Zaanstad 2018: € 93 miljoen aan heffingen

zaanstad heffingen 2018

Zaanstad denkt in 2018 bijna € 93 miljoen op te halen aan heffingen, dat is 5 procent meer dan in 2017. De gemiddelde stijging in Nederland is volgens het CBS 2,5 procent.

De belangrijkste inkomstenbronnen voor Zaanstad zijn de Rioolheffing (€ 22 miljoen) en Afvalstoffenheffing (€ 19 miljoen) die met resp. 2 en 5 procent stegen. Daarna komen de OZB voor woningen (€ 18 miljoen) en voor niet-woningen (€ 16 miljoen). Die inkomsten stijgen ten opzichte van 2017 met 3 en 14 procent.

Na deze posten komen de leges wonen en bouwen (€ 6 miljoen), leges burgerzaken (€ 3 miljoen), parkeerheffingen (3 miljoen), overige leges (€ 1,3 miljoen), begraafplaatsrechten en ‘overige belastingen’ (beide € 1 miljoen – waaronder de hondenbelasting). Toeristenbelasting en precariobelasting brengen minder dan een miljoen op.

Het gaat in dit geval over de totale inkomsten van de gemeente, niet over de individuele tarieven.

Hier de totale inkomsten in 2017 en de ramingen over 2018 (data: CBS, grafiek: De Orkaan). De bedragen zijn in duizenden.

En hier de verdeling over 2018.

2 Reacties op Zaanstad 2018: € 93 miljoen aan heffingen

  1. Peter Blokker says:

    wat ben i dan blij dat ik in Drenthe woon, als ik dit zo lees, ik ga wel 1.04 eurocent minder betalen per jaar

    • CePe says:

      In Drenthe kan je de hond gratis laten poepen op de grote stille heide. Dat is het verschil met een volgebouwde gemeente, waarin op een groot aantal locaties tegen gigantische kosten de riolering moet worden vervangen, of al is vervangen. Om maar eens wat te noemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>