Zaanstad: bomen bij de Bieb gaan overleven

‘Bomen, de longen van de stad’ heet het ‘Bomenbeleidsplan 2020-2050’ van Zaanstad. Maar de longen aan de Westzijde werken voorlopig niet meer.

Boven de bomen zoals ze er nu bij staan, onder zoals het in juni 2020 was. Zoek de verschillen.

Op 8 april werden de bomen bij de Bieb in de Westzijde fors gesnoeid, dat werd gestaakt toen bleek dat er geen vergunning was. De dag erop waren zes van de negen bomen volledig van alle zijtakken ontdaan, bij tweeënenhalve boom was dat werk halverwege gestaakt.

Buurtbewoners hingen spandoeken op “Langzame dood door snoei!!! Schande” maar die werden snel verwijderd. Ook werd het snoeiwerk gemeld op de site van Zaanstad. Het rigoureus snoeien (kandelaberen) zou gelijk staan aan kappen. Dat laatste is niet uitgesloten, overal wordt bij kandelaberen gewaarschuwd voor de ernst van deze ingreep, de kans dat bomen het niet overleven is groot. De woordvoerder van wethouder Gerard Slegers laat echter weten:

“de verwachting is dat de bomen het zullen overleven en we het oude beeld uiteindelijk weer terugkrijgen.”

Maar hoe zit het met die bomen, was er nu wel of geen vergunning nodig, en is er illegaal gesnoeid?

“Alle bomen zijn particulier. Een deel ervan (5) staat echter buiten het hek, in het trottoir, en wordt daarom als openbaar beschouwd. Wanneer iemand een boom op openbaar terrein voor meer dan 20% wil snoeien, is een vergunning nodig. Bij de bomen langs de Westzijde werd meer dan 20% gesnoeid per boom dus de bomeninspecteur heeft het werk stilgelegd. Vervolgens zijn de volgende dag de resterende bomen ook beperkt gesnoeid. Wanneer dit onder de 20% per boom blijft is dat vergunningsvrij.”

Dat er ‘beperkt gesnoeid’ is, klopt niet. De bomen zijn van alle zijtakken ontdaan. Wat “als openbaar beschouwd” betekent is duister: als daar een vergunning nodig was, is er illegaal gesnoeid, en niet zo’n beetje ook. Dat levert normaal gesproken een boete op. Bij tweeënhalve boom is het werk niet doorgezet. Volgens Zaanstad moet voor die resterende bomen alsnog een vergunning worden aangevraagd.

Lees ook: Buurt boos over bomenkap bij Bieb

De bomen op 6 juni 2020
De bomen achter het hek die grotendeels van zijtakken zijn ontdaan.
De twee bomen links waarvan alle zijtakken zijn gesnoeid.
De boom links is half gesnoeid, bij de twee exemplaren daarnaast alleen de onderkant
Juni 2020, panoramafoto

Deel dit artikel:

13 reacties

 • Peter Schaap

  Tja dat van die bomen…
  maar die ongelovelijk truttige nieuwe lantaarnpaal is ook niet niks.

 • Maria van Galen

  Diep triest zo veel mooier, gezonder en nog triester als je dat niets doet…

 • p.hoogkamer

  alles rechtpraten wat krom is.. ter verkoop verhogend van de toekomstige bovenliggende appartementen en Hotelkamers.
  Kamer met uitzicht, op zonzijde .

  • Monique Zonneveld

   Echt zo triest deze foto’s. Westzijde is ontdaan van haar ziel. Bomen hebben ook gevoel. Ze zijn nu flink mishandeld inclusief wortelkap, beschadigingen en flinke lading stenen in hun boomspiegel. Ik geloof echt niet dat deze bomen nog mooi terug komen als je zo onrespectvol met ze omgaat. Flinke boete voor deze stichting die het pand en terrein in beheer heeft. Dieptriest.

 • Bert Versteeg

  Wie had eigenlijk last van die bomen?
  Dit was een mooi stukje Westzijde met mooie bomen aan beide kanten van de straat. De lelijke gevel van Verkade was mooi achter groen verborgen of ging het de gemeente om de woorden “de bieb” die `zomers achter het loof niet of nauwelijks zichtbaar waren vanaf de Westzijde?
  “de verwachting is dat de bomen het zullen overleven en we het oude beeld uiteindelijk weer terugkrijgen.”
  Mooi citaat van de woordvoerder maar wat als die verwachting niet uitkomt?
  Ja, dan gaan die bomen dood en zullen ze gekapt worden en als de verwachting wel uitkomt hoe lang zal het dan duren voordat het oude beeld terugkomt?
  Vermoedelijk gaat dat jaren duren want uiteindelijk is ook maar een betrekkelijk woord.

  • Jaap Meeuwsen

   Hoelang dat zal duren Bert ?
   Ik denk dat onze kleinkinderen het misschien nog wel zullen meemaken hoor.
   2120 ? Ach, de tijd vliegt.

 • Jack van Brederode

  Een forse boete voor de stichting van de chocoladefabriek lijkt me op zijn plaats .

 • Katrine van Klaveren

  Bomen hebben een grote economische waarde in de stad. Ze filteren fijnstof en zorgen voor een aangenaam klimaat in de straat. Daarnaast verhogen ze het woongenot. Ook is aangetoond dat groen ziekteverzuim verminderd. Kortom, de beheerders van de Verkade fabriek hebben de waarde van dat deel van de straat sterk verminderd. Het zou passend zijn als ze de groenvoorziening daar sterk gaan verbeteren en dat ze een boete krijgen wegens vernieling.

 • Piet Zwikker

  Wel een beetje overdreven reacties. Een foto van de bomen in Juni 2020 volop in blad .en daarna een Foto dit jaar in April als ze nog in blad moeten komen.Net of ze zo kaal zijn van het snoeien. Laat ook weer eens een foto zien in Juni, of volgend jaar Juni, dan zal blijken dat het allemaal wel meevalt.

 • Bernhard Boot

  Zaanstad is geen stad zullen B & W ongetwijfeld denken. Dus we stellen een langdurig plan op waaraan we ons helemaal niet hoeven te houden… Triest, zulke bestuurders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *