ROSA-raadslid Hans Kuyper ondernam gister – 11 oktober – een reisje ‘over de grens’ zoals hij het zelf noemde, naar erfgoedpark De Hoop in Uitgeest.

Daar was hij getuige van de officiële opening van de houtloods van Rot die eerder aan de Overtoom in Westzaan stond. ‘Zaanse glorie’ aldus Kuyper. De restauratie werd gedaan door het (Westzaanse) bedrijf van Bart Nieuwenhuijs en Chiel Peetoom.

Pieter Rot richtte het bedrijf op in 1886. In 1945 werd het bedrijf “om commerciële redenen gewijzigd in Rote Westzaan” aldus ZaanWiki. Dezelfde bron meldt ook “de vermoedelijk van rond 1900 daterende houtloods op het terrein van houthandel Pontmeyer [de latere eigenaar], een provinciaal monument, verhuisde tot teleurstelling van vele Westzaners, in 2010 naar Industrieel Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest. De houtloods is van architectuurhistorische waarde als vrijwel gaaf en karakteristiek voorbeeld van één van de oudste typen houtloodsen die in de Zaanstreek bewaard gebleven zijn.”

Bij Otterdvd (die eerder een video over de loods maakte) is te lezen dat de houtdroogloods op het Erfgoedpark De Hoop in Uitgeest wordt ingericht als “Infopunt met verhalen over het Oer-IJ landschap en over Cornelis Corneliszoon van Uitgeest, de uitvinder van de houtzaagmolen”. Door Stichting Oer-IJ worden vanuit deze locatie ook wandel- en fietsexcursies georganiseerd. In Uitgeest is de loods verplaatst omdat het nieuwbouw in de weg stond.

Loods in 1999 (Gemeentearchief Zaanstad)
Loods in 1999 (Gemeentearchief Zaanstad)
Officiële opening (Hans Kuyper)
Officiële opening (Hans Kuyper) – links op de voorgrond Bart Nieuwenhuijs

Door Piet Bakker. Foto’s: Hans Kuyper en Gemeentearchief Zaanstad, extra informatie van Zaanwiki en Otterdvd..