Zaanstad: opnieuw de hoogste woonlasten voor huurders

Opnieuw staat Zaanstad bovenaan. Voor huurders is Zaanstad in 2021 opnieuw de duurste ‘grote’ gemeente. Een gezin betaalt € 621 per jaar. Het gemiddelde in de 40 grootste gemeenten van Nederland was € 390.

Voor woningeigenaren is Zaanstad met woonlasten van € 898 de op drie na duurste gemeente na Westland, Leiden en Groningen. Het gemiddelde is € 774.

Dat blijkt uit het jaarlijks COELO-onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Zaanstad verhoogde de tarieven voor huurders met 6 procent, voor bewoners/eigenaren met 5 procent. De posities zijn in 2021 gelijk aan die in 2020.

Zaanstad heeft met € 284 de hoogste rioolheffing van de grote gemeenten. Er is geen onderscheid tussen eenpersoons- en meerpersoonshuishoudens. Vergeleken met vorig jaar bleef de heffing gelijk.

De afvalstoffenheffing is € 337. Die ging in vergelijking met 2020 (€ 302) met bijna 12 procent omhoog. Voor eenpersoonshuishoudens en gezinnen is de heffing gelijk.

De gemiddelde Ozb-lasten voor een eigenaar bedragen € 276 in Zaanstad, dat is boven het gemiddelde van € 266 maar niet extreem hoog. Veel gemeenten zitten op een niveau van € 300 à € 400.

Bij de introductie van het nieuwe systeem van scheiden in 2017 werd gesteld dat “halvering van de hoeveelheid restafval moet zorgen voor lagere gemeentelijke belastingen”, in 2018 werd dat al anders geformuleerd: “Door minder restafval te verbranden, loopt de afvalstoffenheffing voor inwoners op termijn minder hoog op.” In mei 2020 kondigde Zaanstad aan het tarief stevig te gaan verhogen en minder vaak GFT-afval op te gaan halen. Ook het ophalen van grof vuil zit niet meer in het HVC-contract, dat doet de gemeente nu zelf.

Hieronder het verloop van de gemiddelde kosten voor eigenaren en verhuurders en de ontwikkeling van de OZB, rioolheffing en afvalstoffenheffing sinds 2015.

Deel dit artikel:

11 reacties

 • Hans Postel

  Met andere woorden: het doel van (ondergrondse) afvalinzameling (betere scheiding en lagere lasten voor burgers) heeft door politiek en logistiek onvermogen geresulteerd in een slechtere afvalscheiding en fiks hogere lasten voor burgers. Da’s lekker dan!

 • Jan Nijkamp

  Hier in Limburg, waar ik sinds dit jaar woon, doen ze het allemaal een beetje anders maar netto is het volgens mij duurder dan in Zaanstad als we het over afvalstoffenheffing hebben. Ik moet de afrekening nog krijgen maar vrees het ergste. Per keer dat je hier de grijze bak laat legen kost dit €9 (26x per jaar max in 2020 en 12x per jaar in 2021) en per keer dat je een vuilniszak met restafval in een ondergrondse container mikt kost je dat €2,25. Sowieso is de afvalstoffenheffing per jaar een vast bedrag van €155
  Ook de gemeentelijke stort berekent per aangeboden hoeveelheid grof vuil een bepaald bedrag.
  Het zal helaas niet verbazen dat je hier in de bossen het één en ander aan afval tegenkomt

 • Ruud Verhallen

  Ik voorspel dat we dankzij de ondergrondse vuil inzameling straks per zak gefactureerd gaan worden. Dat is slechts een kwestie van de software aanpassen van de containers,

 • Dick van den Dobbelsteen

  Scheiden doet ( financieel ) lijden.

 • Cindy cinnic

  Met andere woorden wij als bewoner moeten neer gaan betalen voor werk dat we nu zelf moeten doen. Nog even dan verwachten ze dat we het afval zelf wegbrengen ipv dat het wordt gehaald! En ook daar zullen we dan vast meer voor moeten betalen!

  • Didier Hennequin

   Briljant! Dat is constructief meedenken. Hebt u dit idee al neergelegd bij de gemeente? Ze zien u zeker en vast graag komen!

 • Dick van den Dobbelsteen

  En niets per ongeluk fout doen, hè.
  Anders krijg je een ook nog forse boete aan je broek.(zelf ondervonden).
  Zoals met veel veranderingen, we slaan weer helemaal door!!!

 • Wat ik bespottelijk vind is dat 1persoons huishoudens evenveel betalen aan afvalstoffen heffing en riolering als een gezin in Zaanstad. Maatwerk,hoe bedoelt u?
  Ik ben niet alleen staand.

  • Karin Singeling

   Ja inderdaad. Er staat per gezin in het artikel, dat moet zijn per huishouden. Dus een gezin dat bestaat uit vijf personen betaalt evenveel als een eenpersoonshuishouden. Ik vind dat heel vreemd.

   • Leiylah Farahdi

    Dat vind ik ook heel onrechtvaardig. Ik heb een aantal politici daarover gemaild, eentje uit de oppositie eentje van Rosa maar het is teveel ‘gedoe’ om per huis(houden) te kijken hoeveel mensen daar wonen. Dat is toch belachelijk want nogal een verschil in afval.Halveren voor 1persoons huishoudens lijkt mij veel rechtvaardiger misschien iemand met een direct lijntje naar de politiek? Misschien samen iets ondernemen? Met meerdere mensen?

 • H. van Oosterom

  Ben verhuisd uit Haarlemmermeer naar Zaandam daar hield men wel rekening met 1 persoon huishouden.
  Ik was daar dus veel goedkoper uit.
  Ik schrok me dood van de aanslag 2022 had ik dat van tevoren geweten dan had ik niet gekozen voor de Zaanstreek.
  Kon daar gewoon mijn afval bak 1 maal in de veertien dagen buiten zetten zonder gedoe, nu moet ik die
  zakken sleepen naar een straat 75 meter verderop, en als je mazel hebt zijn van de vijf containers er nog 1 werkbaar de rest zit klep vast en kan je als oude man 70 weer terug gaan naar je appartement.
  Ook is het 1 grote bende er om heen men pleurt alles er gewoon neer laminaat, meubels en glas allemaal bij de rest afval containers.
  De containers voor het scheiden staan 500 meter verderop dus dat werkt ook niet.
  Goed geregeld gemeente Zaanstreek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *