Na de lancering van de Zaanse ‘vuilnishaai’ (WasteShark) in december 2022 werd nog maar weinig van het beestje vernomen. Dat klopte. De ‘veulvreter’ was niet met winterslaap gegaan maar had het ruime sop gekozen na een software-update. Dit weekend dook de Zaanse haai op bij Egmond aan Zee, waar hij (m/v) om 15.00 bij de reddingsbrigade zal worden opgehaald.

Wethouder Wessel Breunesse liet via zijn woordvoerder weten dat de WasteShark telkens met een auto en aanhanger vervoerd moest worden en alleen onder begeleiding van een ‘op-afstand-bestuurder’ z’n werk kon doen, en dat stuitte op praktische bezwaren:

“Er moesten telkens twee man (m/v) aan te pas komen om een stukje Gedempte Gracht van 200 meter schoon te slurpen, die waren daar ruim twee uur mee bezig terwijl één man (m/v) met een schepnetje dat in een half uur kon. De WasteShark hebben we tijdelijk op non-actief gesteld maar bij een software-update is die begin deze maand weer te water gelaten. Na de update nam de haai de vinnen (‘grapje’) en vertrok richting De Vaart. We vermoeden dat ze (m/v) via Papenpadsloot naar de Wilhelminasluis is gezwommen omdat ze dat gebied kende van de proefvaart en daar is meegelift met een boot en zo via IJmuiden in de Noordzee terecht is gekomen. Eind vorige week ontvingen we een noodsignaal uit de buurt van Egmond, en de Reddingsbrigade heeft de haai opgespoord.”

Een fikse tegenvaller dus? De wethouder:

“Geenszins. De lancering van de WasteShark heeft precies gebracht wat we ervan verwachtten. Zaanstad op de kaart zetten als groene, duurzame en innovatieve gemeente. Ik zie publiciteit voor dat streven generen als mijn belangrijkste taak: mos op bushokjes, struiken planten, bomen ophangen. En daar slagen we als Zaanstad enorm goed in. Nu weer: WasteShark terug naar huis. Je zal zien hoe die gaat scoren!”

Door redactie Orkaan. Foto: De Orkaan.