Zaanse fotograaf Friso Kooijman exposeert in Stopera

De Zaanse fotograaf Friso Kooijman exposeert ‘Geloven in Amsterdam‘ in de Amsterdamse Stopera.

Kooijman portretteerde zes jaar lang Amsterdammers terwijl ze hun geloof beleefden.

De nadruk ligt op het geloof in het persoonlijke dagelijkse leven. Kooijman fotografeerde katholieken, islamieten, protestanten en joden. Hij nam al zijn foto’s bij gebedshuizen of bij mensen thuis.

De expositie “Geloven in Amsterdam” was eerder te zien in diverse kleinere gebedshuizen, in galerie 20Diep, in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), de Oude Lutherse Kerk (OLK) en de kapel van het VU-medisch centrum.

geloven friso 2

Hoewel niemand de waarde van zijn project ontkende bleek het lastig financiering te vinden. Blijkbaar hangt er een taboe rond projecten over religieuze mensen. Kooijman:

“Je merkt het ook bij het aanvragen van subsidie. Fondsen zijn blij met menselijk georiënteerde projecten maar bang voor een religieuze aspect. Ze willen niemand kwetsen en financieren daarom uit voorzorg niets met een link naar religie. Dat is zonde, want het werkt juist zo een gebrek aan bekendheid met de verschillende religies in de hand.”

Door crowdfunding lukte het wel om de reizende expositie te maken.

Kooijman zegt over zijn expositie:

“Ik fotografeerde bewoners uit verschillende stadsdelen zoals o.a. Amsterdam Zuidoost, de Rivierenbuurt, West en Centrum. Ik laat hen zien terwijl ze eten en drinken, muziek maken en bijeenkomsten bijwonen. Schijnbaar alledaagse taferelen die zich afspelen tegen de achtergrond van een gebedshuis in Amsterdam. Hét kenmerkende symbool voor zowel verscheidenheid als eenheid onder de verschillende bevolkingsgroepen in Amsterdam.”

communicantjes

“Geloven in Amsterdam” is tot en met 10 oktober 2016 te zien in de Stopera (stadhuis van Amsterdam) aan de rode muur naast de entree van het Muziektheater. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8.00-18.00 uur. U kunt de expositie ook bekijken als het Muziektheater is geopend.

Bekijk foto’s van Kooijman op de website van de expositie, op zijn Instagram-pagina, via zijn Twitter-account of op zijn website.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *