Windmolens op de Pharus

D66, SP en GroenLinks gaan een plan indienen om de “poort van Zaanstad, de ERA-flats, smoel te geven en tegelijkertijd een bijdrage aan de duurzaamheid te leveren”.

Met de plaatsing van dertien windmolens op het dak van de veertien verdieping tellende Pharus, denken de partijen een win-winsituatie te creëren voor alle inwoners van Zaanstad.

De POV, Democratisch Zaanstad (Molenaar) en Democratisch Zaanstad (Rot) hebben zich bij voorbaaat al tegen dit plan verzet: “windmolens draaien op subsidie, en dat zal met dit plan niet anders zijn” aldus de nestor van de Zaanse politiek.

De molens van D66, GL en SP hebben het uiterlijk van de molens waaraan Zaanstad zijn industriële kracht te danken heeft, maar ze zijn uitgevoerd in lichtgewicht trespa-beplating en hebben het interieur van moderne windkrachtcentrales.

Uit het plan:

“De gemeente heeft nu eenmaal de ambitie om in 2020 klimaatneutraal te zijn en we moeten daarom het goede voorbeeld geven. Daarnaast laten we mensen die van buiten komen in een keer zien wat de Zaanse identiteit is.”

Niet alleen de bewoners van de Pharus zelf zullen gaan profiteren van de opgewekte energie, in de laagbouw rond de flat kunnen 1155 huishoudens van energie worden voorzien.

Het molenproject op de Pharus zal dienen als pilot voor de rest van de ERA-flats. De indieners laten weten ernaar te streven om over precies een jaar het startschot voor de bouw te kunnen geven.

Vanmiddag om 16:00 is er een bewonersbijeenkomst in De Windroos (Pinasstraat).

Deel dit artikel:

6 reacties op Windmolens op de Pharus

 1. Peter Schaap schreef:

  MIJN GOD!
  OK het is de dag er voor.
  Maar ik zie het nog een keer gaan gebeuren ook…
  (‘Lichtgewicht Trespa’ is erg geestig, niet te tillen dat spul.)

 2. N schreef:

  1 april

 3. Boon schreef:

  Hadden ze het verhaal met van die kleinere windturbinetjes gedaan dan was het geloofwaardiger geweest nu poetst Alfa op tijd zijn bril

 4. Piet Zwikker schreef:

  Vandaag iedere medewerker van de orkaan zijn
  eigen 1 aprilgrap ? Ik zie er nu al 4 voorbij komen.

  • Ferdinand schreef:

   Maak er maar 10 van, en allemaal doorzichtig en flauw. Alleen die van het parkeerplan in Plan Willis heeft enig niveau.

 5. Martin schreef:

  Toch heel geestig bedacht.

Hier vind je onze regels

Reageren? Ja, graag!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.