Krommenieër John keek deze week raar op. Zijn zorgvuldig gekweekte perenboom hing scheef in de grond. Hij dacht eerst dat zijn twee kleinkinderen iets te ruw hadden gespeeld in de achtertuin. Maar toen hij de perenboom recht wilde zetten kon hij de boom zo uit de grond trekken. Hij zag dat de wortel geheel doorgeknaagd was. En hij schakelde de Orkaan in met de vraag, kan het zo zijn dat er bevers zijn in Zaanstad?

Wij schakelden meteen onze fantastische huisbioloog in. Die ging meteen langs en bevestigde dat de knaagsporen wezen op een bever. Maar een normale bever, de ‘Castor Fiber’, knaagt boven de grond bomen af. Maar de veel zeldzamere bever, de ‘Castor Subterraneus’, graaft gangen en knaagt onder de grond bomen af. Deze ondergrondse bevers graven gangen onder huizen, knagen aan bomen en zelfs aan beton. Bewoners worden gewaarschuwd voor mogelijke verzakkingen en onverklaarbare geluiden onder hun vloeren. 

De gemeente roept op tot voorzichtigheid en vraagt om eventuele beversporen te melden. Vanaf 11.00 zal de gemeentelijke ongediertebestrijding bij de ingang van het Agathepark beverklemmen aan bezorgde Krommenieërs uitdelen. De bestrijders gaan zelf ook een kijkje nemen in het park omdat vermoed wordt dat daar de beverburcht zich bevindt.

Voor een week lang is er gepost in de tuin, hopend dat het bever zich zou laten zien. Helaas was de bever alweer gevlogen. Het is namelijk een bever die niet lang op dezelfde plek blijft.

Wij zijn super nieuwsgierig en willen graag een foto van de bever. Heb jij ook bomen die onder de grond zijn afgeknaagd? Mail dan de Orkaan op info@deorkaan.nl en dan komen we langs met onze huisbioloog.

Schets van mogelijke dader op basis van verklaringen van getuigen

Door redactie De Orkaan, met medewerking van Bas Sommeijer en Sam Reitsma. Foto boven: John de Jong.