WOZ-waarden in Zaanstad en Wormerland stegen meer dan gemiddeld

De WOZ-waardes in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest. Op 1 januari 2023 was de gemiddelde WOZ-waarde van een woning in Nederland € 369.000. Dat is 16,4 procent meer dan een jaar daarvoor.

In Zaanstad stegen de WOZ-waardes met 17,9 procent tot € 368.000; in Wormerland steeg de WOZ met 18,9 procent tot € 415.000. Oostzaan zat met een stijging van 15,6 procent (€ 475.000) onder het landelijk gemiddelde.

Dit blijkt uit recente gegevens van het CBS.

Omdat de WOZ-waarde voor 2023 gebaseerd is op de door de gemeente vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022, is de prijs-stagnatie van 2022 nog niet zichtbaar. De forse stijging is gevolg van de waardevermeerdering in 2021 (vastgesteld op 1 januari 2022). Gemeenten gebruiken onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. CBS:

“De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De transactieprijzen van koopwoningen waren in januari 2023 ruim 1 procent hoger dan in januari 2022.”

In Lelystad steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 26,3 procent relatief het sterkst. De gemiddelde WOZ-waarde in Amsterdam steeg met 19,1 procent tot € 517.000.

“In de gemeente Bloemendaal hebben woningen met 932 duizend euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van Nederland, in Pekela de laagste (194 duizend euro).

Noord- Holland heeft de hoogste gemiddelde WOZ-waarde van alle provincies (461 duizend euro). De provincie Groningen met 268 duizend euro juist de laagste.”

Door Piet Bakker. Bron: nieuwsbericht CBS, foto: De Orkaan (bouwen aan de Oostzijde, augustus 2023)

Deel dit artikel:

4 reacties

 • De WOZ waarde is gekoppeld aan de speculatieve waarde van de markt, wat de gek er voor betaald. Het heeft verder niets met werkelijke waarde van de investeringskosten te maken. Het is de zogenaamde marktwaarde en op die markt is je gulden nu een rijksdaalder geworden.
  Wat wel interessant is, is hoeveel WOZ belasting je nu uiteindelijk betaald. Daar zit de echte vergelijking, te weten hoeveel die gestegen of gedaald is.

 • Rob Klein

  Vergeet niet:

  De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde voor de inkomstenbelasting (het eigenwoningforfait)

  De waterschapsbelasting gedeeltelijk ook afhangt van de WOZ waarde (“watersysteemheffing gebouwd”).

  Wij zouden wíllen dat onze WOZ waarde met 17,9% was gestegen 🙄

 • Martin Rep

  Kan de gestegen waarde in Wormerland te maken hebben met het aanstaand vertrek van M. van Roosmalen?

 • Kees Hamster

  De gemeente Zaanstad slaat volledig de bal mis met de WOZ taxatie, op de benoemde peildatum van 01-01 was mijn woning (aantoonbaar) onbewoonbaar wegens funderingsherstel. Aansluitend na deze werkzaamheden heb ik een aanbouw achter de woning gebouwd met opleverdatum 01-06 maar wat blijkt: de WOZ van 01-01 is incl. aanbouw? Een vooruitziende taxatie dus… heel bijzonder dat er zoveel bezwaren worden ingediend 🤔

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *