Zaanse coronagolf wil niet echt omlaag…

Het aantal besmettingen in de Zaanstreek is afgelopen 7 dagen licht gedaald, maar het besmettingsniveau is nog steeds ‘ernstig’.

Van een duidelijke daling van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames of overlijdensgevallen is geen sprake.

De afgelopen week daalde het aantal besmettingen in de Zaanstreek van 464 naar 409. Per 100.000 inwoners per week is dat 224 (risico-niveau ‘ernstig’) en dat is lager dan de week ervoor toen het 254 per 100.000 per week was. Voor de Zaanstreek was dat toen een trendbreuk waarmee opnieuw het niveau ‘zeer ernstig’ werd bereikt. Opzienbarend is de daling niet.

Positieve testen per week

In alle drie de Zaanse gemeente is het niveau ‘ernstig’ met tussen de 221 (Wormerland) en 226 (Oostzaan) besmettingen per 100.000 inwoners per week (Zaanstad: 224).

Besmettingen (positieve testen) zijn echter ook afhankelijk van het aantal testen waardoor met ziekenhuisopnames en sterfgevallen gezien worden als betere indicatoren. Daar is dezelfde trend te zien: de tweede golf daalt niet echt.

Ziekenhuisopnames

Het aantal ziekenhuisopname daalde licht in de afgelopen 7 dagen (van 6 naar 5) maar ook hier is er geen sprake van een sterkte daling.

Ziekenhuisopnames per week

In november werden 36 Zaankanters in een ziekenhuis opgenomen wegens corona, in oktober waren dat er 31, in september 12.

Overlijden

Het aantal overlijdensgevallen daalde in vergelijking met de week ervoor sterk, maar de week van 18 tot 24 november kende dan ook extreem veel sterfgevallen (9), in de afgelopen dagen is het weer terug op het niveau van de week daarvoor (11 – 17 november).

Sterfgevallen per week

In november overleden 25 mensen die positief op corona getest waren, in oktober waren dat er 20. Vandaag werden 2 nieuwe Zaanse sterfgevallen gemeld. Het totaal ligt inmiddels op 107, daarvan stierven er 51 tijdens de tweede golf (vanaf september).

Cijfers: RIVM, grafieken: De Orkaan

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *