Zaanstad: geen scooters op fietspad Haansloot

Veel enthousiasme was er niet in Krommenie over de plannen voor een fietspad langs de Haansloot.

Omwonenden waren onder meer bang voor overlast van brommers en scooters op het nieuwe fietspad. Die angst is onterecht volgens Zaanstad. Op het nieuwe fietspad mogen alleen ‘echte’ fietsers rijden.

De plannen voor een nieuw fietspad van 900 meter en twee bruggen liggen er al langer maar sinds dit jaar is er schot in gekomen. De gemeente organiseerde vorige week een inloopavond over de nieuwe verbinding. Daar was vooral veel kritiek op de plannen te horen.

Een deel van de bewoners vreest overlast en vindt ook dat het pad de Krommenieër Woudpolder aantast. De Fietsersbond is voor het nieuwe fietspad.

De aanleg is overigens nog geen uitgemaakte zaak. Daarvoor moet eerst het bestemmingsplan worden gewijzigd en daartegen zijn altijd bezwaren mogelijk. Bovendien is het nog onduidelijk hoeveel de aanleg precies gaat kosten (en wie het gaat betalen).

Jaap van Harlingen, voorzitter van de stichting Krommenieër Woudpolder stelt ook dat de plannen voor het Haansloot-fietspad nog geen gelopen race zijn. Zo moet er ook nog een ecologisch rapport komen.

“We gaan al onze invloed op de politiek aanwenden om dit plan in te trekken. We hebben daar goede argumenten voor. De provincie spant zich nu tot het uiterste in om de verslechtering van het veenweidegebied tegen te gaan. Dan is het toch niet logisch om het veenweidegebied in de Woudpolder aan te tasten met een overbodig fietspad?”

Van Harlingen doelt op de motie die vorig jaar werd aangenomen in de Provinciale Staten van Noord-Holland waarin gepleit om de verdere bodemdaling in veenweidegebieden te stoppen en waar mogelijk te herstellen.

M.m.v. Jaap de Jong

Deel dit artikel:

7 reacties

 • Erwin

  Zou mooi zijn als dat fietspad er komt, past mooi in mijn grote hardlooprondje.

 • Ik woon nabij de Westdijk, brommers rijden hier af en aan. Handhaving, BOA’s of Politie zien wij hier niet, geen prioriteit. Hoezo geen scooters op het fietspad. Nutteloze opmerking! Je zit rechtop in je bed als er een scootertje langs komt midden in de nacht en reken er op, een motor of quad ziet ook geen belemmeringen. Het woonplezier aan de randen van Krommenie gaat hard achteruit.

 • Jaap J. Boot

  Inderdaad totaal overbodig fietspad maar een voetpad zou toch wel prettig zijn.
  Voor een looprondje Krommeniedijk past dat precies,in plaats van door de wijk lopen, door het weiland lopen.
  Maar het zal wel weer asfalt worden voor de heilige fiets.
  Het eerste stuk Westdijk vanaf de Busch is indertijd ook al geasfalteerd ten behoeve van de heilige fiets, dat was nou juist zo een fijne ouderwetse grasdijk maar nee asfalt er op.

 • eline kleibrink

  Het Kerkepad in Wormer is ook alleen voor fietsers en wandelaars, er staat zelfs een bord dat het verboden voor ruiters is. Maar je komt er allerhande tegen, ruiters, scooters, 45 km brommers, brommobielen. Zo een verbod is een wassen neus, er zijn veel mensen die zich er niet aan houden en handhaving is er niet.

 • L. Polderman

  Tja, dagelijks zie ik langs het Woudaappad aan de oostkant van de Krommenieër Woudpolder brommers en scooters voorbij schuiven en dat terwijl het volgens de borden fietspad is en dus niet brommen. Vijfennegentig procent van de honden loopt los terwijl het volgens de borden verboden voor honden mits aangelijnd is.
  Het is erg naïef om te denken dat het plaatsen van een paar verkeersborden alles in goede banen gaat leiden, zolang er niet gehandhaafd wordt doen mensen gewoon waar ze zin in hebben en denken niet na over de gevolgen voor de omgeving.
  Jammer hoor gemeente Zaanstad, een waardevol en uniek natuurgebied en er dan zo een hap uit willen nemen, eeuwig zonde.

 • Robert Schaap

  Ik heb ook nog nooit een gemeente gezien, die zichzelf zo snel probeert te veranderen naar een soort Rotterdam-zuid als Wormerland. De hoeveelheid bomen die ik de afgelopen 10 jaar heb zien sneuvelen hier, is werkelijk gigantisch. Komt ook door de enorme overbevolking in dit landje. De stukken nieuwbouw in het dorp scheppen een claustrobofie waar de honden geen brood van lusten. Wat een kippenhuizen.En inderdaad,nergens handhaving of politie te zien. Als men de problemen niet wil zien of wil benoemen, zijn ze er ook niet…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *