Tot en met 12 november 2023 kunnen fietsers (m/v) stemmen voor de Fietsgemeente 2024. Zoals het er nu uitziet worden Oostzaan en Wormerland dat niet. Voor die gemeenten zijn te weinig stemmen uitgebracht: 37 voor Wormerland en 18 voor Oostzaan. Om mee te dingen naar deze prestigieuze prijs moeten er minstens 50 mensen gestemd hebben.

In Zaanstad hebben 175 wielrijders (176 sinds de publicatie van dit artikel) iets over de kwaliteit van het fietsnetwerk gezegd. Stemmen betekent alleen dat je je mening geeft (het duurt ruim 5 minuten), niet dat je de gemeente nomineert voor de prijs.

Maar goed, Oostzaan en Wormerland blijven dus achter. De Fietsersbond vroeg De Orkaan deze misstand aan de kaak te stellen en dat doen we bij deze: doe mee met “het onderzoek waarmee de Fietsersbond in kaart brengt waar in Nederland fietsers het beste af zijn. Deel je mening over de fietspaden, aandacht voor fietsveiligheid en je fietsbeleving. Als fietser weet jij als geen ander of het fijn fietsen is en wat er beter kan.”

“Met de resultaten uit het onderzoek kunnen we samen met onze vrijwilligers gemeenten stimuleren het fietsbeleid te verbeteren. Zo helpen we fietsen veiliger, comfortabeler én leuker te maken. Denk aan het aanpassen van gevaarlijke kruisingen of het verwijderen van paaltjes op het fietspad. Een beter fietsklimaat betekent dat het veiliger en fijner wordt voor fietsers, maar ook voor alle andere weggebruikers. Deelnemers aan de enquête maken kans op een nieuwe fiets naar keuze ter waarde van 2.000 euro.”

De enquête kan worden ingevuld via www.fietsersbond.nl/fietsgemeente. 

De Fietsgemeente-verkiezing wordt tweejaarlijks georganiseerd. Met het resultaat kan een gemeente samen met de lokale Fietsersbond afdeling ervoor zorgen dat fietsen voor onder andere inwoners, forensen en toeristen nog veiliger en comfortabeler wordt. De winnaar krijgt de felbegeerde titel Fietsgemeente 2024.  

Bij de vorige editie beoordeelden 48.000 fietsers hun gemeente. Schiermonnikoog ontving de titel Fietsgemeente 2022. De speciale onderscheidingen werden in 2022 gewonnen door Zoetermeer (beste grote gemeente), Gooise Meren (beste middelgrote gemeente) en Alphen-Chaam (snelste stijger).

Door Piet Bakker. Bron: persbericht en website Fietsersbond. Foto: De Orkaan.