Winnie de Wit: Alsjeblieft geen clustering van cultuur…

Precies over een week, op woensdag 20 juni mogen wij* onze stem laten horen over de komst van een Cultuurcluster naast station Zaandam. 

Wordt het een ‘Ja! Graag!’ of een ‘Nee! Doe maar niet!’?

Om jou te helpen een goede afweging te maken, is De Orkaan deze week een vrijplaats voor de meningen van voorstanders en tegenstanders. 

Dit is de opinie van Winnie de Wit, duizendpoot, onder meer van Zaans Erfgoed.

Alsjeblieft: geen clustering van cultuur…

15 Juni 2016 bezocht ik in de Oostzijderkerk, een door Babel georganiseerde avond, waar het ontwerp van het Cultuurcluster door architectenbureau MVRDV werd gepresenteerd. Want ik was wel benieuwd hoe dat veelbesproken gebouw eruit zou gaan zien.

De buitenkant van dat ontwerp vond ik wel passend bij de stijl van Inverdan, zoals het onder supervisie van Sjoerd Soeters gestalte heeft gekregen. Maar van de binnenkant schrok ik me rot: ik zag een wirwar van zalen voor verschillende doelgroepen, trapjes en hoekjes en waar ik direct een claustrofobisch gevoel bij kreeg. Hoezo moest dat culturele gebouw lijken op een bijenkorf of een mierenhoop – plekken waar hard gewerkt wordt door een collectief om te overleven?

Een plek waar je komt om te genieten van cultuur, gestalte gegeven door individuen die gezegend zijn met talent, creativiteit en fantasie, dat ziet er m.i. heel anders uit. Dan heb ik bijvoorbeeld de Bullekerk voor ogen, met zijn prachtige akoestiek, of de Vermaning in de Westzijde, waar het zand onder je voeten je een gevoel van rust geeft. Maar ook de Noorder Vermaning in Wormerveer of de Schuilkerk in Krommenie zijn zulke plekken waar een concert een hoop meerwaarde krijgt door de rustgevende en monumentale gebouwen.

Wat er ook in mooie woorden gezegd of beloofd wordt: geloof kun je echt niet hechten aan de verzekering dat cultuur in de hele Zaanstreek op peil zal blijven, wanneer er eenmaal geclusterd is, daar in het centrum van Zaandam. Makkelijk gedaan hoor, zo’n uitspraak, maar niet houdbaar: dat kun je niet alleen op je klompen aanvoelen, je hoeft alleen maar naar andere ‘geclusterde’ steden te kijken.

Want wat je als inwoner van Zaanstad-noord toch steeds sterker voelt: de voorzieningen worden – heel langzaam, maar toch – meer geconcentreerd in Zaandam. Uitvoerende verenigingen ontberen hier goede plekken om op te treden – denk aan De Bres – en zoals we nu al voor het aanvragen van een pas of een rijbewijs richting die stad moeten, zo zal het dan ook gaan, willen we aan onze trekken komen aangaande die hele belangrijke ontspanning: cultuur.

Kortom: laat ons onze cultuur genieten in heel de Zaanstreek in al die bijzondere – vaak monumentale – panden, die het nodig hebben in gebruik te blijven, om niet in vervallen staat te geraken.

Winnie de Wit, Assendelft


Reageren? Of ook een mening insturen? Graag! (en volgens de regels) Als je een uitgebreide reactie hebt kan je die ook mailen dan plaatsen wij hem in deze opinie-rubriek.

Lees hier alle bijdragen op de Vrijplaats Referendum.

* Stemgerechtigde inwoners van Zaanstad

Deel dit artikel:

6 reacties

 • Niceau

  Goed van de orkaan dat zij meningen van beide kanten publiceren, interessante materie + onafhankelijk medium

  • TheMX

   Ja, de orkaan neemt inderdaad een neutraal standpunt in (NOT). Het is zelfs zo erg dat mijn account onder moderatie staat (ander woord voor censuur) sinds ik positief reageer op het Cultuurcluster en negatief reageer op de argumentatie tegen de komst.

   Zo transpareant en onafhankelijk is het. Als mijn reactie zichtbaar is (na vele uren) dan mocht ik dit zeggen van de orkaan en is het door de moderatie (censuur) heen gekomen, wat al heel wat is.

   100% eens met jou Niceau en blij dat ik niet de enigste ben die dit opmerkt.

 • René Kruithof

  Voor een groot deel is clustering niet te houden. Er worden minder papieren boeken gelezen, dus minder geleend, dus minder vestigingen van de Bieb. Niet iedereen gaat wekelijks naar de bioscoop, dus voor die ene keer in de paar maanden is een bios op wat langere fietsafstand of korte ov-rit voldoende. Zelfde met een concert. Als je dat culturele bedrijven en instanties in aantal en aantal vestigingen minderen voor feit aanneemt, is clusteren op een goed bereikbare plek het minst slecht. Beter dan her en der iets en van de route af.

  Schrijfster heeft wel gelijk dat veel Noord-Zaankanters niet per se heel vaak langs Zaandam en haar station komen. Dus er is wel in ieder geval iets agenderends nodig in die hoek. En voor de muziekschool is het denk ik belangrijk dat er genoeg aanbod blijft op veilige, korte fietsafstand voor kinderen.

  Oftewel, ik denk dat het cultuurhuis best een positief invloed kan hebben op de kwaliteit van wat er in Zaanstad gemaakt wordt. Cultuurliefhebbers vinden de weg heus wel, alleen misschien mensen buiten Zaandam die nog moeten ontdekken dat ze cultuur liefhebben nog niet. Maar dat is ook niet zo’n makkelijke groep.

 • Fred van Gelderen

  Móói gezegd Winnie, tróts op je …

 • Gerard Graas

  Ik stem tegen. De cluster wordt veel te idealistisch gezien dan de werkelijkheid
  los van de veel te hoge financieele kosten.
  Het wordt een z.g. cultuurhuis, maar dat is niet nodig in een cluster.
  Meerdere bestaande locaties, gespreid in de zaanstreek, zijn uitermate geschikt voor het uitoefenen van cultuur. Dus geen nieuw gebouw van € 50.000.000.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *