Zaanstad blijft ongezond

Zaanstad is de op één na ongezondste ‘grote’ gemeente van Nederland. Vooral op het gebied van groene buitenruimte, de bebouwde omgeving en milieu scoort de gemeente slecht in vergelijking met andere grote steden. Alleen Rotterdam is nog ongezonder.

Ten opzichte van dezelfde meting twee jaar geleden stijgt Zaanstad één plaatsje – de scores zijn gemiddeld ook iets beter dan in 2020. Toen stond de gemeente op plek 20 van 20 grote gemeenten, nu op plek 19. Dit jaar zijn er ook 5 extra steden bij het onderzoek betrokken. Ook die scoren beter dan Zaanstad.

Dat blijkt uit een onderzoek van ingenieursbureau Arcadis.

Bij ‘Gezonde Buitenruimte’ staat Zaanstad bijna onderaan, vlak boven Amsterdam. Dat betekent dat er in vergelijking met andere grote steden erg weinig groen en ruimte is voor kinderen om buiten te spelen. Ondanks acties als ‘Steenbreek’ en ‘Tegelwippen’ lijkt het Zaanstad niet te lukken om op dit onderdeel zich te verbeteren (resultaten van die acties worden door de gemeente ook niet openbaar gemaakt).

De gemeente doet het matig bij de ‘Gezonde Gebouwde Omgeving’ (16e plek) waarbij gelet is door ruimte in de stad, of de gemeente goed schoon wordt gehouden en of voorzieningen – met name zorg – bereikbaar zijn.

Op het gebied van ‘Gezond Milieu’ wordt een 14e plek behaald. Hier wordt rekening gehouden met luchtkwaliteit (stikstof, fijnstof), geluidsoverlast en hittestress. Zaanstad scoort op alle onderdelen onder het gemiddelde.

Bij ‘mobiliteit’ staat Zaanstad op plek 12. Steden die auto’s terugdringen en veel ruimte geven aan fietsers, voetgangers en OV scoren hoog. Veilige fietsroutes en 30 km binnen de bebouwde kom zijn een plus.

Alleen bij ‘Gezonde Gemeenschap’ staat Zaanstad in het linkerrijtje (plaats 9). Het gaat daarbij om veiligheid, recreatie, sport- en beweegvoorzieningen en ontmoetingsplekken in de openbare ruimte.

Hieronder de samenvatting in één plaatje. Voor alle 5 onderdelen wordt het gemiddelde van 2022 aangegeven door de rode stippellijn. Zaanstad scoort bijvoorbeeld op alle 4 onderdelen van Gezond Milieu onder dat gemiddelde. Bij Gezonde Buitenruimte haalt de gemeente op 2 onderdelen het gemiddelde maar bij ‘gebruiksgroen’ wordt zeer laag gescoord.

Het onderzoek van Arcadis is hier te downloaden. Lees ook: Zaanstad het ongezondst (november 2020)

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Jan Mulder

  Toch bijzonder dat Zaanstad wil blijven bouwen bouwen maar nergens plek maakt voor groen. Ipv daarvan stampt het weer een gigantische torenflat uit de grond. Die ook nog eens niet voldoet aan de wensen namelijk iets ruimere betaalbare woningen. En nee dan doel ik niet op een penthouse of een villa.

 • Yvonne ten Hoope

  kansloos, zo jammer. wordt helemaal volgebouwd. 🙄

 • D. Janssen

  Ongezonde burgers krijgen een ongezonde stad. Het grote verdienmodel regeert sinds mensenheugenis. Daarbij overheerst het eigen belang boven het gemeenschapsgevoel. De fijne Zaankanter heeft het geheel aan zichzelf en zijn kiesgedrag te danken.

 • l. Boonstra

  Voor Zaanstad zal er niets veranderen want een deel van de bevolking klaagt wel maar wil niet bewegen. En de anderen hebben gras boven wonen gezet en zo komen er meer flats op kleine perceeltjes.
  Pas als Zaanstad parkwijken in het groen gaat bouwen kan het weer wat verbeteren maar zolang de hectares voor gras en verwildering de prioriteit hebben blijven we oneraan.

 • Harrie Goot

  is gewoon onzin. mijn dochter woont in Westerwatering en op 5 min. lopen sta je midden in de weilanden. ook een mooie kinderboerderij de Veldmuis is vlakbij en vele speeltuintjes. prima wonen daar vlakbij het station. mijn andere bij Poelenburg een schitterend Darwinpark met veel bomen en een riante kinderboerderij. Een groen eldorado.

  • l. Boonstra

   Maar loop je de andere kant op in Westerwatering dan vezeil je in een betonwoud. Er zijn best stukjes goed maar voor het merendeel heeft echt groen het loodje gelegd ten faveure van hoogbouw. Tussen de Gerhard/Keppler/Wibaut en het Spoor aan de andere kant is er maar weinig echt groen gespaard gebleven.

   • Jan Mulder

    Volledig mee eens. Tussen het spoor en de westzijde zit alleen het volkspark. Kijk maar in Google Maps hoe weinig groen er is. En elke vlek die braak is wordt (binnenkort) bebouwd.

    • willy brouwer

     ja en zelfs in het volkspark moest de gemeente heel veel gezonde bomen kappen. onder het mom dat ze ziek waren. een prachtige treurwilg aan de rand van de vijver noest het ontgelden.

 • C. Denis

  nou gelukkig hebben we jagersplas (wat nu honden paradijs is) en ’t Twiske

 • Gerbrand Sijtsma

  Én we hebben het Burgemeester in ‘t Veldpark waar je nooit lekker rustig kan recreëren. Schreeuwende, zuipende en drugsgebruikende mannen beheersen het park.
  Daaroverheen heb je ook regelmatig groepjes sporters die met keiharde muziek de boel nog eens overstemmen.
  Heb je dan een park maar dan heb je er niks aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *