Zaanstad krijgt € 3 miljoen extra voor bestrijding onderwijsachterstand

Het budget voor de bestrijding van onderwijsachterstanden gaat in Zaanstad met € 3 miljoen omhoog van € 4.343.000 nu naar € 7.371.000 in 2020.

Na Almere (plus € 7,7 miljoen) is Zaanstad de gemeente die van het kabinet het meeste geld krijgt.

De meeste van de 380 Nederlandse gemeenten krijgt de komende jaren meer van onderwijsminister Arie Slob, samen krijgen ze € 135 miljoen extra. 38 gemeenten zien hun budget slinken, ze moeten samen € 15 miljoen inleveren. Utrecht levert 30 procent in en Amsterdam 10 procent.

Het Onderwijsblad meldt dat het kabinet vanaf 2020 jaarlijks 746 miljoen uittrekt om onderwijsachterstanden aan te pakken. 260 miljoen gaat naar schoolbesturen. De rest, 486 miljoen, wordt verdeeld over de gemeenten. In dat laatste bedrag is 170 miljoen opgenomen voor voorschoolse educatie, voor ‘doelgroeppeuters’ tussen 2,5 en 4 jaar moeten gemeenten zestien uur voorschoolse educatie gaan realiseren, nu is dat nog tien uur.

Gemeenten komen in aanmerking voor een onderwijsachterstandsbudget als minimaal vijf procent van de kinderen tot de achterstandsgroep behoort.

Deel dit artikel:

Een reactie

  • Rienk Spiekstra

    Van de schoolbesturen gaat Zaan Primair van 1,4 miljoen naar 2,1 miljoen omdat ze veel achterstandslerlingen hebben. Agora blijft gelijk en krijgt ongeveer 1,1 miljoen . ( zie website ministerie) . Een goede kans om projeten te starten of uit te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *