Zaanstad: Uitbouw Watak moet binnen 4 maanden plat

Voor 5 november van dit jaar moet de uitbouw die al zoveel jaren voor ellende zorgt in de Krokusstraat in Koog aan de Zaan verdwenen zijn. Dat is de uitspraak van Zaanstad op het bezwaar dat de familie Van Duren Watak indiende. 

Is met die beslissing het einde in zicht van jarenlange ellende voor de buren? 

Geschiedenis kort

De familie Van Duren Watak zette zo’n zes jaar geleden zonder overleg en zonder vergunning een aanbouw aan hun huis, waarbij ze de zijmuur van het huis van de buren gebruikten als steunmuur en een stenen muurtje van 1.80 m op het erf van de buren gebruikten om er een 3 meter hoge muur voor hun aanbouw van te maken. Het huis van de buren was daardoor niet meer vrijstaand, en er verdween een hoop lucht en licht. De gemoederen liepen hoog op, maar de daders wisten het voor elkaar te krijgen dat de aanbouw gedoogd werd uit medelijden: meneer Watak mocht in zijn aanbouw sterven. Dat gebeurde ook. De buren veerden mee, maar nu meneer Watak is overleden is het tijd om het recht haar beloop te laten: de schade moet worden hersteld zodat er weer kan worden geleefd zonder de contactgeluiden van de illegale aanbouw op hun fundering.

Op 7 augustus 2020 werd besloten dat vanaf 7 februari 2021 gehandhaafd zou worden: het bouwwerk zou moeten worden afgebroken volgens afspraak. Dat gebeurde niet. Om een lang verhaal iets korter te maken: elke beslissing werd uitgesteld totdat de gezondheid van mevrouw Watak door een extern medisch adviesbureau Argonaut is onderzocht.

Nu

In de beslissing die 5 juli is genomen geeft Zaanstad aan dat de medische conditie van mevrouw Watak geen reden is om van handhaving af te zien: de woning zou ook zonder de illegale aanbouw genoeg ruimte bieden deze geschikt in te richten. Zaanstad stelt dat mevrouw Watak wist dat de aanbouw illegaal was, en dat ze na de uitspraak die de Raad van State daarover deed op 3 april 2019 geen enkele moeite heeft gedaan om maatregelen te treffen of een andere woning te zoeken. De familie Van Duren Watak kan nu alleen nog in beroep bij de Rechtbank Noord-Holland. Dat moet binnen 6 weken gebeuren.

Lees hier alles over deze slepende zaak

In januari van dit jaar spraken we de betrokkenen:

Deel dit artikel:

17 reacties

 • Inez Ferdinandus

  Eindelijk een keer een positief bericht over deze doffe ellende. Het recht zal eindelijk zegevieren.

 • Goed zo.. Jij hoeft dit ook niet te flikken.. Dus iedereen is gelijk, ongeacht je afkomst of status

 • C.J Bier

  Helaas zit er nog geen eindstreep aan het verhaal;. De familie Van Duren Watak kan nu alleen nog in beroep bij de Rechtbank Noord-Holland. Dat moet binnen 6 weken gebeuren.
  Dus er het kan nog wel een tijdje verder voortslepen.

 • D. H. Sijbrands

  Illegaal, het woord zegt het al! Dus afbreken, absurd dat het zo lang moet duren door allerlei smoezen. Waarom met 2 maten meten?

 • Conny Maas

  Wat ik zo moeilijk te begrijpen vind, is waarom mw.. Watak zo boos en dreigend is nadat de buren de uitbouw gedoogd hebben (ondanks dat ze in hun recht staan) om dhr. te laten overlijden in de uitbouw (ten koste van hun eigen woonplezier en mogelijke veiligheid). Ik hoop dat ik mijn moeder zou kunnen overtuigen dat dit echt niet kan als zij mw. Watak was….

 • Frieda Kok

  Heel sneu boor mevrouw Watak, de uitbouw veroorzaakt nl. geen overlast en is in goed vetrouwen gebouwd, nadat de bouwer de papieren en tekeningen goedgekeurd had.

  • Martin Hoornweg

   Hoezo geen overlast. Dan heb je echt geen idee waar je het over hebt. Je er niet echt in verdiept. Eerst je goed inlezen en daarna pas een reactie geven.

 • Sofie Vaandel

  Daders? Kan het een toontje minder? Goed neutraal geschreven stuk ook…Zo heerlijk voor de aannemer ook dat hij de dans volledig ontspringt maar wel deze ellende heeft veroorzaakt.

 • Andre van Beveren

  Het is best een goede zaak illegale bouwsels met de mantel der liefde te bekleden, maar illegaal is illegaal, ondanks dat “de aannemer de plannen heeft goedgekeurd”, wat ik me trouwens werkelijk afvraag. Er is nog steeds geen vergunning en de gemeente is al heel lang lankmoedig geweest. Vele illegale bouwsels zijn enkele jaren geleden door de gemeente gesommeerd af te breken omdat zij niet voldoen aan genormeerde regels. Dat mevrouw Watak nu geconfronteerd wordt met de afbraak van een gedeelte van haar woning is best sneu, maar ook voor haar gelden gewoon de regels waar ook ik mij aan dien te houden. Geen vergunning? Dan niet bouwen!

 • Henk Thesing

  Het is al een poosje geleden dat er iets over geschreven is.
  Maar het is vandaag 5 november en op deze dag moet de aanbouw weg zijn en de schade aan het huis van de buren gerepareerd zijn.
  Hoe staat het hiermee?
  Ben benieuwd of er gehandhaafd is door de Gemeente.
  Wie kan hier iets over zeggen?

 • Ed Renkema

  Krijg zo langzaam aan het idee dat de politiek bezig is spelletjes te spelen met de burgers in Zaanstad. Dit is echt te gek voor woorden en men dient zich diep en diep te schamen!

 • Henk Thesing

  De Orkaan, jullie reactie klopt volgens mij niet.
  Op 17 juli is er een uitspraak gedaan dat de uitbouw op 5 november weg moet zijn.
  Dit staat een artikel van jullie zelf.

 • Henk Thesing

  Sorry, ik maak een foutje in de data.
  Het artikel in de Orkaan is van 17 juli.
  De beslissing van de Gemeente is op 5 juli.

 • Henk Thesing

  Ik heb het gevonden.
  Er is weer uitstel verleend tot 7 januari 2022.
  Ik ben met stomheid geslagen. Hoe kan dit?
  Ik heb het al eens eerder gezegd, er is iemand bij de Gemeente die dit regelt.
  Het kan niet anders. Gewoon schandalig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *