D66, SP en GroenLinks gaan een plan indienen om de “poort van Zaanstad, de ERA-flats, smoel te geven en tegelijkertijd een bijdrage aan de duurzaamheid te leveren”.

Met de plaatsing van dertien windmolens op het dak van de veertien verdieping tellende Pharus, denken de partijen een win-winsituatie te creëren voor alle inwoners van Zaanstad.

De POV, Democratisch Zaanstad (Molenaar) en Democratisch Zaanstad (Rot) hebben zich bij voorbaaat al tegen dit plan verzet: “windmolens draaien op subsidie, en dat zal met dit plan niet anders zijn” aldus de nestor van de Zaanse politiek.

De molens van D66, GL en SP hebben het uiterlijk van de molens waaraan Zaanstad zijn industriële kracht te danken heeft, maar ze zijn uitgevoerd in lichtgewicht trespa-beplating en hebben het interieur van moderne windkrachtcentrales.

Uit het plan:

“De gemeente heeft nu eenmaal de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn en we moeten daarom het goede voorbeeld geven. Daarnaast laten we mensen die van buiten komen in een keer zien wat de Zaanse identiteit is.”

Niet alleen de bewoners van de Pharus zelf zullen gaan profiteren van de opgewekte energie, in de laagbouw rond de flat kunnen 1155 huishoudens van energie worden voorzien.

Het molenproject op de Pharus zal dienen als pilot voor de rest van de ERA-flats. De indieners laten weten ernaar te streven om over precies een jaar het startschot voor de bouw te kunnen geven.

Vanmiddag om 16:00 is er een bewonersbijeenkomst in De Windroos (Pinasstraat).