Zaanse mantelzorgpas duur cadeautje voor winkeliers

Per 1 oktober wordt de Zaanse Cadeaubon voor mantelzorgers vervangen door een digitale Zaanse mantelzorgpas. De bonnen die nog in omloop zijn, kunnen tot oktober 2018 worden ingeleverd bij een van de ongeveer 175 Zaanse winkels die de bonnen accepteren.

Het lijkt een vereenvoudiging en een modernisering, maar er zit een duur addertje onder het gras: de deelname aan de Cadeaubon was voor winkeliers gratis. Voor de mantelzorgpas moeten zij € 360 per jaar betalen. Het bedrijf Puur Zaans lijkt vooral te profiteren van deze omschakeling.


UPDATE 21:00 17/8/2017: ZON, Zaanstad en Puur Zaans trekken omstreden plan in.


De Zaanse mantelzorgpas biedt de winkeliers meer ‘gebruiksgemak’, want zij hoeven geen papieren bonnen meer te verzamelen en op te sturen. De administratieve afwikkeling van de aankopen is geheel digitaal. ‘U wordt dus geheel ontzorgt hierin.’ (De ‘t’ is van het Zaans Ondernemers Netwerk dat de winkeliers per e-mail heeft geïnformeerd over de omschakeling.)

Bovendien wordt de mantelzorgpas gecombineerd met ‘de vernieuwde website en het gehele community platform’. Daarnaast zijn de deelnemende winkeliers automatisch lid van de Puur Zaans Pas:

“Hierdoor krijgt u nog veel meer bezoekers in uw winkel, dat uiteindelijk resulteert in meer omzet en meer naamsbekendheid. Uw positionering zal hierdoor veel beter op de kaart worden gezet.”

De Zaanse Cadeaubon is een gezamenlijk initiatief van de gemeente en Zaanse ondernemers, vertegenwoordigd door het ZON, om de waardering voor het werk van mantelzorgers tot uitdrukking te brengen. Mantelzorgers die in een jaar minimaal 250 uur mantelzorg verlenen of recent drie maanden wekelijks zes uur zorg aan anderen hebben verleend, konden een Zaanse Cadeaubon ter waarde van € 150 bij de Sociale Wijkteams aanvragen.

Puur Zaans?

De bewering dat de Zaanse mantelzorgpas de Zaanse economie een impuls geef, lijkt in het bijzonder te gelden voor de partner die met de leiding is belast, Puur Zaans. Om te kunnen deelnemen, moeten de winkeliers maandelijks dertig euro betalen:

“voor het gebruik van het mantelzorgsysteem i.c.m. digitale pas en de website […]  voor de software, service, technische- en communicatie voorzieningen en ondersteunende en promotionele activiteiten.”

Een winkelier heeft het sommetje gemaakt en berekende wat de deelnemers aan omzet met de mantelzorgpas moeten maken om uit de kosten te komen: 175 deelnemers x € 360 is € 63.000

“een kostenpost die niet in verhouding staat tot het beschikbare bedrag voor het belonen van mantelzorgers. De pas loont alleen voor winkels die nu al zo’n € 3.500 per jaar ophalen met de Zaanse Cadeaubon. Dit is niet meer de Zaanse, maar de Westzaanse cadeaubon”

Puur Zaans is in Westzaan gevestigd.

Deel dit artikel:

17 reacties

 • A.J.Gigengack

  Heel erg jammer dat de ZON dit mooie initiatief de nek om draait en er inderdaad er een grote Westzaanse Cadeaubon van maakt.

 • Wij stoppen dan ook met deze cadeaubon. Jammer, het was zo’n mooi iniatief.

 • m.kruijt

  denk dat DE ZON TEVEEL in de BULGAARSE zon heeft gelegen.

 • Joop Tralala

  Triest, dat er zulke zakkenvullers zijn. Laat de ZON weer schijnen en draai de zaak terug.

 • j ploeger

  het bedrag van de cadeaubon is toch 150 euro ? dat heb ik tenminste gehad

 • Dit zou niet moeten kunnen. Onze winkel kan op deze manier de mantelzorgpas niet meer accepteren. We kunnen amper de huur betalen. Juist dat kleine extraatje (de cadeaubonnen) is voor ons zo belangrijk.

 • Frank Schuitemaker

  De gemeente heeft weer voor een vriendje gekozen. Ze hadden ook voor Regiocadeau kunnen kiezen. Die vraagt maar10% fee op de mantelzorgpas. Dat houdt in dat het de ondernemer maar maximaal 15 euro per jaar had gekost.
  Blijkbaar zijn vriendjes belangrijker dan de Zaanse ondernemers volgens de gemeente en ZON.

 • Dhr. R.A. Van Elk

  Wat ik zo Jammer vind, dat het nieuwe aan te gane project voor ondernemers zo veel geld kost.
  Maar ook belachelijk dat niemand weet waar ik een lijst met deelnemende ondernemers kan vinden.
  Het Sociaal Wijkteam Zaandam – Zuid kon ook al geen lijst te voren halen.
  Gemeente Zaanstad als jullie aan zo een project beginnen. Lever dan alles aan en niet de helft.
  De westhouder die het zorg pakket in zijn portefeuille heb, is hier volgens mijn nog niet van op de hoogte gesteld
  Ik ben nog steeds een papieren lijst, en geen document on-line.

 • m.kruijt

  zal wel weer zoon groene, lingse grijse wolle sokkendrager met kurken teenslippers
  die thee zit te drinken met die rooie rakkers die vervolgen niet uit de gras stoelen zijn te branden.

 • Ella van Dansik

  Van 200 euro cash al teruggedraaid naar 150 euro aan bonnen door de gemeente en alleen te besteden bij zaken die meedoen Dat is al 50 euro pp minder ! Nu nog een heleboel zaken die hierdoor gaan afvallen en we kunnen straks weinig meer met deze bonnen Goed bezig gemeente ! Doe dan gewoon maar niets ,dat is eerlijker dan elke keer iets verzinnen waardoor het minder kost en zelfs gaat opleveren op den duur ! Voor de mensen die zeggen dat je een gegeven paard niet in de bek mag kijken De gemiddelde mantelzorger bespaart de gemeenschap meer dan 150 euro per jaar met alles wat ze op vrijwillige basis doen !Reken maar uit wat een ander voor een uurtje werken vraagt en dit zijn vaak meerdere uurtjes per week dat weet elke mantelzorger !

 • Het probleem is inmiddels verholpen.

  Beste Acceptant,

  Rectificatie op de eerder verstuurde mail:

  De gemeente gaat per 1 oktober over op een digitale mantelzorgwaarderingspas.
  In tegenstelling tot eerdere berichtgeving; er zijn er geen kosten verbonden aan deelname aan de Zaanse mantelzorgwaarderingspas.

  Onze excuses voor de verwarring die ontstaan is na de eerdere verstuurde mail.

  Met vriendelijke groet,

  Gemeente Zaanstad, PuurZaans & ZON

 • Johan Duineveld

  Fijn dat de verwarring voor de winkeliers is opgelost. Als het maar niet betekent dat er nu 63.000,- minder is voor de mantelzorgers.

 • H. Kamper

  Iemand moet de rekening betalen aan Puur Zaans want die werkt echt niet gratis hoor. Zoals ik het lees in de krant (NHD) van vanmorgen wordt het vanuit Gemeente Zaanstad opgelost dus Zaanse burgers zullen dit gaan betalen (minimaal €63000). We hebben het hier over gemeenschapsgeld. De mantalzorger krijgt gewoon €150 na goedkeuring door Gemeente Zaanstad.

 • Floris

  Dat iets geld kost oke, maar dat kan toch wel goedkoper dan vriendjes van de ZON.
  Wel iets van 10% lees is net? Gemeente zoek een andere partner.
  Hoe wil de ZON dit gaan uitleggen aan de belastingbetalers van Zaanstad? Of laten ze dat lekker aan de gemeente over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *