Wethouder Vissers gered door coalitie

De coalitie heeft de rijen gesloten gehouden tijdens de marathonzitting van de gemeenteraad van Zaanstad gisteravond.

De motie van afkeuring die door SP, DZ, POV, ZIP en GroenLinks was ingediend werd alleen gesteund door ROSA. Dus net die éne stem te weinig.

Die ene stem verklaart ook de steun van de coalitie aan Leny Vissers. Een crisis is wel het laatste waar men op zit te wachten. Het Toermalijn-debat was net zonder al te veel schade achter de rug. Daar riep de voltallige coalitie ook op om niet langer naar het verleden (“€2,6 miljoen in de Zaan gegooid” – Roland van Braam, Patrick Zoomermeijer) te kijken.

Verdedigingslinie
De verdedigingslinie leek afgesproken werk. In het zeer kritische rapport van de Onderzoeksraad werd de gemeente Zaanstad verweten dat men nauwelijks oog voor de veiligheid had en de bruggen in Zaanstad vooral als een technische zaak zag. Er werd bovendien in het rapport geconstateerd dat overal in Nederland gemeenten zich af moesten gaan vragen of hun beleid wel genoeg op veiligheid was gericht.

De coalitiepartijen draaiden dit argument om. Het had overal kunnen gebeuren, maar in Zaanstad ging het kennelijk ’toevallig’ mis. In de officiële reactie van de gemeente bleef men erop hameren dat het 60.000 keer per jaar goed ging.

Incidenten
Dat argument werd door de enorme hoeveelheid incidenten (500 per week) onderuitgehaald. Het niet of traag informeren van de raad werd de wethouder kwalijk genomen (door de oppositie).

Het beleid van de wethouder was echter prima in orde volgens de coalitie. Het was de gewoonste zaak van de wereld dat een ambtenaar een wethouder bijstond. De diverse raadsleden die wij erover spraken beaamden echter dat ze nog nooit hadden meegemaakt dat ambtenaren zo lang en zo uitgebreid een wethouder terzijde moesten staan. Tijdens het Zaans Beraad namen ze in feite de rol van Vissers over.

Slagbomen
Het was een bijzondere vergadering. Niet alleen wegens de lengte. PvdA-raadslid René Tuijn moest als voorzitter fungeren omdat het college zelf onderwerp van een motie was, Ruud Pauw (ROSA) las een mail voor over een incident waarbij opnieuw iemand tussen de slagbomen terecht was gekomen (Julianabrug), Harm Jan Egberts gaf toe ook wel eens door rood te lopen, de SP blogde onder de zitting al haar opinie, (zie ook bij Groenlinks), Aart Molenaar (DZ) bood na een schorsing zijn excuses aan wegens een opmerking over het laten “bungelen” van het slachtoffer bij de Den Uylbrug, Marc Wit (CDA) postte zijn eerste tweet “Respect voor het College”.

(de foto links boven is uit een tweet van Sanna Munnikendam)

 

Deel dit artikel:

4 reacties

  • Een rechter weegt in zijn vonnis ook de maatschappelijke impact van een delict. Voor de lokale politiek weegt het eigen (coalitie)belang kennelijk zwaarder dan het maatschappelijk onbehagen dat in Zaanstad is ontstaan door het ongeluk op de Den Uylbrug. Onbehagen dat daarna nog eens versterkt is door alle feiten die aan het licht zijn gekomen over het veiligheidsbesef en het onvermogen om dat onbehagen weg te nemen. De discussie levert wel een argument dat goed van pas kan komen: het ongeluk had overal kunnen gebeuren. Wat maken we ons druk over de brandweer, want er kan overal brand uitbreken…

  • Boon

    Men kan natuurlijk wel blijven komen met moties van afkeuring maar laten we wel zijn is er dan een alternatief voor de partij die eruit gegooid wordt. Zowel DZ, POV alsmede SP willen een Zaanstreek van 100 jaar terug of kunnen de bemensing van coalitie partijen niet uitstaan. Dan wordt de spoeling wel erg dun. Dan wordt het dus ZOG inruilen voor GL,Rosa of Zig. Maar dan zal ook menig andere partij de wenkbrauwen even fronsen , er kan dan zomaar heel ander beleid komen dan nu bezig is.

  • Tonkelboon

    Beschamende vertoning, niet verwonderlijk want het blijft een verzameling narcistische, konkelende leken gespeend van iedere realiteitszin… Beangstigend dat zoveel simpele zielen bepalen hoe en wat en nooit enige verantwoording op zich nemen voor gemaakte fouten.

  • En weer is er een misser van Visser de gisser gesust…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *