‘Groot Amsterdam’ heeft zo’n 350.000 extra woningen nodig in de toekomst.

Welke bijdrage gaat Zaanstad daaraan leveren? 10.000 of misschien wel 20.000 woningen?

NUL20, tijdschrift voor woonbeleid in de regio Amsterdam, houdt op 7 maart een debat over de vraag wat er gebouwd kan worden.

Er wordt gedacht aan forse verstedelijking “via binnenstedelijke verdichting en ontwikkeling van locaties als de stationsgebieden Koog Zaandijk en Kogerveld.”

LOGO NUL20 075

Aan het debat in de raadszaal van het stadhuis doen mee:

  • Friso de Zeeuw, hoogleraar gebiedsontwikkeling en directeur nieuwe markten BPD (voorheen Bouwfonds), gaat in op de woningbehoefte van gezinnen en alleenstaanden.
  • Cees van Boven, bestuurder Parteon, legt uit welke rol zijn corporatie nog kan en wil vervullen.
  • Peter Appeljan, director woningbeleggingen Syntrus Achmea, schetst de voorwaarden die grote institutionele beleggers aan investeringen stellen.
  • Stedenbouwkundige Jaap Brouwer (Aquapunctuur) geeft een toelichting op het bouwplan Kan Palen. Zaanstad wil braakliggende terreinen langs de Zaan nieuw leven inblazen. Het voormalige bedrijfsterrein van Kan Palen aan de Oostzijde is zo’n locatie. Er is plek voor vier woongebouwen met 120 tot 160 woningen.
  • Jeroen Olthof (Wethouder Zaanstad) en Margriet Brinxma (Belangenvereniging BFNederland) gaan in op Funderingsleed. Van meer dan 8.100 woningen in Zaandam moet de fundering hersteld. Het herstel verloopt veel te langzaam. Gedupeerden zitten vaak financieel klem. In het huidige tempo duurt de aanpak nog minstens tachtig jaar.

Inschrijven voor de avond op 7 maart (aanvang 20:00) in het Stadhuis kan hier.

PS: De Orkaan vond al plekken voor bijna 5000 woningen.