Volgens de officiële criteria heeft Nederland een hittegolf als er opeenvolgend in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger) zijn, waarvan er minimaal drie tropisch (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn. Aan deze criteria werd nog niet voldaan omdat in De Bilt de tropische temperatuur maar op 1 dag (11 juni) werd bereikt.
Maar hoe zit het dan met een regionale hittegolf?

Door: Hessel Kraaij

Belangrijk is het dan natuurlijk dat er sprake is van een officieel gecertificeerd KNMI-weerstation. Voor onze regio is dat het weerstation Wijk aan Zee. Daar werd de tropische grens op twee dagen bereikt: 11 juni 31,6 graden en 12 juni 30,1 graden. Nog steeds geen hittegolf dus. 
Voor een stadsopstelling van een amateur-weerstation worden de grenzen natuurlijk sneller bereikt. Het weerstation Zaandam-Peldersveld noteerde op 10 juni een maximum van 30,1 graden en op 11 en 12 juni op beide dagen een top van 32,8 graden. Dan was dit zeker (maar niet officieel) een regionale hittegolf.
Overigens zijn hittegolven zo vroeg in het jaar toch zeer uitzonderlijk. Het KNMI noteerde sinds 1901 in totaal 30 hittegolven. Daarvan was er maar één zo vroeg in het seizoen, namelijk van 21 tot en met 25 mei 1922. De maand juni telde tot nu toe vier keer een hittegolf met als vroegste datum 18 juni 2005. In juli registreerde het KNMI achttien keer een hittegolf en in augustus zeven keer.
Inmiddels zitten we midden juni al weer op de zesde aaneenvolgende zomerse dag en zijn door vooruitzichten toch weer een oplopende temperatuur. Redelijk uniek dus zo vroeg in de zomer.

Liever luisteren?