Zaanse corona-cijfers blijven slecht

Bij de corona-update van het kabinet zal de gedeeltelijke lockdown niet verlicht wordt. De cijfers zijn te slecht.

Dat geldt ook voor de Zaanstreek: het aantal besmettingen neemt toe. En dat geldt ook voor het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds begin deze maand loopt dat aantal weer op. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Ook daar is de stijging duidelijk.

Besmettingen per dag en gemiddeld over de 7 voorgaande dagen, Zaanstreek

Door deze toename zit de Zaanstreek weer in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 321 (332 in Zaanstad, 240 in Wormerland en 267 in Oostzaan).

Aantal besmettingen per 100.000 inwoners per week

Besmettingen zijn wel van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona blijft stabiel in de afgelopen weken, in de laatste week nam het echter al weer toe.

Ziekenhuisopnames van Zaankanters per week

Sterfgevallen

Bij het aantal sterfgevallen is ook geen daling zichtbaar, in de laatste week waren er aanzienlijk meer sterfgevallen dan in de week ervoor. In de Zaanstreek eiste de tweede golf (sinds september) al meer sterfgevallen dan in de eerste golf, toen waren dat er 56, het RIVM geeft 58 voor de tweede golf.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

5 reacties

 • Jeannette Schoone

  Het is logisch dat het aantal besmettingen toeneemt want er wordt veel meer getest dan een paar maanden geleden. Ik denk dat er toen ook veel meer besmettingen waren dan bekend werd want het ontbrak aan testcapaciteit.

  • De Orkaan

   Uit de analyses van het RIVM blijkt dat de verhoogde testcapaciteit maar voor deel verantwoordelijk is voor de toename van besmettingen. Als dat zo zou zijn, zouden bijvoorbeeld ziekenhuisopnames en sterfgevallen niet dezelfde trend vertonen, en dat doen ze wel, ook daar zien we weer een toename.

 • Jaap Meeuwsen

  Geen idee hoe het RIVM rekent maar wanneer ik op het coronadashboard kijk is het reproductiegetal 1 , datum 20 november dus echt goed bijgehouden wordt het ook niet ?
  Zeiden ze niet altijd dat wanneer het getal 1 of lager zou worden er geen strengere maatregelen nodig zouden zijn ?
  Het is ooit om en nabij 4 geweest toch ?
  Gister zomaar een toename van 2195 besmettingen ( normaal gemiddeld de laatste tijd zo tussen de 400 en 600 meer ) en vandaag weer 118 meer, lijkt mij onwaarschijnlijk die 2195.
  Maar ja, wordt nauwelijks verklaard, we moeten het maar aannemen.

 • Bert Versteeg

  Als je ziet hoe druk het is geweest in de winkelstraten rond Black Friday en voor de Sinterklaasinkopen verbaasd het met niet dat de cijfers stijgen en de rest van het jaar hoog zullen blijven met de naderende feestdagen.
  Maar ik vermoed wel dat het RIVM sjoemelt met de cijfers en dat de aantallen lager zijn dan ze in werkelijkheid zijn met als doel dat de maatregelen nog niet versoepelt worden.
  De cijfers laten de laatste weken ook een vreemde trend zien van 11000 per dag naar 4000 en nu weer richting de 9000 terwijl de maatregelen zijn verscherpt.
  Ik denk dat in januari de cijfers ineens spectaculair zullen dalen,

  • De Orkaan

   Als iemand met de beschuldiging ‘sjoemelen’ komt, verwachten we wel dat zoiets dat met argumenten en bewijzen wordt ondersteund. En dat gebeurt hier niet, sterker nog: je cijfers kloppen van geen kant. Tussen de 11.000 en 4.000 zat een maand verschil. Die 4000 die vrijwel elke week voorkomt is altijd in het weekend omdat de GGD’s dan minder cijfers doorgeven (want dat is de bron van het RIVM). Dat het weer richting 9.000 gaat klopt ook niet, het is niet hoger geweest dan 7000 in de afgelopen weken. Er wordt inderdaad gesjoemeld met cijfers maar niet door het RIVM.

   Deze bovenstaande discussie gaat trouwens over landelijke cijfers en daar rapporteert De Orkaan niet over, wij hebben het over de Zaanse cijfers.

   Zelf zien hoe die landelijke trend is, kijk hier: https://www.rivm.nl/coronavirus-covid-19/grafieken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *