Zaanstad weet niks over De Bres…

Het voormalige verenigingsgebouw en partycentrum De Bres aan de Esdoornlaan in Wormerveer is verworden tot een indrukwekkende bouwval. Maar mei van dit jaar is bij Zaanstad een sloopmelding binnengekomen.

Wie de eigenaar is, welke plannen er voor De Bres zijn, of omwonenden op de hoogte zijn gebracht en wat er met de kraker gebeurt is onbekend bij Zaanstad. De gemeente weet wel door wie de sloopmelding is gedaan maar zegt dat niet openbaar hoeven te maken.

Dat blijkt uit antwoorden op vragen van Juliëtte Rot van DZ aan B&W van Zaanstad over de sloopplannen voor De Bres (Esdoornlaan 39A). Rot gaf eerder aan dat de sloop door projectontwikkelaar Johan Schilder uit Volendam zou gebeuren die op die plek nieuwbouw wil ontwikkelen. Daarmee zou de eigenaar ook bekend zijn. Maar Zaanstad houdt de kaken stijf op elkaar:

“Het juridisch eigendom is vastgelegd in het Kadaster. Op grond van de AVG mogen wij geen persoonsinformatie verstrekken aan derden. We kunnen deze vraag daarom niet beantwoorden.”

Met de sloopmelding (of vergunning) ligt het gecompliceerder, maar ook hier komt Rot niets te weten:

“Er zijn op 26 mei 2023 zowel een aanvraag sloopvergunning als een sloopmelding gedaan voor dit adres. Het gaat hier om een pand dat niet valt binnen een beschermd stads-/dorpsgezicht en het betreft ook geen monument. Derhalve geldt een sloopmelding plicht en geen sloopvergunningplicht.

Omdat er geen sloopvergunning nodig was, is aangegeven dat de sloopvergunning ingetrokken kon worden en is de melding verder afgehandeld. De melding is op 19 juli 2023 bevestigd en het besluit (akkoord) verzonden. Meldingen worden niet gepubliceerd.”

Maar als meldingen niet worden gepubliceerd, betekent niet dat ze geheim zijn. Die ligt bij Zaanstad en is dus in principe openbaar. Dat geldt ook voor de aanvraag voor de vergunning, ook al was die niet nodig. De Orkaan gaat de melding en aanvraag opvragen bij de gemeente.

Rot had nog drie vragen, maar ook daar ving ze bot. “Welke plannen zijn uw college bekend voor de locatie van ‘De Bres’ nadat deze gesloopt is?”

Er zijn geen nieuwe plannen bij ons bekend.

“In hoeverre zijn de omwonenden op de hoogte gesteld van de werkzaamheden (sloop/verbouw) van De Bres, nu de sloopvergunning is afgegeven?”

Of en hoe omwonenden op de hoogte zijn gesteld door de eigenaar of gemachtigde is ons onbekend.

“Wat gebeurt er met de (illegale) bewoner van de De Bres?”

De eigenaar is verantwoordelijk voor het uitplaatsen van aanwezige (anti-kraak) bewoner(s). Of er afspraken zijn gemaakt met deze bewoners is ons onbekend.

Lees ook:

Door Piet Bakker: Bronnen: antwoorden B&W Zaanstad op vragen Juliëtte Rot (DZ), eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Kees Huyser

  Wedden dat de persoonsgegevens uit de melding en vergunningaanvraag door de officiële Zwartlakker der Gemeente Zaanstad zwartgelakt zullen worden? En dan ben je dus nog steeds niets verder doorgedrongen in de gemeentegeheimen…

  • De Orkaan

   Dat zou best eens kunnen. Terwijl het toch geen ‘concurrentie-gevoelige’ informatie is. De gemeente lijkt nogal doorgeschoten waar het openbaarheid betreft (naar de geheimhoudings-kant dus). Wij wilden zelf even de eigendom-gegevens bij het Kadaster opvragen, maar die website is helaas ‘wegens onderhoud’ dit weekend afgesloten. Dat komt dus later.

 • Rens Kleijn.

  Dit past wel bij het gemeente bestuur van Zaanstad. Informatie binnen de eigen geledingen houden, en vooral geen inmenging van omwonenden, of geïnteresseerde burgers. Ook de vragen van de media zijn lastig, dus ook die probeert men op afstand te houden. Het kan ongefundeerde argwaan zijn, maar vaak dient er wat onder de pet gehouden te worden. De Orkaan kennende is het gemeente bestuur nog niet van ze af.

 • Stephan van Hienen

  —-
  “Het juridisch eigendom is vastgelegd in het Kadaster. Op grond van de AVG mogen wij geen persoonsinformatie verstrekken aan derden. We kunnen deze vraag daarom niet beantwoorden.”
  —-

  En dan vandaag het lek in het nieuws van Kadaster dat alle data zo op te vragen was…

 • Bep Hogendorp

  Mauie’s is in ieder geval al bezig in het pand er naast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *