Zaanse fotografen in Het Weefhuis

Nederland, Rotterdam, Centrale Maasvlakte, 14 september 2016.
De oude kolencentrale.
Kolencentrale: Centrale Maasvlakte.
De centrale Maasvlakte is een kolencentrale op de Rotterdamse Maasvlakte die bestaat uit twee kolengestookte eenheden van 550 MW. De eenheden werken volgens een conventionele stoomcyclus met enkelvoudige herverhitting en condensatie. De centrale is eigendom van E.ON. 
In april 2016 heeft E.ON een nieuwe kolengestookte centrale op hetzelfde terrein in gebruik genomen.
De capaciteit van de nieuwe centrale is 1.070 MW. De centrale gebruikt poederkool als brandstof om stoom te produceren die via een turbine de generator aandrijft. Behalve steenkool zal de centrale ook biomassa kunnen verstoken, dit laatste met een maximum van circa 20%. De investering in dit project bedroeg ongeveer 1,7 miljard euro.

Diverse partijen hebben bezwaar aangetekend tegen de nieuwe centrales van GDF Suez en Eon. Zo zal de centrale van GDF Suez ons niet alleen voorzien van een jaarlijkse hoeveelheid CO2 van 4 megaton (Mton = 1.000.000.000 kg). Maar ook meer dan 50.000 kg fijnstof dat voornamelijk over Rotterdam en omstreken zal neerdalen; grofweg 1.000.000 kg stikstofoxide, dat vooral zeer schadelijk is voor natuurgebieden, zoals de naastgelegen duinen; en zo’n 300 kg aan zware metalen, waarvan ongeveer 50 kg kwik.

Foto: Ge Dubbelman/Hollandse Hoogte

De komende twee weekenden exposeren de Zaanse fotografen Gé Dubbelman en Wim de Jong in het Weefhuis.

Dubbelman laat werk zien dat als thema ‘Industrieel landschap’ heeft, De Jong doet verslag van zijn reis door Vietnam.

Fotograaf Gé Dubbelman organiseerde in 2016 een foto-expeditie op het Hembrugterrein. Over de expositie in het Weefhuis zegt hij:

“Na mijn verhuizing in 1995 van Amsterdam naar Zaandam zag ik wonen en industrie gemengd in één landschap, wat mij zeer intrigeerde. Vanaf dat moment is het industriële landschap steeds vaker het hoofdonderwerp van mijn fotoseries.

Tien jaar na de eerste tentoonstelling in Het Weefhuis (2009) presenteer ik op de bovenste verdieping nu een nieuwe serie Nederlandse industrielandschappen in zwart-wit en een installatie van timelapse-video’s gecombineerd met industriële soundscapes. De gefotografeerde locaties zijn o.a. de industrielandschappen van Amsterdam-West (Hemcentrale en AEB afvalverbranding), Velsen-Noord (Tata Steel), Geertruidenberg (Amercentrale), Delfzijl (Eemshavencentrale en windmolenpark).”

Foto boven: Rotterdam, onder: Tata Steel (daaronder foto’s van Wim de Jong)

Wijk aan Zee/Velsen Noord 4 april 2019 – Tata Steel

 

Wim de Jong:

“Als kind van dertien jaar kreeg ik van mijn vader mijn eerste camera, een Agfa klick 1. Ik begon te fotograferen en deze hobby heeft mij nooit meer losgelaten. Straatfotografie is wat ik zeer graag doe. In mijn werkzame periode was ik o.a. fotograaf bij het Gemeentearchief van Zaanstad waar ik de beeldbank mocht voorzien van onze mooie Zaanstreek. De opbrengst was ruim 10.000 afbeeldingen.

Nu ik gepensioneerd ben kan ik mij richten op het “vrije” werk. Eerdere exposities waren o.a. over Afrika in 2011, en de Zaanstreek in panorama in 2013. De laatste in samenwerking met mijn goede vriend Gé Dubbelman.

De laatste vakantie/fotoreis die ik heb gemaakt was begin dit jaar naar Vietnam. Het is voor de fotograaf een waar eldorado. Vele variaties kom je tegen. De hectiek van de stad zoals in Hanoi in het noorden als ook in Ho Chi Minh city (Saigon) in het zuiden tot de mooie uitgestrekte rijstvelden op het platteland. Door middel van de serie die hier getoond wordt wil ik een indruk geven van wat dit land te bieden heeft, zeker na de donkere periode van de jaren zestig en zeventig.”

Beide fotografen zijn tijdens de expositie (12.00 uur tot 17.00) aanwezig, de expositie in het Weefhuis (Lagedijk 39, Zaandijk) is op zaterdag 28 en zondag 29 september en op zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober.


We gebruikten ook al eerder foto’s van Dubbelman en De Jong.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>