken over de Tweede Wereldoorlog in de Zaanstreek zijn gemaakt. De lezing begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (volledige opbrengst voor het Arie Lemsfonds). Locatie: Molenwerf 44, Koog aan de Zaan.
Eerste Arie Lemslezing met Hans Luiten (2022)
 • Zaanse Regenboog en Transgenders Noord-Holland organiseren een verkoop groepsexpositie Paradijsvogels in het Weefhuis. De expositie is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken en de toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • A-capellakoor Cantabile geeft een jubileumconcert in de Kerk aan het Noordeinde in Wormerveer. Het jubileumconcert ter ere van het 50-jarig bestaan van het koor begint om 15.00 uur. Locatie: Noordeinde 20, Wormerveer.
A-capellakoor Cantabile
 • Het Eilands-polderkoor treedt op in zorgcentrum Mennistenerf. Het hoofdzakelijk Nederlandstalige repertoire bestaat uit smartlappen, zeemansliedjes en  levensliederen. Het optreden begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 5,00 (€ 2,50 voor bewoners). Locatie: H. Gerhardstraat 6, Zaandam. 
 • De winnaars van het Jan Pasveer Concours 2023 geven een optreden in de Jisper Kerk. Het optreden begint om 15.00 uur. Locatie: Dorpsstraat 119, Jisp.
 • Popup Choir Singalong ‘ABBA – Mammia Mia’ in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Verderop deze week:

Dinsdag 17 oktober

 • De Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) geven de jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’ in verband met het 25-jarig bestaan van de vereniging. De expositie is op 2 locaties te bezoeken. Sinds 13 oktober bij het Bartel Jacobsz Centrum en vanaf vandaag bij theater de KunstGreep. De expositie is t./m 27 november op maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur te bezoeken. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Woensdag 18 oktober

 • Gemeentearchief Zaanstad en Vereniging Zaans erfgoed organiseren dit jaar opnieuw samen de Grote Zaanse Geschiedenis Quiz in het Zaantheater. Twintig teams strijden om de eer en mooie prijzen en het publiek mag meegenieten. De avond begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 5,00. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
Frans Hoving en Merel Kan tijdens Grote Zaanse Geschiedenis Quiz
 • Burgemeester Judith Michel van Wormerland neemt het eerste exemplaar van het boek ‘VROEG of LAAT (Balanceren tussen hart en verstand in de zorg voor een dierbare)’ in ontvangst. Een boek vol herkenning voor mantelzorgers en hun omgeving met daarnaast praktische steun voor mensen die zorgen voor een dierbare. Schrijfster Annelies Krijgsman overhandigt haar boek tussen 16.15 – 16.45 uur bij de Poelboerderij. Locatie: Veerdijk 106, Wormer.
 • Het is Kinderboekenweek en daarom komt schrijver Barry Menger voorlezen uit zijn eigen boek Sjoerd en de Stapelstad. Vandaag doet hij dat in de De Bieb Wormer. Het voorleestuurtje begint om 15.30 uur en de toegang is gratis. Locatie: Faunastraat 68, Wormer.
 • Ton Kas geeft de cabaretvoorstelling ‘Vrolijke kerst met Ton Kas (try-out)’ in theater de KunstGreep. De voorstelling gaat ‘nul komma nul’ over kerst. Om 20.30 uur begint de voorstelling en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan. Uitverkocht

Donder 19 oktober

 • Er wordt vandaag 18 uur lang gefietst om zoveel mogelijk geld op te halen voor KiKa. De start is om 06.00 uur op het Blaise Pascal College. In de aula van de school zullen 10 concept2 BikeErgs (fietsen) 18 uur lang draaiend gehouden worden. Leerlingen en docenten zullen samenwerken om deze sportprestatie neer te zetten. Om 00.00 uur wordt het eindbedrag bekend gemaakt. Het project kun je steunen via de actiepagina.
 • Weerman Jan Visser geeft bij Buurtcentrum A3 een lezing geven. Hij is gespecialiseerd in klimaatveranderingen en volksweerkunde. De lezing begint om 14.00 uur en kaarten kost € 4,00 (€ 2,00 voor leden KBO Seniorenbelang Assendelft-Westzaan). Locatie: Dorpsstraat 386, Assendelft. 
 • Johan Graas van de Stichting Aircraft Recovery 40-45 geeft in het Raadhuis Assendelft een lezing over het bergen van vliegtuigen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort in de omgeving van Assendelft. De lezing begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Vooraf aanmelden is gewenst, Locatie: Dorpsstraat 370, Assendelft.
 • De film ’50+ Past Lives’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • BIZ Stadshart Zaandam en De Zaanse Regenboog zorgen voor muzikale koopavond voor het winkelend publiek in de binnenstad van Zaandam. De Zaanse zangeres Debbie de Witte geeft tussen 19.30 – 20.40 uur een optreden in de koepel.
 • Podium de Flux presenteert in samenwerking met het Zaantheater ‘The Story of the Boybands’. Charly Luske, Leon Sherman en Tommie Christiaan zorgen voor een avond gevuld met monsterhits van o.a. Backstreet Boys, The Jackson 5 en Boyz II Men. Daarnaast verhalen over de bands, de leden, hun succes en schandalen. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 19,75. Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam. 
 • De Zaanse jaarlijkse (maatschappelijke) Beursvloer in de Bullekerk. Tijdens een bruisende anderhalf uur wisselen ondernemers hun aanbod uit met hulpvragen van maatschappelijke organisaties. Zo maken we de Zaanse samenleving sterker! De middag begint om 15.30 uur en na afloop is er een borrel. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Vrijdag 20 oktober

 • In het Zaandamse Gouwpark wordt door het 4 en 5 mei Comité Zaanstad en de Contactgroep Verzetsgepensioneerden 1940-1945 om 16.00 uur een plaquette onthuld. De plaquette vormt de afronding van een eerder initiatief om de straten in deze buurt te vernoemen naar acht Zaandamse verzetsstrijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dood vonden. Locatie: hoek Josephus Swolfsstraat / Albert Huismanpad, Zaandam.
 • De tribute band ST★RMAN brengt een ode aan het leven van David Bowie met ‘The Dutch David Bowie Tribute’ in de Bullekerk. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 27,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Rik Hoogendoorn viert zijn vijftigjarige jubileum als singersongwriter met het theaterconcert Donkerblauw Hotel bij BIND. Het concert begint om 19.30 uur en kaarten kosten € 7,50. Reserveren kan door een mail te sturen. Locatie: Middenweg 107, Zaandam (Hembrugterein).
 • Femke Vernij geeft de cabaretvoorstelling ‘Op volle kracht’ bij Dorpshuis De Kwaker. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Zaanse Regenboogborrel van 15.00 – 17.00 uur in De Groote Weiver. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.

Zaterdag 21 oktober

 • Vanaf vandaag t/m 26 oktober (herfstvakantie) wordt de Heemtuin omgetoverd tot een sprookjestuin. Je kunt tussen 10.00 – 16.00 uur bekende figuren tegenkomen, zoals Klein Duimpje en Roodkapje. Naast de bijenstal slaapt de snurkende reus en in het water ligt een draak. Kaarten kosten € 5,00 voor kinderen vanaf 2 jaar (volwassen begeleiders gratis). Kinderen rkijgen een route voor een speurtocht, limonade en wat lekker bij het Kaboutercafé. Locatie: Heijermansstraat 74, Zaandam.
 • Het Cinekid Festival komt deze herfstvakantie naar De Fabriek. Een hele week lang vertoningen van vier films uit het Cinekid programma. Alle filmvoorstellingen van Cinekid zijn gratis voor kinderen t/m 12 jaar, voor hen dient wel een ticket gereserveerd te worden. Ouders en begeleiders betalen wel voor een ticket. Vandaag en morgen kunnen kinderen tussen 13.00 – 17.00 uur in een workshop leren hoe je een film maakt. Kijk voor het volledige programma en reservering op de website van De Fabriek. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Halloween bij kinderboerderij de Veldmuis. Van 17.00 – 20.00 uur kunnen kinderen tot 12 jaar griezelen. Daarna zijn van 20.00 – 22.00 uur kinderen vanaf 12 jaar aan de beurt. Kaarten kosten € 3,00. Locatie: Ilpendamstraat 38, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Sarah Kapustin en Shuann Chai in de kerk van Jisp. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
Sarah Kapustin en Shuann Chai
 • In de Maria Magdalena kerk (‘Kalverkerk’) wordt een muzikale ode gebracht aan Maria. Vanaf 14.00 uur worden Ave Maria’s gezongen van meerdere componisten. Het wordt een reis door de tijd met heel diverse composities van Gregoriaans tot Herman Finkers. De toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kalf 162, Zaandam.
 • Javier Guzman geeft de cabaretvoorstelling ‘Laatste wissel (try-out)’ in theater De Kaasfabriek. De voorstelling (vanaf 16 jaar) begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 20,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • Schilderskring Zaanstreek-Noord, en kleine groep van enthousiaste amateurschilders die wekelijks bijeenkomen, exposeert bij het Weefhuis. De expositie is vandaag en morgen van 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
Expositie Schilderskring Zaanstreek-Noord
 • Metal Jam in De Groote Weiver. The Metal Jam een evenement met open podium dus inschrijven is niet nodig. Toegang en deelname zijn gratis. Neem wel je vuurvaste kleding mee want deze editie gaat Straight to HELL! Dat betekent Extreme riffs, Moshpits en stagediven waar mogelijk. De Metal Jam begint om 20.30 uur. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum. Varen met verhaal, wandeltocht houtbouw, aan de slag met chocolade en nog veel meer. Het volledige overzicht met activiteiten, tijden en locaties vindt je op de website van IFIKZ.
 • In Het Pennemes wordt van 11.00 – 16.00 uur een Benefietconcert dag georganiseerd ten behoeve van Stichting Vaarwens. Verschillende zangkoren en artiesten verlenen hun medewerking en treden deze dag belangeloos op. Er is een tombola met leuke prijzen en er zijn door koorleden zelf gebakken lekkernijen. De toegang bedraagt € 2,50. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam.
 • BLINGBLING Intimi bij De Kleine Waarheid. Het restaurant wordt omgetoverd tot een oude discotheek met gezellige hoekjes en natuurlijk een dansvloer. Er zijn van 20.00 – 02.00 uur optredens van diverse DJ’s. Kaarten kosten € 26,00. Locatie: Klauwershoek 4-8, Zaandam.

Zondag 22 oktober

 • Schilderskring Zaanstreek-Noord, en kleine groep van enthousiaste amateurschilders die wekelijks bijeenkomen, exposeert bij het Weefhuis. De expositie is van 10.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • IFIKZ (festival industriecultuur) met activiteiten in Wormerveer, op de Zaanse Schans en in Zaandam Centrum. Varen met verhaal, wandeltocht houtbouw, aan de slag met chocolade en nog veel meer. Het volledige overzicht met activiteiten, tijden en locaties vindt je op de website van IFIKZ.
 • Flamenco en meer in de Wormerveerse Vermaning. Een muzikale reis door de leefwereld van gitarist Jeff Heijne. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De drie musici Nard Reynders, Edwin Schimscheimer en Maaike Widdershoven maken samen een muzikale reis in de Bullekerk. Je kunt muziek van Puccini, Debussy, Bernstein, Nelson Mandela, Toon Hermans als ook een Oekraïens lied verwachten. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Geannuleerd
Maaike Widdershoven, Nard Reynders en Edwin Schimscheimer
 • Jazz Inverdan met een optreden van Humph. Ter ere van het twintigjarig bestaan is de groep Humph de afgelopen zomer de studio in gedoken. Ze hebben het debuutalbum Klankzand geproduceerd en presenteren deze vandaag. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 10,00 (incl. exemplaar van de cd). Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
 • Onder leiding van dirigent Ferdinand Beuse en pianist Kees van Zantwijk geeft het Oostzaanse pop-up Popkoor een uitvoering in de Grote Kerk van Oostzaan. Het optreden begint om 15.30 uur. Locatie: Kerkbuurt 12, Oostzaan.
 • Het Zaanse theatergezelschap Tg. Winterberg speelt de première van de beeldende voorstelling ‘Rappe en de Rots’ (vanaf 4 jaar) met live muziek, film en poppen. De voorstelling gaat om 15.00 uur in première in het Zaantheater. Kaarten kosten € 12,00 (€ 9,50 voor jongeren t/m 21 jaar). Locatie: Nicolaasstraat 3, Zaandam.
 • Theatergezelschap Project Wildeman speelt de voorstelling Lichtstilte in het Zaans Toneelhuis. Tijdens de voorstelling daalt het publiek steeds langzamer af naar het ultieme nulpunt: het binnenste van een zwart gat, het allerdonkerste mysterie van het universum. Voorafgaand aan de voorstelling is er een korte introductie over zwarte gaten door Mark Kristel van Volkssterrenwacht Vesta. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Cornelis van Uitgeeststraat 2, Zaandam.

Maandag 23 oktober

 • De Boerenjongens Dag Oostzaan – de dag die in het teken staat van de korte keten en duurzaamheid – is terug. De dag bestaat uit twee onderdelen; een challenge en een markt. Voor de challenge gaan zes professionele chefkoks een menu serveren. De ingrediënten worden op de boerenmarkt gehaald en een vakjury zal de menu’s beoordelen. De boerenmarkt is tussen 13.00 – 16.00 uur open. De markt biedt de gelegenheid om kennis te maken met streekproducten. Locatie: Ambacht 14, Oostzaan.

Dinsdag 24 oktober

 • Happy Herfst activiteiten bij de Stadsboerderij Darwinpark. Vandaag kunnen kinderen sprookjes knutselen of met pijl en boog op pompoen schieten. Op woensdag komen er spannende dieren (o.a. wurgslang, baardagamen en schildpadden) naar de stal. Op vrijdag is het Knalgekke Knutseldag, met speksteen sierraden maken of met deeg broodjes bakken. Op de activiteitenfolder vind je nog meer activiteiten. Locatie: De Weer 31, Zaandam
 • Maand van de Geschiedenis ‘Eurekamoment! Jouw onderzoek uit het slop’ bij het Gemeentearchief Zaanstad. Tijdens deze 1-op-1 sessie maak je samen met archiefmedewerker Emmie Snijders je vraagstelling helder en brengen jullie in kaart wat je al hebt gezocht en gevonden. Vanaf dat punt gidst zij je door de opties die er mogelijk nog zijn. De middag is van 14.00 – 16.30 uur en deelname is gratis. Ook op26 oktober. Vooraf aanmelden kan via het Gemeentearchief. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
 • De Zaanse schaakgemeenschap organiseert een schaak simultaan voor 150 kinderen. Kinderen van 6 – 17 jaar kunnen gratis meedoen. De middag is van 13.00 – 16.00 uur in Topsportcentrum Koog aan de Zaan. Locatie: Wezelstraat 7, Koog aan de Zaan.

Woensdag 25 oktober

 • Filmmiddag Historisch Genootschap Crommenie bij Huize Barkeloo. De middag begint om 14.00 uur. Voor de pauze gaat de film over Padlaan 12 en na de pauze volgt een powerpoint presentatie Hoe het dorp Krommenie veranderde. Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Vlusch 8A, Krommenie.
 • Koffieconcert met Wouter Harbers en Marianne Selleger in de Bullekerk. Op het programma staat van Bach tot Brel. Het concert begint om 11.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Donderdag 26 oktober

 • Herfstwandeling bij Stadsboerderij Darwinpark. Tussen 10.30 – 11.30 uur kun je meewandelen, buurtgenoten leren kennen en na afloop koffie/thee. Deelname is gratis. Locatie: De Weer 31, Zaandam.
 • Feest in Museum Zaanse Tijd vanaf 16.00 uur. Het museum heeft de Willem Wolff prijs 2023 gekregen. Vandaag wordt de prijs uitgereikt en worden twee recent verworven bijzondere Zaanse klokken gepresenteerd. Het is daarnaast de laatste mogelijkheid om een kijkje te nemen bij de nostalgische jaren zeventig-tentoonstelling over het klokkenservies van Nutroma. Deelnemen kan door een mail te sturen (voor 20 oktober). Locatie: Kalverringdijk 3, Zaandam.
 • Ter ere van hun gezamenlijke album ‘Bloedbroeders’ brengen Mike Zito en Albert Castiglia hun twee krachtige bands samen tijdens hun tour. Naast hun eigen rock-, blues- en rootsnummers zal het grootste deel van de set bestaan uit nummers van het Bloedbroeders-album. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 18,00 in de voorverkoop (€ 21,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Henk Heijnen en Ron Couwenhoven geven een lezing in de Zuidervermaning. Ze deden drie jaar onderzoek naar de schilderijen, het verblijf van Monet in Zaandam en de kunstschilders die later op de zogenaamde Monet-locaties schilderden. Vandaag vertellen ze over hun ontdekkingen en tonen ze beelden. De lezing begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
Claude Monet Westzijderveld
 • De film ’50+ Anatomy of a Fall’ is vanmiddag de Special bij De Fabriek. De film begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 10,50 (€ 8,00 voor 50+). Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Kanovereniging De Geuzen organiseert een romantische tocht door de slootjes en watertjes van Oostzaan. Vanaf 18.30 uur gaat iedereen de boten versieren en verlichten, dan begint de tocht als het donker is. Na afloop is er chocolademelk en glühwein. Locatie: Geuzenpad 1, Zaandam.
 • Maand van de Geschiedenis ‘Eurekamoment! Jouw onderzoek uit het slop’ bij het Gemeentearchief Zaanstad. Tijdens deze 1-op-1 sessie maak je samen met archiefmedewerker Emmie Snijders je vraagstelling helder en brengen jullie in kaart wat je al hebt gezocht en gevonden. Vanaf dat punt gidst zij je door de opties die er mogelijk nog zijn. De middag is van 14.00 – 16.30 uur en deelname is gratis. Vooraf aanmelden kan via het Gemeentearchief. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Vrijdag 27 oktober

 • Maand van de Geschiedenis – Eureka! bij het Gemeentearchief Zaanstad. In de workshop Bouwtekeningen en blauwdrukken van 10.00 – 12.00 uur ontdek je hoe je zelf kunt zoeken naar een bouwvergunning. Je gaat ook zelf aan de slag om een blauwdruk te maken. Met potjes, kwasten en cyanidezouten maak je zelf een afdruk ter grootte van een ansichtkaart. Deelname is gratis. ooraf aanmelden kan via het Gemeentearchief. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.
Workshop Bouwtekeningen en blauwdrukken
 • Lichtjesavond op de begraafplaats bij de hervormde kerk van Assendelft. De begraafplaats is vanaf 19.00 uur open om dierbaren te herdenken. Hierbij wordt muziek ten gehore gebracht. Locatie: Dorpsstraat 364, Assendelft.
 • Dansavond Saensation White met dj D-Niece bij de Bullekerk. De avond begint om 21.00 uur en kaarten kosten € 8,50 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). De dresscode is uiteraard wit. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Muziektheatervoorstelling met Jack Wouterse en accordeonduo TOEAC bij de KunstGreep. De voorstelling ‘Bloedkoraal’ begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 22,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Brenda Bee komt met haar viervoeter Bailey naar Dorpshuis De Kwaker voor een pianoconcert. Het concert begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 17,50. Locatie: J.J. Allanstraat 127, Westzaan.
 • Jazz in de Winkel met Rosenberg Trio (en support act) bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00 in de voorverkoop (€ 21,50 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
The Rosenberg Trio (fotograaf Jim-Knopf)

Zaterdag 28 oktober

 • Halloween in Wilhelminapark Wormerveer. Kaartjes zijn een week van te voren te koop bij de parkwachter voor € 2,00 per kind (tot 10 jaar).Locatie: Wandelweg 53, Wormerveer.
 • Halloween in De Groote Weiver met bands in de zaal, dj’s in de bar eb griezelen in Weiver stijl. De avond begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 5,00 in de voorverkoop (€ 7,50 aan de deur). Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
 • Halloween Fabrieksklassieker ‘The Wicker Man 50th Anniversary’ bij De Fabriek. De film begint om 22.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
The Wicker Man 50th Anniversary
 • De nachtelijke natuur in het Guisveld beleven tijdens de Nacht van de Nacht. Een lichtjestocht met een zelfgemaakte lampion, ontdekken wat je allemaal kunt zien en horen in het donker en afsluitend een kampvuur met verhalenverteller. Deelname voor kinderen t/m 12 jaar € 7,50 (vanaf 5 jaar). Aanmelden kan via de website van Staatsbosbeheer. Locatie: Middel 180a, Westzaan.
 • Nacht van de Nacht op de Rodenburghoeve met lezingen, een informatiestand over astronomie en sterrenkijken door telescopen. De inloop is vanaf 18.30 uur in de kantine met een kleine expositie. Hierna begint de avond tussen de hooibalen van de boerderijcamping. De toegang is gratis. Locatie: Busch en Dam 22, Uitgeest/Krommeniedijk.
 • Excursievaartocht ‘Nacht van de Nacht’ door het Wormer- en Jisperveld. De excursievaartocht met gids begint om 19.00 uur en deelname kost € 17,50 voor volwassen (€ 5,00 kinderen t/m 12 jaar). Vooraf reserveren is noodzakelijk. Locatie: Veerdijk 106, Wormer (Bezoekerscentrum Poelboerderij).
 • Een magische ervaring bij Birdlive’s ‘Het mysterie van mevrouw de uil’ in houtzaagmolen Het Jonge Schaap. Er zijn drie verschillende sessies om 19.00 uur, 20.00 uur en 21.00 uur. Kaarten kosten € 10,00 (€ 5,00 voor jongeren tot 18 jaar). Inschrijven kan via de Zaansche Molen. Locatie: Kalverringdijk 31A, Zaandam (Zaanse Schans).
 • De tributeband Diva Turner treedt op in de Bullekerk. Vanaf 20.00 uur kun je genieten van de grootste hits van Tina Turner zoals ‘Proud Mary’, ‘Nutbush City Limits’ en ‘Private Dancer’. Kaarten kosten € 25,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Diva Turner – The Tribute show (fotograaf William Rutten)
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is vandaag en morgen van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Captain Albatross met ‘Nirvana Unplugged 30 jaar’ bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Nieuw in Oostknollendam: het Oktoberfest. Op initiatief van Nova Vita-jeugd is er vanavond vanaf 21.00 uur een Oktoberfest in het Dorpshuis. Kaarten kosten € 40,00 (incl. drankjes en broodje bradwurst, let op: vol is vol. Locatie: Dorpsstraat 95, Oostknollendam.
 • MIX UP – OPEN MIC avond in PLAY room, in samenwerking met De Zaanse Regenboog. De avond is van 19.00 – 22.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 99, Zaandam.
 • Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route op 28 oktober en 4 november. Tijdens deze open dagen stelt een deel van de huiseigenaren haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.
Nationale Duurzame Huizen Route

Zondag 29 oktober

 • In het kader van de Maand van de Geschiedenis – Eureka! (bij het Gemeentearchief Zaanstad) vertoont De Fabriek in samenwerking met het Gemeentearchief Zaanstad een speciale film. Er wordt een ode gebracht aan de makers van de vooruitgang, de architecten van de wereld van morgen. Deze middag is er een compilatie te zien van historische filmbeelden van de Zaanse industrie over de periode 1925 – 1960. De film begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 6,00. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • In het Weefhuis presenteren 50 kunstenaars ‘Het verhaal erachter’. Bezoekers krijgen de kans om de persoonlijke, emotionele of conceptuele verhalen achter de kunstwerken te ontdekken. De expositie (georganiseerd door Tengel) is van 11.00 – 17.00 uur te bezoeken. De toegang is gratis. Locatie: Lagedijk 39, Zaandijk.
 • Het Rondo Ensemble treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. Het operaconcert met klassieke hoogtepunten uit romantische opera’s van o.a. Mozart, Rossini, Vivaldi etc. begint om 14.30 uur. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Theater Gnaffel geeft de voorstelling ‘Weet je nog, Sammie 6+’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Excursie ‘Stilte beleving in de natuur van het Twiske’. Op de dag van de stilte verzorgt Pieter Hottentot deze excursie van 10.00 – 12.00 uur. De start is bij de sporthal in Oostzaan, deelname is gratis (vrijwillige bijdrage is altijd welkom). Vooraf aanmelden is verplicht. Locatie: Twiskeweg 107, Oostzaan.
 • Muziekfeest in Poelenburcht met optredens van verschillende artiesten. Het feest is van 13.30 – 17.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Weerpad 1 A, Zaandam.

Maandag 30 oktober

 • Maand van de Geschiedenis – Eureka! bij het Gemeentearchief Zaanstad. In Gemeentearchief Zaanstad zijn deze maand Archiefqueeste (escaperoom, puzzeltocht en schatzoeken. Zelf in een kleine groep op zoek naar het verloren handvest van hertog Jan van Beieren. De Queeste leidt je door ruimtes van het archief die normaalgesproken verboden terrein zijn voor bezoekers. Locatie: Stadhuisplein 100, Zaandam.

Dinsdag 31 oktober

 • Een nieuwe Babel Cinema bij de Fabriek. De Canadese documentaire ‘City Dreamers (2018)’ wordt vertoond met na afloop een nagesprek met Marian van der Waals en Madeleine Steigenga. De film begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.

Woensdag 1 november

 • Alexander Broussard geeft ‘The Billy Joel Experience!’ bij theater de Kaasfabriek. De ode aan Billy Joel begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
Alexander Broussard

Vrijdag 3 november

 • Een nieuwe editie van de KunstFilmFabriek, in samenwerking met Artzaanstad, met deze keer een uniek portret van Anselm Kiefer. De film wordt ingeleid door kunstenaar, met werk in de collectie van Artzaanstad, en kunstcriticus Mattijs Wolthaus. De film begint om 19.00 uur en kaarten kosten € 10,50. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • Noord Hollandse Indie Hiphoptour in De Groote Weiver in Wormerveer, met Middenweg (Zaanstad), Wallplug (Hoorn) en Kompas (Purmerend), support acts: Engel (underground hiphoplegende) en Woord Omhoog (Zaans hiphopcollectief). Entree: € 10 Deur open: 20.30. Locatie: Industrieweg 1a, Wormerveer.
Middenweg (Ron Koffeman)
 • VrijdagMiddagBorrel met Cecilia (zang) en Sybren (gitaar) in de Bullekerk. De borrel is van 16.00 – 17.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam. Uitverkocht
 • Alex Roeka met de voorstelling ‘Nieuwe dromen’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 21,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • Jazz in de winkel Clubshow met Steffen Morrison bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
Steffen Morrison
 • Lichtjesavond op de Oude Begraafplaats West in Wormerveer. Het toegangshek van de begraafplaats is van 19.00 – 21.00 uur geopend. Locatie: Marktstraat 91, Wormerveer.
 • Lichtjesavond op de Begraafplaats Krommenie. Meer informatie nog niet bekend.

Zaterdag 4 november

 • The CineMusic Experience in de Bullekerk. Het is filmmuziek Live in Concert met beelden van 5 wereldberoemde films op groot scherm, gespeeld door het 36-koppige CineMusic orkest. René Mioch presenteert het programma, welke van 20.00 – 22.30 uur duurt. Tickets zijn vanaf € 39,50 verkrijgbaar. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
 • Tim Knol & Nico Dijkshoorn met ‘Gedeelde passies’ in de Womerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten €24,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
Tim Knol & Nico Dijkshoorn
 • Presentatie van het jubileumboek ‘Hoe was het ook al weer’ van de Historische Vereniging Wormerveer in De Kosterij. Het boek is gemaakt vanwege het twintigjarig jubileum van de vereniging en gaat over het veranderde beeld van Westknollendam en Wormerveer. De presentatie begint om 14.00 uur en is voor iedereen gratis toegankelijk. Locatie: Noordeinde 20A, Wormerveer.
 • Roots aan de Zaan organiseert een dubbelconcert van twee nieuwe parels in de Britse folk: Katie Spencer en Iona Lane. Het concert begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (gratis voor leden). Locatie: Westzijde 148, Zaandam (Pasveerzaal).
 • Rommelmarkt bij Buurtcentrum de Bovenkruier. Iedere laatste zaterdag van de maand is de rommelmarkt van 09.30 – 14.00 gratis te bezoeken. Locatie: Drielse Wetering 49, Zaandam.
 • De jaarlijkse Pennemes Bazaar bij zorgcentrum Pennemes. Van 10.00 – 15.00 uur kun je voor een klein prijsje van alles verkrijgen, zoals serviesgoed, elektrische spullen, woondecoratie en speelgoed. Er zijn prijzen te winnen bij de loterij en het Rad van Fortuin. De opbrengst komt volledig ten goede aan zorgcentrum. Locatie: Bloemgracht 95, Zaandam
 • Kindertheatervoorstelling ‘Ik zou wel een kindje lusten! (4+)’ naar het gelijknamige boek in de Zuidervermaning. De voorstelling voor kleuters begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 7,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
Werk van Dick Karman
 • Vincent Bijlo geeft de voorstelling ’ Laat dat nou maar aan mij over (try-out)’ bij Podium Oost-Knollendam (POOK). In deze voorstelling neemt neemt Bijlo de zienden bij de hand. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Dorpsstraat 95, Oost-Knollendam.
 • In de reeks Kogerkerkconcerten treedt het Zaans Klarinet Kollectief op in de Kogerkerk. Het concert begint om 16.00 uur en de toegang is gratis (collecte na afloop). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.
 • Gemeente Zaanstad doet weer mee aan de Duurzame Huizen Route. De eerste dag vond plaats op 28 oktober. Vandaag stelt een deel van de huiseigenaren opnieuw haar woning open voor bezoekers om uitleg te geven over duurzaam wonen. Op de website Duurzame Huizen Route vind je een overzicht van alle deelnemende huizen en kun je je inschrijven voor een bezoek.

Zondag 5 november

 • Zaankanter Dick Karman (1948) wil met de expositie ‘Retrospectief’ bij Zaansgroen zijn ’loopbaan als schilder’ op gepaste wijze afsluiten. De expositie is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Pianiste Marietta Petkova geeft een klassiek concert in theater de KunstGreep. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.
 • De Zaanse artiest Danny Loef  komt met zijn muziekale project ‘Dark Bird’ naar Podium de Flux. Vandaag vindt de release van de videoclip op groot scherm plaats. Support act is singer-songwriter Luca Takes (17) uit Zaandam. De middag begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 8,00 in de voorverkoop (€ 10,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Het Trio Bienvenue brengt met ‘Willkommen, Bienvenue’ musicalsongs naar de Wormerveerse Vermaning. Judith Petra en haar collega’s van het Groot Omroepkoor brengen een licht klassiek programma met hoogtepunten uit grote musicals. Het optreden begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18.50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Rondleiding met gids op het Hembrugterrein. De rondleiding is van 11.00 – 12.30 uur en eindigt bij Artzaanstad met een gratis kopje koffie of thee. Deelname kost € 11,50. Locatie: Kanonnenloods 14, Zaandam.
 • Jazz Inverdan met een optreden van saxofonist/componist Ben van Gelder. Zijn nieuwste project ‘Manifold’ erwijst naar meerstemmigheid, zowel letterlijk als figuurlijk. Het optreden begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 18,00. Locatie: Westzijde 80, Zaandam.
Ben van Gelder (foto Boas Reisel)

Maandag 6 november

 • In de Wormerveerse Vermaning wordt Erik Schaap geïnterviewd door Ed Pielkenrood over zijn boek “De Verraadster”. De avond begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 7,50 (gratis voor leden van ’t Nut). Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Vrijdag 10 november

 • De band Lesoir geeft een optreden bij Podium de Flux. Het optreden begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 15,00 in de voorverkoop (€ 18,00 aan de deur). Locatie: Hemkade 48, Zaandam.
 • Faulty Towers The Dining Experience in de Bullekerk. Je gaat dineren in de Bullekerk en laat je bedienen door ‘s werelds beste imitatoren van het illustere trio uit de bekende televisiekomedie. De komedieavond begint om 19.00 uur en is geheel in het Engels. Kaarten kosten € 75,00 (incl. driegangendiner) Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Zaterdag 11 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is op 11/12/18 en 19 november van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
expositie ‘Curiouser and Curiouser’
 • Bokketocht Krommenie-Assendelft vanaf 14.00 uur op 8 locaties. Meer informatie nog niet bekend.
 • Karin Bloemen Solo met muziek en conferences uit haar repertoire in de Wormerveerse Vermaning. De voorstelling begint om 20.15 uur en kaarten kosten € 24,50. Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Jasper van der Veen geeft de cabaretvoorstelling ‘Niet gehinderd door enige kennis’ bij theater de KunstGreep. De voorstelling begint om 20.30 uur en kaarten kosten € 19,00. Locatie: Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Zondag 12 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Ook op 18/19 november. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Acteur en poppenspeler Alexander Brouwer brengt prachtige prenten uit kinderboeken tot leven in de fysieke theatervoorstelling ‘Hé, wie zit er op de wc?’. De voorstelling bij theater De Kaasfabriek wordt om 11.00 uur en om 14.00 uur gegeven. Kaarten kosten € 8,00. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.
 • In de Wormerveerse Vermaning wordt de voorstelling ‘Liefste Jan’ gegeven voor kinderen tussen 9 en 11 jaar. De voorstelling begint om 11.00 uur en is gebaseerd op de liefdesbrieven ten tijde van de Tweede Wereldoorlog van de grootouders van Linda Willemszoon: Jan en Duifje Dupon. Kaarten kosten € 10,00. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • De Zaanse musici Julia Barnes (altviool), Joke van der Bunt (piano) en Damiano Rizzato (fluit) geven het concert ‘Autumn Leaves’ in de Wormerveerse Vermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.
 • Ar Keltia sleept bezoekers mee in Keltische sferen in de Zuidervermaning. Het concert begint om 15.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Popup Choir Singalong ‘David BowieHeroes’in de Bullekerk. Maarten Bos en Tijmen de Koning nemen het publiek mee met alle hits. De singalong begint om 14.00 uur en kaarten kosten € 12,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
Maarten Bos en Tijmen de Koning

Vrijdag 17 november

 • Boban Benjamin Braspenning met de muzikale cabaretshow ‘Boompje, Beestje’ bij theater De Kaasfabriek. De voorstelling begint om 20.00 uur en kaarten kosten € 18,50. Locatie: Dorpsstraat 206, Wormer.

Zaterdag 18 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is vandaag en morgen van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Concerten bij Kaarslicht met Dimitry Ferschtman, Mila Baslawskaja & Mara Mostert in de kerk van Jisp. Deze avond een familiefeestje: Dmitry en Mila treden op met hun kleindochter Mara als pianotrio. Het concert begint om 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 en zijn te reserveren via reserveren@concertjisp.nl. Locatie: Dorpsstraat 46, Jisp.
 • Nieuwe Huys Concerten ‘Voices of the Violin’ met Joe Puglia in de Doopsgezinde Vermaning Zaandam. Het concert begint om 20.00 uur. De entree is vrij, u kunt zelf een bijdrage kiezen. Reserveren kan via Nieuwe Huys Concerten. Locatie: Westzijde 80, Zaandam
 • The Rocket Guy komt (opnieuw) naar de Bullekerk met Guy Harris als Sir Elton John. Het concert is een ‘Tribute to Elton John’ en begint om 20.00 uur. Kaarten kosten € 22,50. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.
The Rocket Guy

Zondag 19 november

 • Irene Waters geeft de expositie ‘Curiouser and Curiouser’ bij Zaansgroen. De expositie met schilderijen en weer tot leven gewekte meubeltjes is van 13.00 – 17.00 uur te bezichtigen. De toegang is gratis. Locatie: Zeemansstraat 54, Zaandam.
 • Een zondamiddagconcert door Kaskedieze met intermezzo in de Maria Magdalena kerk in Wormer. Het optreden van Barry Krom (piano) en Merlijn Vos (slagwerk) begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 12,50 (incl. pauzedrankje). Locatie: Dorpsstraat 351, Wormer.
 • Derde Zondag met expositie Laurien Sneep in de Zuidervermaning Westzaan. Van 12.00 – 16.00 uur kun je een kijkje nemen in het monumentale gebouw en de expositie bezichtigen. De toegang is gratis, een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Locatie: Zuideinde 233, Westzaan.
 • Zaans Symfonieorkest, met Joep van Beijnum als solist. Onder leiding van dirigent Jakob Gaede. Het concert begint om 14,30 uur in de Kogerkerk. De toegangsprijs is € 15,00 (kinderen tot 12 jaar gratis). Werken van Beethoven, vioolconcert in D, opus 61 en Symfonie nr. 6 in F, opus 68, ‘Pastorale’. Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Zaterdag 25 november

 • Café De Melterij organiseert een veiling, waarvan de opbrengst ten goede komt aan Stichting Opkikker. Stichting Opkikker verzorgt Opkikkerdagen voor gezinnen met een langdurig ziek kind, zodat na veel vervelende dagen de leuke dagen toch nét iets langer duren. De veiling begint om 20.00 uur met en er zijn optredens van zangersduo Peter & Arie. Locatie: Wandelweg 76, Wormerveer.
 • De tweede editie van het festival Cirque Mystique op het Hembrugterrein. Het terrein wordt omgetoverd tot een muzikaal circus. Het festival is een mix van elektronische muziek met bijzondere acts is. Een belevingsfestival met onder andere circusartiesten, vuurspuwers en een human discoball. Het festival is vandaag van 13.00 – 02.00 uur en morgen van 13.00 – 23.00 uur. Kaarten zijn te koop vanaf € 44,50. Locatie: Hemkade 16, Zaandam.

Zondag 26 november

 • De Special ‘Callas – Paris, 1958’ bij De Fabriek. Deze concertfilm van bijna 65 jaar geleden wordt tweemaal teruggebracht op het grote doek. De film begint om 14.10 uur en kaarten kosten € 15,50. Ook te zien op 2 december om 19.00 uur. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
 • De Franklin Beaufort International (FBI) Jazzband treedt op in het kerkje van Krommeniedijk. De jazzband brengt diverse stijlen, eigen arrangementen, verrassende solo’s en hilarische zangpartijen. Het concert begint om 14.30 uur en kaarten kosten € 10,00. Locatie: Krommeniedijk 182, Krommenie.
 • Orkest ZFC Zaandijk presenteert Avalon in de Kogerkerk. De voorstelling begint om 16.00 uur en kaarten kosten € 15,00 (kinderen t/m 17 jaar € 2,50). Locatie: Kerkstraat 14, Koog aan de Zaan.

Maandag 27 november

 • Een nieuwe Vonk Debat met als thema ‘AI: een vloek of een zegen?’ in café De Fabriek. Het debat begint om 20.00 uur en de toegang is gratis. Locatie: Jan Sijbrandsteeg 12, Zaandam.
Eerdere editie van het Vonk De Debat

Woensdag 29 november

 • Het Zaans Interkerkelijk Mannenkoor geeft een jubileumconcert in verband met het 40-jarig bestaan van het koor in de Bullekerk. Het concert begint om 19.45 uur en kaarten kosten € 15,00. Locatie: Westzijde 75, Zaandam.

Check altijd:

Nog meer? Check de Zaanse Evenementen Kalender.

Langlopend

Van 14 september t/m 25 oktober exposeert Fotoclub Zaanland in De Poelboerderij. Eén keer in de maand gaan de leden van de club met elkaar op pad om op zeer uiteenlopende locaties te fotograferen. De expositie heeft het thema ‘Natuur’ en is dagelijks van 09.30 – 16.00 uur te bezichtigen. Locatie: Veerdijk 106 in Wormer. 

Foto van Fotoclub Zaanland

Tot en met 4 november is een schilderijententoonstelling van Marijke Habernickel te zien in Chocolaterie De Cacaoboom. Er worden regelmatig andere schilderijen opgehangen. De tentoonstelling is van dinsdag t/m zaterdag tussen 10.30 – 16.30 uur te bezichtigen. Locatie: Lagedijk 142, Zaandijk.

Lady in bleu

Van 23 september t/m 5 november is de expositie ‘KUNST & KLEUR’ te bezichtigen bij Artzaanstad. Werk van o.a. Louise te Poele, Merette Uiterwaal, Charlotte Burgmans, Patricia Derks, Diederik Kraaijeveld, Ingrid Roos en Gertjan Scholte-Albers. Locatie: Grote Hulzen 11 , Zaandam (Hembrugterrein).

Van 13 oktober t/m 30 november geeft de Samenwerkende Oostzaanse Kunstenaars (SOK) de jubileumtentoonstelling ‘Het rijk der fabelen’ in verband met het 25-jarig bestaan van de vereniging. De 16 actieve leden beheersen allerlei technieken en hebben zo ieder hun eigen kleurenpalet. Voor de expositie hebben zij zich laten inspireren door fabeldieren en Mythologie. De expositie is op 2 locaties te bezoeken. In het Bartel Jacobsz Centrum op vrijdagmorgen van 10.00 – 12.00 uur waarbij een kunstenaar aanwezig is. In theater de KunstGreep van 17 oktober t/m 27 november op maandag t/m donderdag van 09.00 – 17.00 uur en op vrijdag van 09.00 – 12.00 uur. Locatie: Kerkbuurt 12 / Kerkbuurt 4, Oostzaan.

Van 7 oktober tot 9 december is de nieuwe UNKnowN expo met werk van van Sara van Vliet (1998), Cees Krijnen (1969) en Tim Wunderink (1991) te bezoeken. De tentoonstelling YOLO: The Transience of life is een reminder dat het leven kort en kostbaar is. Het is een oproep om je leven ten volle te leven en het meeste uit elk moment te halen. De galerie is geopend van vrijdag tot en met zondag van 13.00 – 18:00 uur. Locatie: Oostkade 10-12, Zaandam.

Van 12 oktober t/m 14 januari 2024 zijn de werken van 4 Zaanse kunstenaars te zien in het kabinet van het Zaans Museum. De werken zijn van Kinga Wieczorek, Bert van Santen, Teppo Korte en Jaap Stellaart. De expositie maakt onderdeel uit van het evenement ‘Zaanse Glorie. Verbonden met de wereld’. Meer informatie vind je op de website van het Zaans Museum. Locatie: Schansend 7, Zaandam.

Schommel van Kinga Wieczorek

Van half augustus 2023 tot half januari 2024 exposeert Louis Breeuwer in de Wormerveerse Vermaning. Hij heeft een expositie samengesteld van ‘en plein-air’ gemaakte oudere en recente Zaanse landschappen. De expositie is te bekijken tijdens evenementen en op de dinsdag- en donderdagochtend van 10.00 – 12.00 uur. Locatie: Zaanweg 57, Wormerveer.

Van 29 september 2023 t/m 31 maart 2024 presenteert het Zaans Museum de nieuwe tentoonstelling ‘Stroom. De Zaan in beweging.’ Documentair fotografen Bert Verhoeff en David Galjaard laten de veranderingen zien in het oudste industriegebied van Europa. Architect en rijksbouwmeester Floris Alkemade en muzikant Tim Knol spreken ieder een audiotour in. Kaarten voor het Zaans Museum kosten € 14,50 (t/m 3 jaar gratis, 4 t/m 17 jaar € 7,50).Locatie: Schansend 7, Zaandam (Zaanse Schans).

De Zaanwerf – Bert Verhoeff

Samenstelling: Merel Kan & Piet Bakker (De Orkaan) op basis van informatie van culturele instellingen en lezers. Ook activiteit op laten nemen? Mail naar agenda@deorkaan.nl