Werktrein kruipt over de Zaanlijn (filmpje)

slider werktrein krommenie

Snel gaat de trein niet. Hij kruipt de 11 kilometer tussen Zaandam en Uitgeest centimeter na centimeter via Koog aan de Zaan, Zaandijk, Wormerveer en Krommenie / Assendelft en dan weer terug.

De trein van zo’n anderhalve kilometer lang bestaat uit tientallen grintbakken, sorteermachines, stenenwassers, bielzenpakkers, transportwagons, locomotieven en controlewagens.

“Een enorme logistieke operatie” volgens de mannen langs het spoor. Op alle baanstukken wordt gewerkt om de zaak op zondag de 29e af te hebben.

In totaal gaat het om 36.000 nieuwe betonnen bielzen (dwarsliggers), 74 werktreinen en 45.000 ton ballast die aan- en afgevoerd moet worden.

Het grint wordt weggehaald en gesorteerd. De grote brokken worden schoongewassen en opnieuw gebruikt, de kleinere stukken worden afgevoerd via de goederentrein die op het andere spoor rijdt. Ruim een week is er dan ook geen treinverkeer mogelijk tussen Zaandam en Uitgeest.

Wij maakten een filmpje en een panoramafoto (helemaal onder).

De panorama: beweeg je smartphone of via de muis van de laptop naar links en rechts gaan.

2 Reacties op Werktrein kruipt over de Zaanlijn (filmpje)

  1. bertus says:

    Zondag is pas het baanvak Zaandam -> Uitgeest klaar. Wanneer beginnen ze met Uitgeest -> Zaandam?

    • ikkeook says:

      Joh, je houdt het niet voor mogelijk. Ze zijn zo slim bij de NS; ze doen alles in 1 keer!! Tis toch niet te geloven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>