Wormerland moet bestemmingsplan Gerkens repareren

De gemeente Wormerland gaat zo snel mogelijk het bestemmingsplan Zandweg 232-242 aanpassen. Per ongeluk is in het plan opgenomen dat Gerkens (Cargill) daar cacao mag ‘verwerken’, waardoor er productie op die plek mogelijk is.

Tijdens de vergadering van de gemeenteraad werd dat mondeling geamendeerd maar dat is abusievelijk niet in het plan terecht gekomen. Dat moet nu snel worden rechtgezet. Wormerland: “er is een onjuist besluit gepubliceerd.”

Hans Leeuwenkamp, destijds bewoner van de Zandweg, zag de fout en tekende beroep aan bij de Raad van State. Probleem is dat Leeuwenkamp sinds februari niet meer aan de Zandweg woont (vanwege de plannen van Gerkens moest hij verhuizen). De Raad van State beschouwde zijn beroep als ‘niet-ontvankelijk’, de klager had immers geen belang meer bij een besluit. De gemeente Wormerland had gehoopt dat de Raad van State het besluit zou aanpassen maar die vlieger ging dus niet op. Dat moet de gemeente nu zelf doen. De voorbereidingen zijn ‘direct’ in gang gezet.

Er is inmiddels wel een lange tijd overheen gegaan. Op 8 maart 2022 nam de gemeenteraad van Wormerland het (foutieve) besluit over het bestemmingsplan. Op 20 september 2022 stuurde B&W een brief aan de raad waarin de fout werd toegegeven. Maar de gemeente koos ervoor het via de RvS te spelen en niet zelf in te grijpen. Op 23 juni 2023 deed Raad van State uitspraak.

Leeuwenkamp en zijn buren hadden overigens meer bezwaren tegen het plan en vonden ook dat Cargill niet zou mogen slopen voordat de beroepen bij de Raad van State achter de rug zouden zijn. Volgens hem was het bestemmingsplan dan pas onherroepelijk. Wormerland en Cargill trokken zich daar weinig van aan. Vijf woningen in het gebied zijn inmiddels gesloopt. Leeuwenkamp::

“sinds 23 juni 2023 is het plan onherroepelijk door de uitspraak van de Raad van State. Cargill heeft het recht om niet alleen over te gaan tot de plaatsing van 12 negen meter hoge silo’s maar op de uitbreidingsgronden ook productieactiviteiten te realiseren ook al wilde de raad dat niet.”

Die mogelijkheid verdwijnt pas voor Cargill als er een nieuw (gerepareerd) bestemmingsplan is. Dat duurt minstens tot september en dan is er nog een bezwaarperiode. Cargill kan zelf ook bezwaar aantekenen.

Door Piet Bakker. Bronnen: uitspraak Raad van State, persbericht Wormerland, Hans Leeuwenkamp. Afbeelding: Zandweg.

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Frieda Kok

    wat een slechte en inadequate beslissingen en besluiten, schandalige misstanden voor de huidige bewoners van dit deel vd Zandweg.
    Wormerland zorg en bescherm je bewoners kies nu eens niet voor de grote bedrijven!

  • haha de Gemeente Wormerland is er ijzersterk in om foute beslissingen te nemen. verbaast waarschijnlijk niemand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *