Wie wint Zaanse WOZ-waarde-wedstrijd?

Op 1 januari 2023 was de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Zaanstad 18 procent meer dan in 2022. In Wormerland steeg de WOZ met 19 procent en in Oostzaan met bijna 16 procent.

Maar mensen wonen niet in een gemiddelde woning maar in hun eigen huis. Is daar de stijging meer of minder dan gemiddeld? De Orkaan zocht het voor een paar huizen uit. We vonden stijgingen van 25 en 34 procent.

We keken eerst natuurlijk bij de overburen. De Orkaan-redactie huist in een kantoorpand, en daarvan is de WOZ-waarde niet openbaar. Maar wel van alle woningen. De overburen van nr 22 zijn verhuisd, de woning wordt tijdelijk bewoond. De WOZ-waarde ging omhoog met 24 procent naar € 556.000 – fors meer dan gemiddeld.

Maar het kan ‘beter’. Een paar maanden geleden schreven we over Zuiddijk 199 in Zaandam, een ‘kluspand’ volgens Funda. Een krot volgens de foto’s. Toch ging de WOZ-waarde omhoog van € 230.000 naar € 308.000 en dat is een stijging van 34 procent. In hetzelfde artikel schreven we over het monumentale pand Oostzijde 242, dat steeg met 25 procent van € 620.000 naar € 776.000.

Soms is de stijging lager dan het gemiddelde. Provincialeweg 220 (de Verkade-villa die opvanghuis voor de Veldparkgroep wordt) steeg slechts met 10 procent van € 1.182.000 naar € 1.306.000 (het jaar ervoor was de stijging 26 procent). Waardedalingen zijn we niet tegengekomen.

WOZ-loket

We achterhaalden de waardes via het WOZ-waardeloket. Zoek je postcode, adres of zoek via de kaart of woonplaats en kijk wat de buren betalen. Je krijgt ook te zien wat de oppervlakte is van de huizen en wanneer ze gebouwd zijn. De waarden zijn terug te zien tot 2014.

Zoek daar je waardes van je eigen huis of van de buren. Wie biedt meer dan 34 procent?

De waardes die worden gebruikt voor de aanslagen over 2023 zijn gebaseerd op de waardebepaling per 1 januari van het jaar daarvoor. De WOZ-waarde voor het bepalen van de OZB is te vinden in het taxatieverslag dat op te vragen is via www.mijnoverheid.nl. (Kies Wonen > Bekijk WOZ-gegevens.) Bezwaar maken kan via deze link (maar alleen binnen 6 weken na het binnenkomen van de aanslag).

Lees ook: WOZ-waarden in Zaanstad en Wormerland stegen meer dan gemiddeld

Door Piet Bakker. Bronnen: WOZ-waardeloket, Kadaster, eerder nieuws op De Orkaan. Foto: De Orkaan.

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Rob Klein

  80% (Zuiddijk)

  Een aantal buren hier zijn met 40 tot 60% ook flink in de prijzen gevallen.

 • Ton Visser

  De ongelijkheid van het WOZ systeem zit niet alleen in in de verschillende verhogingen in procenten bij de gemeenten.
  Binnen gemeenten komen ook voorbeelden van ongelijkheid voor.
  Voorbeeld, drie gelijkwaardige woningen, bouwjaar, grootte woning en grondoppervlak, staat van onderhoud, geen aanbouw en alledrie tussenwoningen.
  Twee van de drie hebben een WOZ waarde van 361000 Euro, de derde 395000 Euro, de onze.
  Dan maak je bezwaar, belt iemand van Consensus, ongeveer het eerste dat hij zegt is dat hij niets met de WOZ waarde van de buren te maken heeft, ook niet met de in de beslissing genoemde referentie woningen, hij behandelt mijn bezwaar.
  Ik heb nog geen beslissing aangaande mijn bezwaar, wel contact gehad met vereniging Eigen Huis, naar de rechter gaan kost 50 Euro,
  ik kom de term onbetrouwbare overheid wel eens tegen, achter dat on kunt u overigens naar eigen believen invullen, veel is toepasselijk.

 • ab en coba Hageman

  Onze WOZ steeg met 245 %

  Zou er mee te maken kunnen hebben dat we al een tijdje ruzie hebben met de gemeente ….

 • hans van rheenen

  Ik ken een paar Zaankanters, die géén ruzie hebben met deze gemeente …

 • Rens Kleijn.

  WOZ waarde en de rechtvaardigheid daarvan, is niet anders te omschrijven als absolute willekeur. De gang die wij maakten naar de rechter resulteerde in een show proces, waarvan de uitkomst bijvoorbaat al bekend was. De afvaardiging van de Gemeente 2 man sterk komt vrolijk de rechtzaal binnen, al zeker dat ze in het gelijk gesteld worden. De enige victorie was het moment dat de rechter hen verzocht zich minder uitbundig op te stellen. Maar de eindconclusie is de Gemeente mag het bepalen, en wordt zelden terug gefloten.

 • Jan Schaap

  Heerlijke melkkoe voor de gemeente. Zou het niet eerlijker zijn om bij verkoop van de woning een gemeentelijke belasting te heffen?

 • Ab en coba hageman

  Maar wie is de winnaar?
  En wat is de hoofdprijs een jaar vrijstelling van de WOZ belasting?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *