Woningbouw Esdoornlaan Wormerveer (De Bres, 4Udesigned) op lange baan

In september 2022 besprak de gemeenteraad van Zaanstad een ‘Startnotitie’ over woningbouw aan de Esdoornlaan 40 in Wormerveer: het terrein van de voormalige Volkswagengarage waar woonwinkel 4Udesigned zit. De raad praat uitgebreid over het voorstel, moties en amendementen, en stemt vrijwel unaniem in met het voorstel. Liever had men wat meer participatie gezien en vond men het jammer dat woningbouw op de plek van de Bres (Esdoornlaand 38a) niet mee was genomen, maar dat zat er nog niet in.

Het is allemaal voor niks geweest. Er komt geen woningbouw. Niet op de plek van 4Udesigned en voorlopig ook niet op plek van de Bres. Zaanstad liet weten dat er een aanvraag voor Omgevingsvergunning is binnengekomen om daar een self-storage opslag te starten. Op Facebook Wormerveer wordt bovendien bekend gemaakt dat Mauie’s Viskwekerij uit Krommenie zich op deze plek gaat vestigen. Mauie gaat ook de self-storage exploiteren. De ontwikkelaar ziet kennelijk woningbouw niet meer zitten.

De Startnotie Esdoornlaan 40 ging uit van 27 appartementen waarvan 12 sociale huur en 15 appartementen midden-huur. Op het achterliggende terrein aan de Wilgenkade zouden 8 grondgebonden ‘small houses’ (vrije sector huur) moeten komen. Er was plek voor 23 parkeerplaatsen. De bouw zou al in 2024 kunnen beginnen.

In de MAAK-plannen voor Zaanstad-noord werd uitgegaan van woningbouw in de periode 2026-2030, zowel voor nr. 40 als voor 38a. De Bres (La Breche) wordt op dit moment gekraakt, en is in zeer vervallen staat, ‘gevaarlijk’ zelfs volgens mensen die er in geweest zijn. 4Udesigned verhuist half augustus naar de Veerdijk 28 b/c in Wormer.

De vergunning voor de self-storage is overigens nog niet vergund.

Esdoornlaan 38a: De Bres / La Breche (juni 2023, De Orkaan)
Esdoornlaan 40: 4Udesigned (juni 2023, De Orkaan)

Door Piet Bakker: Bronnen: Startnotie Startnotie, verslag raadsvergadering 22 september 2022, vergunningsaanvraag, MAAK.Noord, Facebook Wormerveer, contact met gemeenteraadsleden en 4Udesigned. Foto’s: De Orkaan.

Deel dit artikel:

4 reacties

 • hans van rheenen

  Typisch zo’n project waarbij iedereen iets wil, de eigenaars hun moment afwachten en de omwonenden van niets weten.
  Woningen hebben proriteit?

  Ook de gemeente wilde dit maar trok zèlf steeds weer aan de handrem.

  wat wordt het nú midden in een woonwijk? Verdere jaren vertraging door inspraak.

 • Hallo, dank voor uw bijdrage . Onze zaak heet 4udesigned, al 15 jaar zichtbaar met doek aan de gevel, zoals ook op uw foto’s te zien is 😀 wij verhuizen naar Wormer Veerdijk 28, dank voor het vermelden van het nieuwe adres en de juiste naam.

  Met vriendelijke groet,

  Dennis Kortz en Corine Boon
  4udesigned.nl

 • Ted Groentjes

  Als 4udesigned eruit is de boel plat gooien. Anders blijft de soap van de Bres voortduren.

 • Erik Broek

  Blijkbaar heeft Zaanstad nog niet door dat er wel wat aan de hand is op de woningmarkt. Ik vind dit heel raar. Zaanstad laat de regie liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *