Zaanse corona-cijfers blijven stijgen

Het aantal besmettingen in de Zaanstreek neemt toe. En dat geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

Tot dusver overleden er 120 streekgenoten aan corona, 240 kwamen met corona in het ziekenhuis terecht, ruim 7200 inwoners zijn ooit positief getest.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds begin deze maand loopt dat aantal op. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Ook daar is de stijging duidelijk. Het aantal besmettingen is nu bijna 90 per dag in de Zaanstreek.

Door deze toename zit de Zaanstreek weer in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 336 over de laatste zeven dagen (348 in Zaanstad, 209 in Wormerland en 370 in Oostzaan).

Positief geteste personen per 100.000 inwoners per week (de week van 11 december overlap deels met die van 8 december)

Besmettingen zijn wel van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona was aanvankelijk stabiel, in de week van 8 december nam het weer toe. In de afgelopen drie dagen werden er 2 streekgenoten in het ziekenhuis opgenomen.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week (de ‘week’ van 11 december bestaat uit 3 dagen)

Sterfgevallen

Bij het aantal sterfgevallen is ook geen daling zichtbaar, in de laatste volledige week (t/m 8 december) waren er aanzienlijk meer sterfgevallen dan in de week ervoor. Tussen 9 en 11 december overleden al 6 streekgenoten.

In de Zaanstreek eiste de tweede golf (sinds september) al meer sterfgevallen dan in de eerste golf, toen waren dat er 56, het RIVM geeft 64 voor de tweede golf. In december overleden tot dusver 15 Zaankanters aan corona, in de hele maand november waren dat er 25.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Kees eerenberg

    Snappen de geleerde hoe het virus zich verspreid?
    Als iemand parfum of sigaar tabak in huis gebruikt. Ruik je dat naar 2 uur nog. Zijn zelfde grote als het virus. 300 miljoenste van een millimeter 300 nano meter tot 30 nanometer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *