Zaanse scoutingleden niet blij met PVV-link

“De PVV is een partij die mensen buitensluit. Dat past niet bij het gedachtengoed van scouting,” meldt Anne Vrieze, betrokken scouting lid (waterscoutingcentrum De Stierop).

Ze reageert op het artikel in Dagblad Zaanstreek over het lijsttrekkerschap van de PVV-Zaanstad van Koert Calkhoven, voorzitter van de Scouting de Watergeuzen.

Vrieze is niet gelukkig met de link die wordt gelegd tussen PVV en scouting “en velen met mij’.

Via haar Facebookpagina reageren meer mensen met afkeer. Iemand meldt:

“Ik vind het idee dat scouting zo in verband gebracht wordt met onverdraagzaamheid vreselijk. Ik denk dat de spelvisie van Scouting Nederland haaks staat op de onverdraagzaamheid die de PVV voorstaat.”

In de reacties wordt ook gesuggereerd om de Watergeuzen op te roepen “stelling te nemen tegen hun voorzitter” omdat “politiek en scouting niet samen gaan.”

Op de site van de Watergeuzen en hun Facebook-pagina is echter geen discussie over hun voorzitter, wel is er een vacature voor ‘Voorzitter M/V (vrijwillig)’ te vinden.

Deel dit artikel:

25 reacties

 • dirk

  Ik zou niet blij zijn met überhaupt zo’n verbinding met Koert Calkhoven……

 • joop tralala

  Partij Van Verval en scouting een onmogelijke combinatie.

 • Dwarsligger

  Aan de foto te zien zitten de Watergeuzen in zwaar weer en lijden ze schipbreuk

 • Thies

  De mensen die nu zeggen dat de PVV mensen buitensluit hebben waarschijnlijk gestemd op partijen die zelf de PVV buitensluiten. Dus steek de hand in eigen boezem en maak niemand zwart zoals deze voorzitter.

 • paul

  Discriminatie op basis van politieke voorkeur…. De grondwet zegt er ook wat over. Maar als het om de vrijheden van mensen met een relatie tot de PVV gaat, lijkt de grondwet niet van toepassing. Lekker land leven we in.

  • joop tralala

   Niks discriminatie op politieke voorkeur! Allen de doelstelling van de Partij Van Verval stroken niet met de ideeen en gedachten van scouting!!!!! Dat iemand zich kandidaat stelt voor een lijsttrekkerschap is zijn goed recht maar kijk dan wel of het rijmt met je andere functies!!!!!

 • JK

  Misschien in de Kerstgedachte een verzoenende opmerking? Bij de laatste verkiezingen voor de 2e kamer heeft de PVV (ook al is het niet mijn partij) 20 zetels verkregen. Dat zegt dus dat er gewoon meer rekening mee gehouden moet worden, en mee gesproken moet worden, dan dat er populistische en mogelijk haatzaaiende opmerkingen over gemaakt worden. Velen van ons, die mogelijk hun mening niet zo goed durven te uiten, omdat je onderuit wordt gehaald door de kennelijke afwijzing van deze partij, voelen zich bij dit gedachtengoed thuis.

  • Laten we ook niet vergeten dat een overweldigend groot deel van de kiezers niet voor de PVV gekozen heeft, een hele ruime meerderheid. En we leven in een democratie, dus mag deze meerderheid er voor kiezen niet in zee te gaan met de PVV. En dat ze dit niet willen is niet zonder reden. Overigens, populistisch en haatzaaiend zijn termen die beter bij de PVV aanhang passen, een kleine rondgang op de social media is genoeg om dit vast te stellen.

  • Mc

   Dat er in de Nederlandse samenleving een volstrekt miserabel deel is dat na een paar borrels de meest vreselijke dingen over mensen gaat uiten over andere mensen, wisten we al. Daarvoor hadden we geen twintig overbetaalde boeroepers in het kabinet nodig. Maar enfin, ze zitten er.

   Dat betekent echter niet dat de rest van Nederland dit maar normaal moet gaan vinden, of dat we er “rekening mee moeten houden”. Verre van, zelfs. Een partij die letterlijk tégen de grondwet is zoals we hem nu kennen ís niet normaal. Mensen die zich bij dat gedachtegoed thuisvoelen, moeten zich misschien in de kerstgedachte te rade gaan waar die kerstgedachte eigenlijk over gaat. Want volgens mij had dat iets te maken met liefhebben, vrede en de medemens. Die gedachte vind ik niet terug in de citaten van de heer Wilders en cornuiten, die weliswaar de “Joods-Christelijke cultuur” promoot (wat dat ook mag zijn) maar nota bene op eerste kerstdag meent te moeten roepen dat een burgemeester moet aftreden.

   • Kees S

    Gelukkig zitten die 20 boeroepers niet in het kabinet. Dat ze in de Tweede Kamer zitten is op zich prima, tenslotte democratisch gekozen, maar laten ze alsjeblieft niet dit land regeren.

 • A. Harmens

  Mijn eigen politieke voorkeur ligt ook links van het midden, maar mensen moeten zich onbelemmerd in kunnen zetten voor een legale politieke partij, of het nou de PVV is of de Groenlinks. Ze hoeven geen paria’s te worden die van geen enkele maatschappelijke organisatie meer lid mogen zijn. Trouwens, hoe zuiver was Baden-Powell, de grondlegger van de Scouting, eigenlijk zelf?

  • Uiteraard mag deze meneer zich inzetten voor de partij van zijn keuze. Maar andere maatschappelijk bewegingen mogen ook aangeven dat bepaald gedachtengoed niet welkom is binnen hun gelederen, zo ook de scouting. En van het gedachtengoed van Baden-Powell hebben ze decennia geleden al afstand genomen, dus waarom zouden ze dit opnieuw binnenhalen.

   • A. Harmens

    De Scouting is een vereniging waarvan je betaald lid kan worden. Binnen die club heb je je te houden aan de richtlijnen. De activiteiten die je buiten deze club (maar binnen de Nederlandse wet) ontplooit, zijn je eigen keuze. Gewetensvrijheid is een bevochten recht in Nederland. Ik vind het heel verontrustend hoe zowel links als rechts daar tegenwoordig mee omgaan.

    • Gedachtengoed is niet iets wat je naar believen aan en uit kan zetten, zo zal meneer zijn politiek gedachtengoed ook buiten de partijbijeenkomsten uitdragen ( PVV is overigens ook gewoon een club waar je lid van wordt en contributie betaald en waar je uitgezet wordt als je er ander gedachtengoed op na houdt dan hetgeen de partij voorstaat. ) Ik zie de link met gewetensvrijheid niet, de logica ontgaat me. Niet ieder gedachtengoed is met elkaar verenigbaar.

     • PVV is geen club waar je lid van wordt. Dat kan namelijk niet, de PVV heeft 1 lid en is daarmee eigenlijk helemaal geen democratische partij maar een beweging.

 • A. Harmens

  Ik snap uw zorgen wel. Overigens heeft de niet zo heel democratische PVV maar één lid, dat hopelijk wel contributie betaalt. Dat terzijde. Persoonlijk zou ik het echter verontrustend vinden als “maatschappelijke bewegingen” (zoals u het omschrijft) het gedachtengoed van ieder lid gaan toetsen. Maar over gewetensvrijheid gesproken, ik respecteer uw mening en zal deze nog eens overdenken.

  • deze persoon is niet gewoon lid he, maar voorzitter. En als voorzitter ben je het gezicht van, het visitekaartje van in dit geval de scouting. En het gedachtengoed van de scouting komt niet overeen met die van de PVV. Als meneer gewoon lid was van de scouting en niets meer had niemand er een probleem van gemaakt. Het is juist z’n functie waar men (in mijn ogen volledig terecht) over valt.

   • Erik Esteie

    En zo zijn er veel voorzitters van clubs en verenigingen die lid zijn van de VVD, groenlinks, PVDA, partij van de dieren, forum van democratie, Denk, PVDA, D’66 enz

    Moeten die ook allemaal aftreden omdat ze een politiek standpunt in nemen, maw, ze staan achter een politieke partij?

    Ik mag toch hopen van niet…

    Een ieder heeft, vind ik, recht om zijn gedachten te ventileren, of men het daar nu mee eens is of niet

    Het zal toch ff lekker worden als je niet meer mag denken en dat uiten

    Voor je het weet heb je dan de stasi in Nederland

    • Hans Kramer

     Uiteraard mag iedereen een mening hebben en deze uitdragen maar u mist naar mijn mening het punt. Het gaat er om dat deze heer in de ene functie staat voor een inclusieve samenleving waar iedereen welkom is en mee mag doen ongeacht geslacht, afkomst of godsdienst, terwijl in de andere functie hij pleit voor uitsluiting en intolerantie.

     Het gedachtegoed van beide clubs is dus in tegenspraak met elkaar. Heel plat gezegd, bij de ene club waar hij het boegbeeld is zijn moslims welkom, bij de andere club waar hij het boegbeeld is moet gedeislamiseerd worden.

     Hij heeft daarmee iets uit te leggen, allereerst hoe hij denkt op een geloofwaardige wijze beide functies te kunnen combineren. Ik denk dat dit niet kan en dat het onvermijdelijk is dat hij een van beide functies opgeeft.

 • Prettig om op deze manier van gedachte te wisselen, ik ervaar helaas maar al te vaak dat dat niet lukt. Dank daarvoor, fijne dagen.

 • Brabozaankanter

  MIjnheer de PVV er voldoet idd niet meer aan de doelstelling van de scouting,(verbinden zonder aanzien des persoons en of religie en samenwerken) Er uit dus..
  en graag dit jaar nog als het kan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *