Wat gebeurt er met De Bres in Wormerveer?

Het voormalige verenigingsgebouw en partycentrum De Bres aan de Esdoornlaan in Wormerveer is inmiddels een indrukwekkende bouwval. Plannen voor ontwikkeling strandden in het verleden diverse keren. Maar er zouden nu toch echt concrete plannen zijn.

Dat blijkt uit vragen van Juliëtte Rot van DZ over het gebouw. Volgens haar is er een sloopvergunning voor De Bres (Esdoornlaan 39A) afgegeven aan projectontwikkelaar Johan Schilder uit Volendam. Die zou het pand willen slopen en op die plek nieuwbouw willen ontwikkelen.

Rot is daar nogal verbaasd over. Eind vorig jaar waren plannen voor De Bres nog ‘onhaalbaar’. En dat is ook op de MAAK.Zaanstad-website te lezen: “Er heeft zich een nieuwe initiatiefnemer aangediend die kans ziet de Esdoornlaan 39a te ontwikkelen. Het is echter nog onzeker of deze plannen haalbaar zijn.” (Of dat om Schilder gaat is onbekend, Rot wil van Zaanstad graag weten wie eigenlijk nu de eigenaar van De Bres is.)

In september 2022 besprak de gemeenteraad van Zaanstad een ‘Startnotitie’ over woningbouw aan de Esdoornlaan 40 in Wormerveer: het terrein naast De Bres, waar vroeger een Volkswagengarage en woonwinkel 4Udesigned zaten. De raad stemde vrijwel unaniem in met het voorstel maar had liever gezien dat ook plannen voor woningbouw op de plek van de Bres waren genomen, maar dat zat er nog niet in, dat was ‘onhaalbaar’.

Haalbaar?

Het hele circus voor nr. 40 is voor niks geweest. Daar komt geen woningbouw maar het wordt de nieuwe plek voor Mauie’s Viskwekerij die ook een self-storage wil gaan exploiteren. Nr. 39A zou dus – als Juliëtte Rot het bij het juiste eind heeft – plots wel haalbaar zijn. Rot wil weten hoe dat zit. En wat komt er eigenlijk? En is de buurt al op de hoogte gesteld?

Zij vindt overigens nog steeds dat gezamenlijke ontwikkeling van 39A en 40 een goede zaak zou zijn en wil weten van B&W of ze op dat gebied initiatieven hebben ontwikkeld. Dan zou Mauie’s dus niet kunnen verhuizen. De aanvraag voor de self-storage is wel binnen, het besluit hebben we niet kunnen vinden. In de Bekendmakingen van Zaanstad hebben we in 2023 niets over 39A kunnen vinden. Rot: “is het correct dat uw college ervoor gekozen heeft om de op 26 mei jl. verleende sloopvergunning voor ‘De Bres’ niet te publiceren? Zo ja, om welke reden(en)?”

De Bres wordt op dit moment gekraakt. De DZ-fractieleider wil weten wat er met de (illegale) bewoner gaat gebeuren. En ook of de “eigenaar van De Bres een dwangsom opgelegd [heeft gekregen] vanwege de eerder geconstateerde onveilige staat waarin het pand verkeert?”

Lees ook:

Esdoornlaan 39A: De Bres / La Breche (juni 2023, De Orkaan)
Een zeer recent (augustus 2023) ’troosteloos beeld’ (Kees Klinkenberg)

Door Piet Bakker: Bronnen: Startnotie Esdoornlaan, vergunningsaanvraag, MAAK.Noord, vragen DZ. Foto’s: De Orkaan / Kees Klinkenberg, Kaart uit Startnotitie.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Niek A.F. Grandiek

  Er wordt wat afgesloopt in Zaanstad. Eerst slopen, dan denken…. een sloopgemeente. Binnen 1 generatie tijd herken je sommige plekken niet eens meer

  • Noah Koks

   Klopt. Het (toendertijd) grootste indoor skatepark van Europa is ook gesloopt om plaats te maken voor een IKEA. Die IKEA gaat er nu niet meer komen…
   Dit was op de vlakte waar de Bruynzeelhallen stonden.

   Ik heb ook jaren gekraakt in Zaanstad er meerdere panden waar ik woonde zijn gesloopt en daar gebeurd verder helemaal niets, en dat was jaren geleden allemaal.

 • Henk Schoen

  is er ooit een artikel verschenen over dat grote party center dat in de jaren 70 recht tegenover het spoorstation stond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *