Zaanse corona-cijfers blijven ‘zeer ernstig’

Morgenavond zal het kabinet een nieuwe corona-update geven, maar niets duidt erop dat de gedeeltelijke lockdown verlicht wordt. De cijfers geven daar geen aanleiding toe.

Ook in de Zaanstreek zijn de cijfers slecht: het aantal besmettingen neemt na een eerdere lichte daling in december weer toe. Ook is er geen positieve trend bij het aantal ziekenhuisopnames en sterfgevallen.

In onderstaande grafiek is het aantal besmettingen (oranje balken) per dag te zien. Sinds begin deze maand loopt dat aantal weer op. Omdat het dagcijfer sterk fluctueert, is ook het gemiddelde over de afgelopen 7 dagen (blauwe lijn) in de grafiek gezet. Ook daar is de stijging duidelijk.

Door deze toename zit de Zaanstreek weer in de categorie ‘zeer ernstig’ (meer dan 250 positief geteste personen per 100.000 inwoners per week). Nu is dat cijfer 295 (304 in Zaanstad, 252 in Wormerland en 236 in Oostzaan).

positief geteste personen per 100.000 inwoners per week in de Zaanstreek (week van 6 december overlapt deels met die van 1 december)

Besmettingen zijn wel van belang om het risico-niveau aan te geven, als indicatie van de ernst van de pandemie heeft het tekortkomingen, vooral omdat het sterk afhankelijk is van het aantal mensen dat zich laat testen.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopnames van Zaankanters met corona blijft stabiel in de afgelopen weken, in de laatste week (die uit 5 dagen bestaat) nam het echter al weer toe.

Ziekenhuisopnames per week (laatste ‘week’ bestaat uit 5 dagen)

Sterfgevallen

Bij het aantal sterfgevallen is ook geen daling zichtbaar, in de laatste ‘week’ (5 dagen sinds 1 december) waren er net zoveel sterfgevallen als in de week ervoor. In de Zaanstreek eiste de twee golf (sinds september) al meer sterfgevallen dan in de eerste golf, toen waren dat er 56, het RIVM geeft 55 voor de tweede golf, de GGD houdt het op 59.

Het aantal sterfgevallen in de Zaanstreek is volgens de GGD 115 t/m 3 december, het RIVM gaat uit van 111 (t/m 6 december). Het verschil zit in de vertraging in het doorgeven door de GGD aan het RIVM.

Cijfers: RIVM en GGD, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *