Zaanstad vertelt zich …

Geen andere zetelverdeling dankzij de hertelling in Zaanstad, maar wel grote verschillen tussen de eerste en de twee uitslag. Vrijwel alle partijen kregen een ander aantal stemmen achter hun naam.

De enige partij die het aantal stemmen niet zag veranderen was merkwaardig genoeg de Partij voor de Dieren die nota bene de hertelling had aangevraagd.

In totaal werden 134 stemmen anders uitgebracht, de grootste verschillen waren bij GroenLinks die er 21 kwijtraakte en bij de PvdA die er 18 bijkreeg.


Kandidaten wonnen en verloren zelfs 765 stemmen bij de twee ronde


In de eerste ronde werden 199 blanco stemmen geteld. Bij de hertelling bleken 11 van deze stemmen toch niet blanco: het waren er dus 188. Het aantal ongeldige stemmen steeg van 287 naar 306.

Bij de hertelling bleek dat bij stembureaus 74 stembiljetten meer geteld waren, dan dat er kiezers toegelaten waren tot de stemming. Bij de eerste telling waren dat er nog maar 15.

Ook werden er bij hertelling 150 stembiljetten minder geteld, dan dat er kiezers zijn toegelaten tot de stemming. In eerste instantie werden daar 19 verdwenen biljetten gerapporteerd. In geen enkel geval kon een verklaring voor de verschillen worden gegeven.*

Hieronder de verschillen tussen de eerste en tweede telling.

* een mogelijke verklaring voor het ‘verdwijnen’ van stembiljetten was volgens een voormalig voorzitter van een stembureau dat bij volmacht mensen 2 of 3 stembiljetten krijgen, maar dat het onmogelijk te controleren is of ze die allemaal ook daadwerkelijk in de bus deponeren.


Hoe stemde Zaanstad per wijk? Dat is op een interactieve kaart bij de gemeente te zien.

Deel dit artikel:

3 reacties

 • Dick Marinus Sr

  Ze kunnen mij nog meer vertellen….

 • brechtje

  Op zich opmerkelijk dat alleen de stemmen voor de Partij voor de dieren het juist gestemd bleek… en dat mensen die een volmacht geven zeker moeten zijn aan wie ze dat vragen! Buiten dat is tellen natuurlijk gewoon mensenwerk en vergissen menselijk!

 • Egbert Visser

  Hoe neutraal zijn eigenlijk de tellers? Ik zou willen voorstellen – zolang we nog zonder stemcomputers werken – alle stembiljetten 2x te tellen.
  Op woensdag kom er een voorlopige uitslag en op vrijdag worden alle stemmen herteld. Voordeel hiervan is dat tijdens de tweede telling er geen tijdsdruk is want ik denk dat de telling op woensdagavond na 21.00 er een behoorlijke druk op de tellers ligt,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *