Zaanlands Lyceum smartphonevrij

Het Zaanlands Lyceum zal op 15, 16 en 17 mei 2023 een smartphonevrije school zijn. Dit initiatief wordt gezien als het begin van een brede dialoog over het beleid met betrekking tot smartphones op het Zaanlands Lyceum. Door drie dagen zonder telefoon door te brengen, wordt er stilgestaan bij het gebruik van smartphones en de impact hiervan op het brein, het lichaam, het leren en sociale contacten.

Voor leerlingen die vergroeid zijn met hun telefoon kan drie dagen zonder deze apparaten een eeuwigheid lijken. Toch biedt dit experiment een unieke kans om te reflecteren op hun smartphonegebruik en bewust te worden van de invloed hiervan op verschillende aspecten van hun leven. Het Zaanlands Lyceum hoopt hiermee een positieve bijdrage te leveren aan het welzijn en de ontwikkeling van haar leerlingen.

Het is nog niet bekend hoe het experiment in de praktijk zal worden uitgevoerd. Mogelijk worden de telefoons tijdens de lessen verzameld en bewaard in kluisjes, of moeten leerlingen hun telefoons thuislaten. Het is echter wel zeker dat er gedurende deze drie dagen geen gebruik gemaakt zal worden van smartphones op het Zaanlands Lyceum.

Het initiatief van het Zaanlands Lyceum sluit aan bij een groeiende beweging van scholen die het gebruik van smartphones willen beperken of zelfs volledig willen verbieden. Hoewel het belangrijk is om technologie op een verantwoorde manier te gebruiken, kan overmatig smartphonegebruik leiden tot negatieve gevolgen voor de gezondheid en het welzijn van leerlingen. Dit experiment biedt een mogelijkheid om hier bewustzijn over te creëren en hierover in gesprek te gaan.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • D. Janssen

  Top initiatief!
  Hadden ze veel eerder moeten doen.
  In de toekomst elke week 1 dag of twee dagen in de week zou een enorme positieve impact hebben tegen de smartphone verslaving van de jeugd.

 • Jaap Meeuwsen

  Is toch wel zielig gesteld met ons dat dit nodig is.
  Jaren geleden al voor gewaarschuwd, helaas ook deze voorspelling weer uitgekomen.
  Gewoon op alle scholen in de kastjes die dingen, en dan niet voor een paar dagen, zo moeilijk is het niet.
  Ach ach, wat zijn we ook afhankelijk van…. ja, waarvan eigenlijk ?

 • Diederik Eijer

  Ik vind het een grote inbreuk op de vrijheid.
  Uitzetten in de les vind ik prima maar daarbuiten ook een verbod. Hmmm …nee.

  Door deze opgelegde maatregel mag ik alleen nog praten met mensen die fysiek bij
  mij aanwezig zijn. Wie bepaalt dat? Niet de school in mijn optiek.
  En als dat dan weer normaal gevonden komen er dan nog meer andere beperkingen…?
  Geen telefoon buiten op het plein, niet in de buurt van de school, etc

  Nee, dit is het begin van een hele slechte ontwikkeling.

  .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *