Zaanse besmettingen dalen, niveau blijft ‘ernstig’

Het aantal corona-besmettingen in de Zaanstreek is de afgelopen week gedaald, en dat is in lijn met de landelijke trend. Vorige week steeg het besmettingsniveau in de Zaanstreek nog. Het gemiddeld aantal besmettingen per 100.000 inwoners over de laatste week ligt op 175.

In de afgelopen week overleden 8 streekgenoten aan corona en werden er 7 met corona in het ziekenhuis opgenomen Dat is in beide gevallen meer dan in de week daarvoor.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. De laatste week daalt het aantal besmettingen, de week ervoor steeg het nog (na een daling die rond de kerst inzette.

Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Het gemiddelde daalde sinds 24 december; steeg eind januari, maar daalt nu weer, het is nu gemiddeld 46.

Besmettingen per dag (oranje balk) en gemiddeld over de laatste 7 dagen (blauwe lijn)

De Zaanstreek zit nog net in de categorie ‘ernstig’ (tussen de 150 en 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week).

Nu is dat cijfer 175 over de laatste zeven dagen (165 in Zaanstad, 240 in Wormerland en 226 in Oostzaan). Het aantal besmettingen op weekbasis daalde met 30 procent. In de week ervoor was er nog een stijging met 50 procent.

Gemiddeld aantal besmettingen per week per 100.000 inwoners

Besmettingen zijn van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona steeg in de laatste week van 4 naar 7. Totaal kwamen 289 streekgenoten met corona in het ziekenhuis terecht.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week sinds september 2020

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen is de afgelopen week gestegen met 8. Totaal overleden er 168 Zaankanters aan corona, 112 daarvan in de tweede golf (vanaf september). De meeste sterfgevallen waren in Zaanstad (148), in Wormerland waren 14 doden te betreuren, in Oostzaan 6.

Sterfgevallen aan corona, per week, vanaf september 2020

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *