Zaanstad op de Moordatlas

2017 was een ’topjaar’ volgens de website Moordatlas: 159 moorden tegen 111 in 2016. Zaandam leverde een bijdrage in het afgelopen jaar: de steekpartij waarbij Nick Bood om het leven kwam en de moord op Pauline Mol.

Op de atlas worden vooral de moorden in Amsterdam bijgehouden, maar de Zaanstreek wordt ook meegenomen. In 2016 waren er geen Zaanse moorden, in 2015 twee: de liquidaties van Eaneas Lomp in Krommenie en van Lucas Boom in Zaandam.

In 2014 stond de Zaanse moord-teller op nul volgens de moordatlas. Maar op 20 februari van dat jaar werd aan de Troelstralaan een 30-jarige Surinaamse ramkraker Alexander Gillis doodgeschoten. Zijn naam komt wel voor in de Moordatlas maar de moord staat niet op de kaart, dat kan komen omdat de nadruk op Amsterdam ligt.

De atlas geeft ook informatie over inwoners van Zaanstad die in Amsterdam zijn vermoord: Youssef el Kahtaoui (Zaandam) werd op 13 mei 2015 geliquideerd; drugshandelaar Cüneyit Gökalp in november 2010.

Ook daders komen uit de Zaanstreek of zijn daar aangehouden: Leon N. (23), verdacht van een moordaanslag in Leiden in juni 2016, werd in Zaandam gearresteerd; een 24-jarige man werd in maart in 2017 Zaandam aangehouden voor de moord op Hakim Changachi in januari 2017 in Utrecht.

Ook de moord op Jdesse Boerenveen heeft een Zaans linkje, hij verbleef vaak in de Zaanstreek en werd vastgehouden in Wormerveer voordat hij vermoord, waarschijnlijk in Almere.

Wel werd in 2017 de oude zaak van Milica van Doorn zeer waarschijnlijk opgelost, een verdachte werd gearresteerd na een grootscheeps DNA-onderzoek.

Deel dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *