Zaanstad hoeft Welsaen-curator geen € 2 miljoen te betalen

Zaanstad kan opgelucht ademhalen. In hoger beroep heeft de Raad van State bepaald dat Zaanstad in 2015 en 2016 terecht ruim € 2 miljoen heeft teruggevorderd van de inmiddels failliet gegane Stichting Welsaen.

De curator had die claim betwist maar de Raad van State ging daar niet in mee.

Volgens de Raad van State was de terugvordering terecht omdat stukken niet op tijd waren ingediend, handtekeningen en accountantsverklaringen ontbraken terwijl de financiële verantwoording op onderdelen ontbrak.

Het geschil ging over subsidies over de jaren 2013 en 2014 voor project ‘Zwarte Tulp/Alle Troeven In Handen’, ‘Ondersteuning vrijwilligers, levensloopbestendige wijken, kinderen en jongeren, zinvolle dagbesteding en kwetsbare inwoners’, ‘Sociaal Programma Assendelft’, ‘Sociale wijkteams, pilot sociale wijkteam en stedelijke activiteiten’ en ‘openstelling en het beheer van de Kolk, de Veldschuit en de Poelenburcht’.

Eerst vorderde Zaanstad zo’n € 2,2 miljoen terug, dat is later verlaagd met € 140.000. Curator was mr. R.J. Frans van Duijn Bloem Voss Advocaten uit Zaandam.

In juni 2014 ging Welsaen failliet, 75 mensen verloren hun baan en miljoenen ging in rook op. Volgens een analyse van de Volkskrant zou het doorgestoken kaart zijn geweest van Esperia:

“De overkoepelende zorgorganisatie Espria zou de stichting bewust failliet hebben laten gaan, om vervolgens alleen de goed renderende onderdelen voort te zetten.”

Dat gebeurde door zorgverlener Evean, ook onderdeel van Espria, en nu grootaanbieder van zorg in Zaanstad.

Foto: het toenmalige kantoor van Welsaen aan de Jufferstraat in Zaandam (Google Streetview).

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *