Zaanse Dromen #50: Metro

Niet alle dromen zijn bedrog, maar deze dus wel. Ze gingen in rook op, vielen in het water of in duigen. Ze bleven beperkt tot de tekentafel, kwamen nooit verder dan een artist impression en verdwenen onder in de digitale ladenkast.

De Orkaan stoft er bijna elke maandag eentje af die het waard is om aan de vergetelheid te ontrukken. Vandaag: de Metro naar Zaandam.

Wat? Waar? Wanneer?

In de Voorjaarsnota van Zaanstad ging het niet over de metro. Maar toch ook wel, de raad werd gevraagd: “akkoord gaan met de opname van een nieuwe wens voor de planstudiefase voor het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV, € 1,75 mln.) en akkoord gaan met de opname van een nieuwe wens voor de planuitwerking- en realisatiefase voor het project Hoogwaardig Openbaar Vervoer (HOV, € 19 mln.).”

Alles op HOV. En dat is gewoon een bus. Nou ja, geen gewone bus, maar een snelle bus. Maar dus toch een bus.

En daarmee is de droom van een metro van Amsterdam naar Zaandam (doortrekken naar Purmerend) definitief van de baan. In de HOV-plannen (2021) kwam aanvankelijk de metro als optie nog voor. In 2017 werd ook de metro genoemd. In 2016 waren er zelfs vrij concrete plannen.

En wat nu?

Het wordt een bus (die wel een beetje op een metro lijkt).

Malmö, Sweden – July 09 2022: Green Van Hool Exqui.City bus serving Skånetrafiken in Malmö

Wat kwam er niet?

Onderstaande knutselden we zelf.

Kaartjes werden er wel getekend.

De metrolijn is de groene (plannen uit 2021)

Lees ook:

De Zaanse droomkaart…

Deel dit artikel:

2 reacties

  • Melvin Kef

    Dit is wel jammer, ik had graag een metro gezien. Ik weet dat veel zuurpruimen in Zaanstad dit niet waarderen, maar het had wel een verbetering geweest.

  • Jan Mulder

    Ja was echt super geweest! Voor de bereikbaarheid. Wellicht dat je dan ook mensen eindelijk eens uit de auto zou krijgen als je elke 10 minuten met de metro naar amsterdam zou kunnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *