Zaanse Eilanders willen niet op Hobo wonen

Is Hobo een goeie naam voor een straat? In Zaanstad dachten ze eerst van wel, maar later weer van niet… het lijkt namelijk een klein beetje op homo.

Er komen vier straatjes in de nieuwe zelfbouwwijk De Zaanse Eilanden, onderdeel van het project Zaans Hout. Het leek de straatnamencommissie een geinig idee om houten muziekinstrumenten als straatnamen te kiezen: klarinet, fagot, cello en hobo.

Althans, dat was het idee in begin 2015, volgens de Facebookgroep De Zaanse Eilanden:

“Voor de straatnamen is gekozen voor houten muziekinstrumenten. Dit omdat De Zaanse Eilanden tussen de wijken met namen van houtsoorten en muzieksoorten ligt, een mooie combinatie dus! De vier straatnamen zijn Cello, Fagot, Hobo en Klarinet.”

Hobo? Dat lijkt wel een beetje op HOMO. Gemopper, gemor, klachten en bezwaren. De gemeente is gezwicht. Op de Facebookpagina van de Zaanse Eilanden werd eind november 2015 bekendgemaakt:

Tijdens het kopersoverleg vorige week woensdag is de nieuwe straatnaam voor het eerste eiland bekend gemaakt. Het wordt Piccolo. Daarmee komt de eerdere naam ‘Hobo’ te vervallen.

Maar ook dat leidde tot verbazing en protest: “Bijzonder! Deze straat heeft sinds juni al een naam: Hobo” schreef een groepslid. Dat klopt volgens dit kaartje (het straatje links onder):

straatnamen eilanden

Op 1 februari 2016  was er een nieuwe hoorzitting “naar aanleiding van het besluit tot hernoeming van de straatnaam ‘Hobo’ in ‘Piccolo’ te Zaandam.” Volgens onze bronnen eisen sommige bewoners financiële tegemoetkoming omdat ze nieuwe adreswijzigingen moeten sturen.

Of misschien willen ze niet aan de Piccolo wonen omdat ze dan aan anderen moeten uitleggen dat dat een “kleine fluitje” is. Aan de Fagot wonen, ook zoiets, zoek faggot maar eens op in het Engelse woordenboek. Dan maar liever aan de Hobo.

De nieuwe namen:

straatnamen zaanse eilanden nieuw

Deel dit artikel:

9 reacties

 • Fred van Gelderen

  Fagot, klarinet, hobo worden bespeeld middels een rietje, de ene enkel de andere dan weer dubbel geriet. De cello wordt bespeeld middels een strijkstok. Daaraan wil nog wel eens wat blijven hangen, maar álá.Een idee zou kunnen zijn, om voor de namen ‘Het Rietje’ en ‘De Strijkstok’ te kiezen, alswel te gaan.Het is maar een ideetje. Met de groeten van Fred van Gelderen.

 • Tijn Vellekoop

  Zoek ook eens op wat de Amerikaanse betekenis is van ‘hobo.’

 • Lex

  beetje kort door de bocht dit stukje.
  Hobo is nl het Engelse woord voor zwerver en aangezien deze wijk onder aan “de Belt” komt vonden we deze naam niet echt gepast.
  Waar de link naar homo vandaan komt,geen idee, niet van de bewoners in ieder geval.

 • Kayleigh

  Ha, grappig verhaal dit. Ja, het lijkt inderdaad op homo (net zoals Fagot als Faggot neergezet kan worden), maar mijn bezwaar was toch echt dat hobo in het Engels letterlijk zwerver / dakloze betekent en we aan de oude vuilnisbelt komen te wonen. Niet het straatbeeld wat ik als bewoner van het eerste eiland voor ogen heb 😉

 • Rob

  Ver gezocht allemaal. Veel woorden hebben in een andere taal een andere betekenis en wie weet nu nog dat daar een voormalige vuilnisbelt lag? Piccolo betekent “kleintje”. Wie wil daar nu mee geassocieerd worden? Ga gewoon op Hobo wonen.

 • Daan

  Dat het er om zou gaan dat Hobo in het Swahili een andere betekenis heeft is natuurlijk complete onzin. Volgens mij wonen wij in Nederland. Het punt is natuurlijk “A dirty mind is a joy forever”. Hobo klinkt als homo, piccolo klinkt als gigolo, en een gigolo is een hoer … Beste eilandbewoners: dat wordt dus kiezen tussen de homo of de hoer. Succes.

 • Flip

  Misschien moeten we er “toeter” van maken. Of “fluit”, of “sax”….. zucht

 • Joop

  Persoonlijk heb ik een associatie bij een piccolo met een loopjongen in een hotel….en helemaal niet met een muziekinstrument, hout of niet..
  En wie wil daar nu wonen?? Laat het toch gewoon een Hobo…!

 • Vincent

  Merkwaardig toch die gemeente Zaanstad. Aan de ene kant profileren als ‘regenbooggemeente’ . Geke Faber wil daarmee ‘zorgen dat lesbische, homo-, bi- en transgenderburgers (LHBT) veilig en plezierig kunnen wonen in Zaanstad’. Aan de andere kant de homofobe inwoners van de Eilanden een helpende hand toesteken door de straatnaam te wijzigen in ets wat niet op homo lijkt. Waar de homo’s in Zaanstad dan ook gaan wonen, ik hoop voor hen dat ze niet op de Piccolo terecht komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *