Zaanse pophistorie herleeft in De Fabriek (filmpje)

De jaren zeventig: het Drieluik, het Kabelgat en Provadya… discotheken en drive-in-shows, optredens in De Bond, Lindenboomschool, Landzicht, Ons Huis, het Makerijtje…

Het waren de jaren van The Dizzy Man’s Band, The George Baker Selection, Luficer en tientallen andere bands en artiesten. In De Fabriek kwamen ze (bijna) allemaal langs.

Rob Hendriks van de site Zaanse Pophistorie stelde een film samen met foto’s (zie onder), krantenknipsels, affiches en video’s uit de jaren zeventig met onder meer optredens van Turf, Rob Hoeke (bij Goud van Oud), Lucifer en de Dizzy Man’s Band; als bonus kreeg het publiek La Paloma Blanca in zeven verschillende versies te horen.

In de talkshow na de film werden aan de hand van de verhalen van Michiel Pos, Lucy Koelemeijer, Jaap Booij en Ruud Wassenaar (foto boven, van links naar rechts) de herinneringen van roemruchte jaren opgehaald.

Gevulde koeken

Pos heeft in meer bandjes gezeten dan wij bij hebben kunnen houden (Humico’s, New Sounds, Virginian Creeper, Jesus Blues Band, Tabasco Brand, Beehive, Solution). Lucy Koelemeijer kreeg als stagiaire jongerenwerk meteen te maken met de strubbelingen rond het Drieluik en werkte daarna een hele zomer in het Texelse pop-centrum Sarasani (“Ik verkocht gevulde koeken voor 30 cent en 3 voor een gulden, daar trapte bijna iedereen in, zo stoned waren ze”). Lucie woonde later met haar man Rob Hoeke in Zaandam en Krommenie, Michiel Pos speelde tien jaar lang in de (laatste) Rob Hoeke Band.

Ruud Wassenaar was de man van The Music Shop aan de Rozengracht, talloze Zaanse artiesten haalden daar hun apparatuur. Om bandjes de mogelijk te geven zich te laten zien organiseerde Ruud in de jaren zeventig diverse malen Zaanse groepenpresentaties in het Drieluik.

Jaap Booij zat achter de knoppen en bij veel bands of was hun tourmanager (Teckels, Tenderfoot, Dolly Dots, Dizzy Man’s Band, Roberto Jacketti), bij Tenderfoot (voorloper van Stampei waaruit later De Dijk zou voortkomen), was Jaap ook gelegenheids-bassist (“Als Hans van der Lubbe viool ging spelen moest ik de basgitaar overnemen, ik kon er niks van.”)

Hier de trailer van de film die Rob Hendriks samenstelde op basis van materiaal uit de Zaanse pophistorie van de jaren zeventig… (onder de film nog meer foto’s).

Bezoekers kregen daarnaast een unieke Zaanse pop-compilatie met o.a. muziek van Turf, Amphora, de Bards, Tabasco Brand en The Gods…

Virginian Creeper met Chiel Pos in De Speeldoos

Het eerste Drieluik aan de Bloemgracht / Joachim Kleinsorgstraat

Rocking Idolaters reünie in De Bond (1977), installatie van Ruud Wassenaar

Jaap Booij achter z’n mengpaneel (“22 sporen”) bij de reünie van de Teckels in de Lindenboomschool

Deel dit artikel:

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *