Wormerland zet ‘plaatje’ in tegen afvaldumpers

Openbare afvalbakken in Wormerland worden voorzien van een ‘plaatje’ zodat je geen grote zakken vuilnis meer kan dumpen. Een gevolg van het ‘succes’ van het ‘recycle-tarief’?

In Wormerland is in 2022 fors minder afval aangeboden en opgehaald dan in het jaar daarvoor. De reden is waarschijnlijk dat Wormerlanders sinds begin vorig jaar een ‘recycle-tarief’ van € 2,18 per aangeboden zak restafval moeten betalen.

Dat is succesvol volgens de gemeente. Er wordt zo’n 40 procent minder restafval aangeboden. Maar er is nauwelijks toename bij het aanbieden van plastic en verpakkingen GFT. Er werd zelfs minder papier en karton aangeboden. Waar zijn al die tientallen kilo’s dan gebleven?

Ze worden niet illegaal gedumpt volgens de gemeente (in het begin van 2022 nog wel maar dat is nu minder het geval). Bij de buren? In de openbare vuilnisbakken?

Aaf Aafjes maakte de foto, “wel een mooi plaatje voor stickers, zeker om duurzame boodschappen kenbaar te maken. Zorg dat je de eerste bent en de ruim 200 prullenbakken voorziet van een mooie positieve sticker.”

Lees ook: Recycle-tarief’ in Wormerland: restafval per zak of bak betalen (januari 2022)

Uit de presentatie van Wormerland (januari 2023)
Dorpsstraat Wormer (11 mei 2023), foto Aaf Aafjes
Deel dit artikel:

9 reacties

 • hans van rheenen

  Krachtenmeting.

  Het is een goedkope manier om de opening van de afvalbak te verkleinen en tegelijk de gemakkelijkste manier om met een schroefboormachine het plaatje weer te verwijderen …

  (wordt vervolgd)

  • M. van der Poel

   Kan ook door er schroevendraaier tussen te steken, en je wipt zo de popnagels los.

  • Linda Bos

   wel eens gehoord om gewoon met je handen ergens van af te blijven! Gemeente Wormerland is gewoon goed bezig en zoekt nog steeds actief naar oplossingen.Zegt wat over het niveau van mensen die die doen nl.

 • Jaap Meeuwsen

  Ach, wel een beetje naief hoor, als het er niet meer in kan gooien die figuren het er gewoon naast hè.

 • Louis Dirksen

  In twee kleine zakjes gaat net zoveel afval als in één grote.

  De oplossingen van Hans, Jaap en van der Poel zijn toch iets strafbaars…..

 • Kees Hamster

  Nog meer reden om met de afval(zakken) de buurgemeenten te bezoeken en daar ”gratis” achter te laten. Dit valt namelijk buiten het onderzoeksgebied van de afvaldumping in de eigen gemeente…..

  Zal het in Zaanstad toegenomen zijn? Dat zou pas een mooi onderzoek zijn en meer inzicht geven over al dan niet afval dumpen bij de buren.

  • Jolanda Kroon

   waar kan je het in Zaanstad dan weggooien. alles zit achter een slot te openen met je eigen pas. keuze uit twee bakken verder niet

  • Linda Bos

   Eigen verantwoording en kleine moeite om je afval goed te scheiden,bespaart je de moeite om iets te dumpen in een gemeente wasr je niet woont,zou het niet eens in mijn hoofd halen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *