Het warmtenet Zaandam-Oost is klaar, eind oktober is de laatste ‘las’ van het 4 kilometer lange stelsel van warmteleidingen gerealiseerd bij nieuwbouwwijk Gouwpark.

De biomassacentrale die voor de warmte moet zorgen wacht op een vergunning. De kans dat bewoners van IJdoorn, Noordwachter, Brandaris, Perim en Pharus dit jaar zich al aan de Zaanse ‘stadskachel’ kunnen warmen is dan ook klein.

De aanleg en realisatie heeft met veel tegenslagen te maken gehad, maar nu lijkt ook de politieke steun langzaam maar zeker weg te vallen. De oppositie is grotendeels tegen of heeft bedenkingen, maar ook kersverse collegepartij GroenLinks is niet erg enthousiast meer (na het filmpje tikken we verder)

Het uitstel van de ingebruikname is het gevolg van het door de Raad van State vernietigde PAS-besluit (stikstof), waardoor niet gestart kan worden met de gehele eerste fase aldus Zaanstad. Recente ontwikkelingen op het gebied van PAS leiden niet tot de verwachting dat er snel een oplossing komt. Bio Forte is al zelf wel bezig geweest om de technische installatie te verbeteren.

Brandaris

Daarvoor waren er andere problemen omdat het ZMC toch niet aangesloten wilde worden, er forse tegenstand was vanuit de flats in Hoornseveld en Peldersveld. Bij de Brandaris moesten werkzaamheden gestaakt worden omdat er huisvuil naar beneden werd gegooid (“lege wijn flessen, vieze luiers, brood of andere etensresten”) waardoor het werken te gevaarlijk werd.

De nieuwe wijken Gouwpark en Oostzijderpark moeten van Zaanstad gasloos, dus die worden aangesloten op het warmtenet. Het zou in totaal om 2200 woningen gaan.

Stadskachel

Ook de stookketel voor het warmtenet, de biomassacentrale (‘stadskachel’) die aan de Gouw gebouwd, ligt onder vuur. Eerst waren er bezwaren van de buren, het Pascal-college. Maar de bezwaren vanuit de politiek zelf en de groeiende maatschappelijke weerstand tegen dergelijke centrales zijn een groter probleem.

De centrale wordt gestookt met ‘duurzame biomassa’, een ander woord voor hout (bij de ontwikkeling van de plannen werd overigens uitgegaan van het gebruik van restwarmte van de industrie, maar dat bleek te duur). Het hout (pellets) zou uitsluitend uit Nederland moeten komen: “gecertificeerde Nederlandse houtsnippers”. Bouwer Bioforte spreekt zelfs over “houtsnippers uit de regio”. Jaarlijks is ongeveer 7.000 ton houtsnippers nodig. De Warmtenet-nieuwsbrief:

“In Zaanstad gebruiken we straks houtsnippers die vrijkomen bij het onderhoud aan bossen, tuinen en parken in Nederland. Het beste hout wordt gebruikt voor de bouw, meubels en het maken van papier. Het restmateriaal wordt deels gebruikt als stookmateriaal. Er worden dus geen bomen gekapt voor brandstof.”

HWC

Bij de Perim is de eerste HulpWarmteCentrale (HWC) geplaatst. Deze HWC’s zijn nodig om stabiele warmtelevering te garanderen: “bijvoorbeeld als er door zeer koud winterweer extra vraag is naar warmte” aldus de nieuwsbrief van Warmtenet. Bij de Brandaris komt ook een HWC. Deze HWC’s worden over het algemeen niet met hout gestookt, maar gewoon met gas.

De Biomassacentrale moet voor het einde van het jaar klaar zijn. De bouw heeft geen last van het PAS-besluit, de inwerkingtreding wel.

Flatgebouwen IJdoorn, Noordwachter, Brandaris, Perim en Pharus (1.558 woningen) worden als eerste aan het warmtenet gekoppeld.

Aandeelhouder

Zaanstad is aandeelhouder van het warmtenet, en reserveerde € 2,3 miljoen voor het project. Het Participatiefonds Duurzame Economie Noord- Holland (Provincie) is medefinancier en aandeelhouder

Lees meer algemeen 2


bronnen: nieuwsbrief Warmtenet, raadsinformatie Zaanstad, vragen/agenda-initiatieven DZ, SP, PvdD, eerdere berichtgeving op De Orkaan, algemene beschouwingen Raad Zaanstad, websites Warmtenet en Bioforte.