Werk aan het spoor! Zaanlijn zonder houten bielzen

zaanlijn_4

Vanaf afgelopen zaterdag t/m komende zondag is er geen treinverkeer tussen Zaandam en Uitgeest. Althans, geen personenvervoer, met goederentreinen wordt het materiaal voor de vernieuwing van het spoor aangevoerd.

De houten dwarsliggers (bielzen) worden op het hele traject vervangen door betonnen exemplaren.

Orkaan-lezers Ad van den Berg en Trudy den Herder legden de werkzaamheden van het afgelopen weekend in Koog aan de Zaan en Krommenie / Assendelft vast. Burgemeester Hamming keek (heel even) uit zijn raam en zag het werk in Zaandam.

Hieronder (en boven) de werkzaamheden tussen de Koog aan de Zaan en Zaandijk Zaanse Schans (Ad van den Berg): de oude bielzen, het nieuwe spoor en de ‘werktrein’.

.

In Krommenie maakte Trudy den Herder onderstaande foto’s.

Vanuit de werkkamer van burgemeester Jan Hamming…

5 Reacties op Werk aan het spoor! Zaanlijn zonder houten bielzen

 1. Jarno says:

  Wat gaat er met de houten bielzen gebeuren ?

  • Leentje says:

   Meestal vernietigd. Dit omdat deze nog stammen uit den goede oude tijd dat de treinen WC’s loosde op het spoor. die treinen zijn bijna allemaal vervangen, op een enkeling na.

   • Dwarsligger says:

    Houten bielzen worden als chemisch afval afgevoerd. Niet omdat de trein-WC’s erop hebben geloosd, maar omdat ze met middelen als creosootolie zijn behandeld.

 2. Prachtige foto’s van Ad van den Berg. Ja, het is een enorme klus, vandaag wordt het nog heter.

 3. Dwarsligger says:

  Het bericht van Prorail:
  ’36.000 nieuwe dwarsliggers voor de Zaanstreek’ https://www.prorail.nl/nieuws/36000-nieuwe-dwarsliggers-voor-de-zaanstreek

  Alsof er aan de Zaan niet genoeg dwarsliggers wonen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>