Zaanse fotografen in Het Weefhuis

De komende twee weekenden exposeren de Zaanse fotografen Gé Dubbelman en Wim de Jong in het Weefhuis.

Dubbelman laat werk zien dat als thema ‘Industrieel landschap’ heeft, De Jong doet verslag van zijn reis door Vietnam.

Fotograaf Gé Dubbelman organiseerde in 2016 een foto-expeditie op het Hembrugterrein. Over de expositie in het Weefhuis zegt hij:

“Na mijn verhuizing in 1995 van Amsterdam naar Zaandam zag ik wonen en industrie gemengd in één landschap, wat mij zeer intrigeerde. Vanaf dat moment is het industriële landschap steeds vaker het hoofdonderwerp van mijn fotoseries.

Tien jaar na de eerste tentoonstelling in Het Weefhuis (2009) presenteer ik op de bovenste verdieping nu een nieuwe serie Nederlandse industrielandschappen in zwart-wit en een installatie van timelapse-video’s gecombineerd met industriële soundscapes. De gefotografeerde locaties zijn o.a. de industrielandschappen van Amsterdam-West (Hemcentrale en AEB afvalverbranding), Velsen-Noord (Tata Steel), Geertruidenberg (Amercentrale), Delfzijl (Eemshavencentrale en windmolenpark).”

Foto boven: Rotterdam, onder: Tata Steel (daaronder foto’s van Wim de Jong)

Wijk aan Zee/Velsen Noord 4 april 2019 – Tata Steel

 

Wim de Jong:

“Als kind van dertien jaar kreeg ik van mijn vader mijn eerste camera, een Agfa klick 1. Ik begon te fotograferen en deze hobby heeft mij nooit meer losgelaten. Straatfotografie is wat ik zeer graag doe. In mijn werkzame periode was ik o.a. fotograaf bij het Gemeentearchief van Zaanstad waar ik de beeldbank mocht voorzien van onze mooie Zaanstreek. De opbrengst was ruim 10.000 afbeeldingen.

Nu ik gepensioneerd ben kan ik mij richten op het “vrije” werk. Eerdere exposities waren o.a. over Afrika in 2011, en de Zaanstreek in panorama in 2013. De laatste in samenwerking met mijn goede vriend Gé Dubbelman.

De laatste vakantie/fotoreis die ik heb gemaakt was begin dit jaar naar Vietnam. Het is voor de fotograaf een waar eldorado. Vele variaties kom je tegen. De hectiek van de stad zoals in Hanoi in het noorden als ook in Ho Chi Minh city (Saigon) in het zuiden tot de mooie uitgestrekte rijstvelden op het platteland. Door middel van de serie die hier getoond wordt wil ik een indruk geven van wat dit land te bieden heeft, zeker na de donkere periode van de jaren zestig en zeventig.”

Beide fotografen zijn tijdens de expositie (12.00 uur tot 17.00) aanwezig, de expositie in het Weefhuis (Lagedijk 39, Zaandijk) is op zaterdag 28 en zondag 29 september en op zaterdag 5 oktober en zondag 6 oktober.


We gebruikten ook al eerder foto’s van Dubbelman en De Jong.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *