In Litouwen hebben ze een creatieve oplossing gevonden om en de horeca te steunen en het openbare leven weer wat vrolijker te maken: het hele land wordt een groot terras. Een vergunning is niet nodig

Annemarie van Nieuwamerongen (VVD) vond dat een mooi plan en vroeg aan wethouder Krieger of hij het daarmee eens was. Ja, eigenlijk wel. Goed nieuws (maar met de bekende Zaanse slagen om de arm).

Het idee zou zijn om terrassen meer ruimte te geven vanaf 1 juni. Krieger kon vertellen dat er overleg met de burgemeester en de horeca was. Dat zou dan zoveel mogelijk verspreid moeten zijn ‘over de stad’ (bedoeld werd waarschijnlijk gemeente, anders zou het alleen over Zaandam gaan, de enige stad die we hebben).

Het zou ook moeten gelden voor culturele instellingen en sportclubs.

Met meet en grotere terrassen zou die 1,5 meter beter geregeld kunnen worden. Annemarie wilde er ook een feestje van maken, met optredens en zo, maar dat vond geen genade in de ogen van Krieger, dan kwamen er weer teveel mensen op af (volgens ons was dat nou net het idee).

Het eerste gesprek met de horeca was woensdag 13 mei, volgende week volgt een tweede gesprek.

Krieger zocht nog naar een plezierige wettelijke oplossing, hij dacht aan een ‘gedoogconstructie’ of anders aan het aanpassen van de APV.

Foto boven (Wim de Jong, Gemeentearchief Zaanstad): terrassen aan de Wilhelminasluis. We plaatsten die foto hieronder nog maar een keer. Dat zou een geweldig idee zijn, als dat geregeld wordt mogen Krieger en Annemarie de hele middag op kosten van De Orkaan aan het bier!

Eronder nog veel meer terrassen.

terras oostkade GAZ Wim de Jong

hotel-zaandijk-ad-vd-berg-terras-768x512
Terras Hotel Zaandijk, Ad vd Berg
Groeneveld terras
Groeneveld-terras (nu Wolfsend)
vertoeving terras vanaf oostzijde
De Vertoeving met terras (Nu Sagrestano,maar of dat ooit nog open gaat is de vraag)
terras zaanbocht 1
Zaanbocht (Facebook Wormerveer)
ansichtkaart Zaanse Schans "Terras met uitzicht op de Gortershoek" 620
Zaanse Schans (Walvis) (C) Roel Dijkstra / Foto Jaap Doeser
Zaanterras Cafe Sman 2
Cafe Sman
de hoop terras
Hoop, Zaandijk
terras delifrance
Delifrance
terrasboot voorjaar
terrasboot Gedempte Gracht
moonlight2002
Moonlight 2002
koningsdag de dam zaandam
De Dam… leeg