Zaanse stations scoren onder gemiddelde in Stationsbelevingsmonitor

Geen van de Zaanse treinstations haalt de top 3 van de ‘beste stations van 2021’ in Noord-Holland. Die plekken zijn voorbehouden aan Overveen (cijfer: 8,2), Santpoort Zuid (7,9), Haarlem (7,7).

Het Nederlands gemiddelde is 7,3. Zaandam zit daar met een 7,2 net onder, Wormerveer scoort 7,1 en Koog aan de Zaan een 7. Station Zaandijk Zaanse Schans, Zaandam Kogerveld en Krommenie Assendelft krijgen een 6,7.

De cijfers in 2021 zijn hoger dan die in 2020 en 2016. Dat geldt niet alleen voor de Nederlandse cijfers maar ook voor de Zaanse.

Zaandam haalde bijvoorbeeld eerder een 6,3 (2016) en een 7,1 (2020). Alleen Zaandijk Zaanse Schans zag haar score dalen, van 6,8 in 2020 naar 6,7 vorig jaar.

Met een 6,7 zit je trouwens wel in de staart van de beoordeling, lager dan 6,4 (Uitgeest!) scoort bijna geen enkel station, Rotterdam Zuid is laatste met een 5,8 (net onder Den Helder Zuid met een 6.0).

Het onderzoek werd door I&O Research in opdracht van NS en ProRail gedaan onder 76.930 deelnemers. Het is hier te vinden.

Foto’s (De Orkaan): boven Zaandam. Daaronder een reactie van Henk Luijt: “Station Wormerveer maar een 7,1 ? Dat is veel te laag. Het uitzicht is nergens zo mooi. Je loopt er zo het Guisveld in.” Helemaal onder Kogerveld.

Deel dit artikel:

10 reacties

 • ik snap niet dat station Zaandam zo hoog scoort. Er zijn geen roltrappen naar boven en beneden, ook niet bij het busstation. Bij het busstation is de trap veel te stijl dus naar beneden moet je de lift nemen waar je minuten op moet wachten. Over de taxi’s en de bewaakte fietsenstalling maar te zwijgen, die zijn amper te vinden. De omgeving van het station is ook een zooitje, hoe lang zijn ze daar al niet mee bezig en nog is het niet klaar en staan er grote bouwketen.

  • J. Bree

   Ik ben überhaupt verbaasd over de redelijk hoge scores van de 3 Zaanse stations. Zoals mevrouw Kleibrink al schrijft is het geen heel toegankelijk station voor mensen die slecht ter been zijn. Die 7 voor station Koog aan de Zaan is onbegrijpelijk. Hebben de mensen wel eens door het tunneltje onder het station gelopen? Zwerfafval, alles ondergekalkt en gespoten, regelmatig hondenpoep en wanneer de kroegen en café’s open zijn vind je daar plakaten kots en ondergezeken wanden. Heerlijke taferelen op maandagochtend als je met je nuchtere ochhtendkoppie langs moet. Maar waarschijnlijk wordt dat niet als onderdeel van het station gezien…

 • Corrie van Sijl

  Scoort Rotterdam Zuid nog lager dan station Uitgeest? Dan moet het daar wel heel treurig zijn. Ik vind een 4 voor Uitgeest nog aan de hoge kant.

 • Perry vd Velden

  Ik ben benieuwd wat de toetsingcriteria zijn. De kleur van het station, of de veiligheid, of er een kiosk is en welke doelgroep in leeftijd benaderd is (mobiliteit en bereikbaarheid)? Als de critera niet bekend en/of openbaar zijn is de waarde van het onderzoek nihil en wellicht voor eigen interne parochie !

  • Peter Bos

   Van de website van ProRail: “Het onderzoek heeft plaatsgevonden door reizigers op het perron te vragen naar hun mening over dat specifieke station. Doordat we door coronamaatregelen minder reizigers vervoeren, waren er op sommige kleine stations onvoldoende reizigers om te bevragen. Voor deze stations heeft afgelopen jaar daarom geen meting plaatsgevonden. Dat gold ook voor station Klimmen-Ransdaal dat vorig jaar nog als best gewaardeerd uit het onderzoek kwam.”

 • Jacob Cabida

  Ja, station Zaandam is voor mensen in een rolstoel een ramp! Als je vanaf de Gedempte gracht naar het station gaat. Moet een heuvel op, dus je kunt dus niet alleen (zelfstandig) naar het station komen. Dan moet je een begeleider regelen, of een elektrische rolstoel bezitten. Anders kom je die heuvel niet op!

  • beste Jacob, zo erg is het gelukkig nu ook weer niet, als je langs de AH gaat richting parkeergarage kom je bij liften uit die je een niveau omhoog brengen. Maar ik moet toegeven, het is geen rolstoelvriendelijk station met een bereikbaarheid van lik mijn vestje, om over het overzicht maar te zwijgen.

 • Dirk bruins

  Wat te denken van krommenie assendelft, dit station is geen cijfer waard.

 • Wezel levi

  Valt me mee dat er amper tot niet word gesproken over station kogerveld!
  waar de kaart automaat geregeld op hol slaat, niet meer met contant geld betaald kan worden, dan denk je nou ik breng een e-ticket op de telefoon kun je deze nergens inchecken ! , Wachtruimtes die volledig worden onder gepist, & ik zal verder vast nog wel wat vergeten zijn
  Echt een walgelijk station in elk opzicht!
  En dat moet het beeld worden naast de nieuwbouw wijk die op moment word gebouwd ? Medelij met de komende bewoners

 • Rene janssen

  Krommenie is gewoon ramp. Neem de brug over t spoor. Leuk als je minder valide bent enje auto op de parking staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *