Zaanzee

Het nieuws sloeg me gisteren rechtstreeks in het gezicht. Als we doorgaan met nietsdoen, zullen mijn kleindochters nog beleven, dat de Zaanstreek Zaanzee gaat heten. En dat alle Zaankanters verhuizen naar de Veluwe of (in het slechtste geval) naar de Holterberg omdat je alleen daar nog de voeten droog houdt.

Het bericht las ik gisteren in Trouw: volgens het KNMI zal de zee in 2100 niet een meter, maar twintig centimeter meer zijn gestegen. En als de ijskap smelt- waar ie nu al mee bezig is- zal het grootste deel van Nederland niet eens meer bestaan. ‘Het zal mijn tijd wel uithouwen,’ hoor ik menige leeftijdsgenoot opmerken. Maar als je even stilstaat bij de oude dag van je kleinkinderen, die nu nog  in de zandbak spelen, komt de dreiging sluipenderwijs dichterbij. De weg-is-weg-foto, die Mark Vleeshakker vorige week voor de Orkaan maakte en waarop de Zuiderweg in Assendelft blank stond na een regenbui, wordt opeens een waarschuwing. Het onderschrift, ‘dat het niets bijzonders schijnt te zijn dat het gemaal Piet Engel het niet meer aankan’, moet nu aangevuld worden met een actuele tekst.

Ik ben geen doemdenker, maar ook geen opportunist. Daarom ben ik van mening dat wij burgers veel te laconiek reageren op het pappen en nathouden (geen goede uitdrukking, ik geef het toe) van onze politieke leiders. Nederland dreigt de langzaamste kameel van noord- Europa te worden, terwijl onze polders als eerste onderlopen. En die in de Zaanstreek het allereerst. Fijn weer zo’n groot Wormerbad; jammer dat we er niet naartoe kunnen, omdat ook de dijken zullen breken.

Mijn vierjarige kleindochter verzuchtte vorige week, nadat ze vier spelletjes had verloren:

‘Oma, ik heb geen mazzelkont.’

Wie het nieuwe slechte nieuws van het klimaatpanel van de Verenigde Naties, leest, zal zich ook een grote verliezer achten. We maken ons druk om dingen die er niet toe doen, en we wachten de klimaatverandering verder rustig af, terwijl onze jeugd de kelen schor schreeuwt: ‘Kom in actie!’

Deel dit artikel:

4 reacties

 • Helemaal waar, Anneke. Als je in generaties denkt – en dat gaat vanzelf wanneer jouw eigen kinderen jou opa of oma maken – dan kun je de toekomstige levens van die kleinkinderen niet rooskleurig inzien.
  Qua materiële zaken lijkt het allemaal ‘raik’ te wezen, maar wanneer die kleintjes volwassen zijn en zelf aan kinderen gaan denken, zullen huidige dijken en Deltawerken hen dan nog bescherming bieden? En hoe zal het ‘gewone’ weer zich tegen die tijd hebben ontwikkeld? Met nog veel meer windhozen etc.?
  Het is echt de hoogste tijd dat bestuurders – op wel niveau dan ook – gaan ‘omdenken’ en direct gaan handelen om die toekomstige generaties een zo veilig mogelijk leven te garanderen. En laten zij de gewone burger daarin dan op een goede manier meenemen.

 • R. de Vries

  De treurige waarheid is echter dat (in mijn omgeving) juist de mensen die jonger zijn dan ik met (kleine) kinderen totaal niet geïnteresseerd zijn in klimaat en milieu. Ik hoef er niet over te beginnen want men ziet het als lastenverzwaring en inperking van de vrijheden.
  Niet als een kans voor volgende generaties.

  De toekomstige opa en oma’s hebben heel wat uit te leggen aan hun kleinkinderen straks…

 • M. de Boer

  Helemaal waar, maar waarom wordt er dan nu nog gebouwd in de Zaanstreek zonder rekening te houden met de toekomstige wateroverlast? Als je nu nog bouwt zonder de zaak op “poten” te zetten, dan ben je fout bezig.
  Ga eens praten met de mensen uit Nederland, die overal ter wereld wijken aanleggen, die mee gaan met zeestijgingen of – dalingen – of mogen die hun ideeën alleen in de oliestaten kwijt?

 • Atse Kroes

  ‘slechts’ 3 reacties op Zaanzee, dit kan betekenen dat het de lezers gen fu.. interesseert of de Orkaan wordt vrijwel niet gelezen. Mijn mening is dat het onvermijdelijk is zolang er teveel mensen op deze aardkloot leven en alsmaar onder invloed van een ‘noodzakelijke'(?) groeiende economie zich ‘verplicht’ voelt te moeten consumeren. Dus of minder mensen en/of krimpende economie en/of minder consumeren. Fijn weekend

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *