Zwarte Piet in de ban in Zaanstad

Een meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad wil dat burgemeester Hamming en wethouders niet meer aanwezig zijn bij Sinterklaas-intochten waar ook ‘zwarte’ Zwarte Pieten aan meedoen.

Tegelijkertijd vraagt een raadsmeerderheid het college “een constructieve dialoog aan te gaan met organisaties die nog steeds gebruikmaken van Zwarte Piet; en organisaties te stimuleren om definitief afscheid te nemen van zwartepiet.”

Een motie van deze strekking werd gisteravond aangenomen in de gemeenteraad van Zaanstad. Aangezien het een motie is, hoeft die niet uitgevoerd te worden door B&W, maar omdat vier collegepartijen de motie steunen, is dat niet waarschijnlijk. Burgemeester Hamming hield zich op de vlakte toen hem gevraagd werd of de motie zal uitvoeren: “ik ben voor een inclusief Sinterklaasfeest”.

De motie was ingediend door Sebnem Pancar (Denk), Judith Raa (PvdD), Jan de Laat (GL), Tjeerd Pietersma (PvdA), Patrick Zoomermeijer (SP), Elif Hotaman (DOEN) en Hans Kuyper (ROSA). Ook CDA en D66 stemden voor. VVD, LZ, POV, DZ, PVV en CU waren tegen.

De gemoederen liepen hoog op, Harry van der Laan (POV) had genoeg van het ‘gezeik’ over Zwarte Piet waarop hij door burgemeester Hamming terecht werd gewezen, Judit Raa (PvdD): “wij gaan er niet over ophouden”.

Daarna bleef het nog lang onrustig op Twitter.


Reageren graag, maar wel binnen de regels: geen gescheld, geen onderling gekissebis, niet off-topic en hou je in (niet eindeloos aan de gang blijven).

Deel dit artikel:

56 reacties

 • hans van loo

  Corona,zwarte piet, het vermeende racisme,dat alles tot vervelens aan toe met het effect dat men er op een gegeven moment schouderophalend aan voorbij gaat. Niet geheel ten onrechte overigens.

 • Kinderen doen niet moeilijk over kleur.

  • Jan de laat

   Klopt! Totdat je wordt na geroepen om je kleur of uitgescholden voor zwarte piet. Of dat je ouder wordt en in je pubertijd afvraagt of het wel normaal is- maar Je hebt gelijk ook met regenboog of roetpieten. blijft het een mooi kinderfeest.

 • L. Dirksen

  Duidelijk, het gestelde onder het artikel: wie zich er niet aan houdt gaat waarschijnlijk in de zak…….

 • Peter Blokker

  en zo wint de minderheid al meer en meer terrein in Nederland

  • Bruce Latham

   Toch nu een blanke burgemeester die dit bepaalt.

   • ajm klous

    je wil me toch niet gaan vertellen dat de huidskleur van een burgemeester bepalend is voor zijn politieke opvatting en zijn verantwoordelijkheid voor orde en veiligheid: wat ben jij een discrimerende ….. (3 letters)

   • Bep Hogendorp

    Burgemeesters bewandelen gewoon de route die het minst gevaarlijk is.

  • Dennick Hettinga

   Wat een onzin, “de minderheid”… er zijn zooooveeeel witte mensen die er geen probleem mee hebben als piet er in alle kleuren komt. 53 procent, volgens recent onderzoek van 1Vandaag, vindt het tijd om afscheid te nemen van de traditionele zwarte piet. We hebben als witte mensen toch niks te verliezen? Neem de pijn en vhet verdriet van andere mensen eens serieus. Laten we pieten in alle kleuren doen, dan maken we nog veeeeel meeeer mensen blij met het kinderfeest.

  • ajm klous

   jij snapt helemaal…. er wordt geen in openheid en saamhorigheid discussie gevoerd hoe het sintfeest anders kan; je wordt op een agressieve intimiderende wijze een andere mening door je strot geduwd en wel door een minderheid los van huidskleur en historisch/migratie verleden

  • Marc Dierikx

   Wat is je definitie van minderheid dan?

 • Ik las onlangs een goed stuk in het NHD https://www.noordhollandsdagblad.nl/cnt/dmf20200625_82570263/wit-of-zwart-het-is-om-het-even-column-nico-van-straalen

  In het kort: Onze natuurlijke kleur is zwart. In een meer gematigd klimaat is een lichtere kleur in het voordeel vanwege vitamine D opname.

  Maak van zwarte Piet gewoon: Piet in alle kleuren, die wij mensen kennen. De kleur zwart uitbannen is je afkomst verloochenen

  Every life’s Mather

  • Marcel van Kampenhout

   Precies, en vergeet ook niet, dat ‘we’ eeuwenlang zwarte landen hebben gecoloniseerd en uitgebuit, hun bevolking hebben misbruikt. Onder druk van andere landen in de VN hebben we die colonies verlaten en in slechte staat achtergelaten. Natuurlijk vluchtten velen toen naar de ‘perfecte colonisator’, die er nu moeite mee heeft, dat een deel van zijn eigen burgers terecht zijn rechten opeist.

   • Fred Jansen

    Eeuwenlang hebben de Nederlanders geprobeerd enige beschaving naar die landen te brengen, iets wat blijkbaar maar gedeeltelijk is gelukt. In slechte staat achter gelaten? Hoezo het staat er nu nog hetzelfde bij, ondanks dat `ze`nog steeds aan ons infuus hangen!
    Nu zijn er ook al Ghanezen die zich met de politiek van een ander land bezig houden, dat wordt getolereerd en krijgen ook nog subsidie!
    Dit begint misselijkmakend te worden,wie het hir niet bevalt, ga naar elders waar het beter is, veel succes!

   • C bijl

    Wist jea dat gekleurde mensen degenen waren die gun eigen landgenoten vingen en aan colonist en of handelaren als “Handel” verkochten? Geen idee maar lijkt mij nogal een slecht idee om zoiets in de wereld te introduceren :/ helaas jammer dat dit alles zo Lang heeft door geleefd. Ben er toch trots op dat in Nederland zelf de slavernij wert beperkt en vele wel loon kregen ^^

 • Anke Van Heeckeren

  Helemaal eens!!!!!

 • F. boers

  Wat een gezeur over een kinderfeest waar kinderen niets wordt gevraagd.
  Kinderen willen St.Klaas en een cadeau, maar volwassen zeuren maar door over een kleur van de HELPER van de Sint.
  Klein van geest, zou ik tegen de zeurkousen over ‘zwart’ willen zeggen.

 • Dirk Dirksen

  Misschien moeten donkere mensen zich niet gekwetst voelen als kleine kinderen hun aanzien voor zwarte Piet maar blij, aangezien de (nog onwetende) kinderen zijn gek op zwarte Piet en zijn blij als ze er 1 zien, dus wees blij dat je een klein kind blij maakt, begrip kan van 2 kanten komen.. https://reportersonline.nl/slavernij-is-veel-ouder-omvangrijker-en-actueler-dan-we-denken/ ook dit stuk lezen helpt, blanke slavernij was veel omvangrijker en wreder, en bovendien hebben wij, Europa, er een einde aan gemaakt, terwijl men elders gewoon door ging en nog steeds gaat

 • Remco Doorn

  Kinderen maakt de kleur, en ook de uitdossing van Piet niet uit. Er is een filmpje waarbij een kleuterjuf zich voor de klas omkleedt tot Sint. Als de kinderen wordt gevraagd “wie is dat?” is het antwoord “Sinterklaas”. “Waar is de juf?” Zoekend kijken ze rond … “de juf is weg”. Dus de buurman of -vrouw zullen ze echt niet herkennen. Als nou blijkt dat medelanders problemen ondervinden door de huidige wijze van vieren, dan moet dat toch simpel op te lossen zijn? Sjimmie ook niet meer praten tegen Sjors als dom jongetje en Kuifje heeft Afrika allang verlaten. Nu Piet nog.

 • Irene Buitendijk

  Als men wéét dat je een ander er pijn mee doet waarom ermee door gaan!?!?

 • Marcel van Kampenhout

  Precies. Want dan willen ze het Slavernijmonument omver halen, J. P. Coen elk jaar op z’n sterfdag eren, de Ku-Klux-Klan in Nederland oprichten en ga zo maar door. Het wordt tijd dat hun ogen open gaan voor inclusiviteit.

 • Jaap Meeuwsen

  Anti Racisme is heel goed, werd tijd, gelijke rechten voor iedereen ongeacht kleur of afkomst maar het moet niet opgedrongen worden, dan kon het wel eens averechts gaan werken.
  In deze discussie moeten we luisteren naar en openstaan voor de standpunten van beide kanten anders komen we er nooit uit met als resultaat zoals Hans van Loo in de eerste reactie al opmerkte.

 • Van alle bevolkingsgroepen die Sinterklaas vieren 2 of meer Pieten mee laten doen bij de intocht van Sinterklaas. Dan is het voor iedereen een feest en hoef niemand zich meer gediscrimineerd te voelen.

 • Ann Blaich

  Ik hou werkelijk van alle mensen ongeacht kleur, maar ik vraag me wel af waarom in dit land de traditie’s om zeep worden geholpen. Er word iets smerigs gemaakt wat gewoon een kinderfeest is van ouds her en heeft niks met Racisme te maken. Stel je voor dat in andere landen ook de tradities moeten worden afgeschaft. Dan heb je geen Kerst,tomaten gooien in Spanje, geen Chinees Nieuwjaar, suikerfeest meer en noem maar op. Geven en nemen en laat een ieder genieten van zijn eigen traditie.

  • Marcel van Kampenhout

   ‘Van ouds her’ is nu juist zo relatief: kijk naar schilderijen uit de 17e eeuw en je ziet helemaal geen zwarte pieten, zoals in de 20e eeuw. Nee, want die werd in pas in de 19e eeuw door een schoolmeester bedacht. Hij veranderde de piet met roetvlekken van de schoorsteen in een pikzwarte karikatuur met dikke lippen en een fantasiepakje. Later werd die figuur ook nog steeds dommer.
   Dus als we van rare zwarte piet weer een roetveegpiet maken, herstellen we de oude traditie juist in ere.

  • B.Dirkse van den Heuvel

   Belachelijk om geen zwarte pieten meer toe te laten bij Sinterklaas intochten. De gemeenten moesten zich schamen, deze helper van St. Nicolaas hoort al jaren bij dit tradionele kinderfeest en bij kinderen is hij zeer populair.. Zwarte Piet is namelijk helemaal niet racistisch en wie de geschiedenis erop naleest is het allerminst bewezen dat het met slavernij te maken heeft. Hij stamt af van de moren en die waren toevallig zwart.
   Het is een kleine groep schreeuwers die steeds weer probeert zwarte piet te vernederen en de grote meerderheid zijn wil probeert op te leggen. Dat moeten we toch niet tolereren, waar zijn we anders in dit land mee bezig.

 • Mensen, wees een menselijk, kinderen willen een kado, met het feest van de Sint, kinderen zien niks van zwart, wit, geel, rood. Racisme is voor mensen die volwassenen zijn, die prenten dat in, maar mensen maken elkaar gek, racisme is niet alleen zwart, wit Sint of niet, maar dik of dun bril of niet, merkkleding of zeeman, geaardheid, religie. Stop toch eens heb respect voor elkaar en praat met elkaar als volwassenen. En kinderen weten dit niet willen Sint en kado. En laten ze op scholen over de geschiedenis eerlijk praten de goede en slechte dingen ervan. Die geschienis kun je niet veranderen wel er mee omgaan en leren hoe het niet moet.

 • Roek Blokker

  30;jaar gelden had ik er totaal geen erg in wat mijn mede mens voor kleur had. Maar door constant de vinger te wijzen dat wij blanken discrimineren is ook discrimineren. Tegenwoordig zien ik wel wat voor kleur mijn medemens heeft en dat komt door die zelfde vinger. Discriminatie is fout en wie dat aanwijsbaar doet moet ook bestraft worden. Wat vorige generatie’s gedaan hebben daar ben ik niet verantwoordelijk voor. Met het verleden kan je niet leven, alleen met de toekomst. Duitsland is de 2e wereld oorlog begonnen, maar daar kan je toch ook miet de huidige generatie duitsers de schuld van geven. Dus stop hiermee en benader dit probleem zonder enige onderscheid in kleur.

  • Bruce Latham

   Nee, maar verschil is wel dat Duitsland in de jaren na de oorlog dankzij de Erinnerungskultur en een bewust project van denazificatie hun rol in het verleden (en niet alleen van de leiders, maar ook de ‘gewone’ burgers die impliciet instemden) beter erkend wordt. Waarmee ook anders naar acties in het heden kan worden gekeken, gezien de context. Zwarte Piet en de VOC zijn wat dat betreft meer als de Confederatie in Amerika. Het is ‘cultuur’, en je hebt maar te accepteren dat het gevierd wordt.

   Hoewel we Duitsers van nu niet verantwoordelijk houden voor de daden van toen, zouden we wel vreemd opkijken als hakenkruizen als onderdeel van hun ‘cultuur’ gebruikt worden, en niet omdat ze hetzelfde denken als nazi’s toen. Dan zou je ook vreemd opkijken als tegen joden wordt gezegd dat ze een zeurende minderheid zijn die het voor de rest verpest.

  • Ria Van Beelen heemskerk

   Top ik heb precies het zelfde Roek! Helemaal eens .Dit alles maakt het alleen maar erger pestkoppen zullen er altijd zijn.

 • Hans Reijgwart

  Wordt het niet eens tijd dat onze raadsleden zich gaan bezighouden met echt belangrijke zaken. Met dit geneuzel maken zich belachelijk. Hier zijn ze niet voor gekozen.

  • Dennick Hettinga

   Volgens mij zijn ze volksvertegenwoordigers en moeten ze zich bezighouden met wat er speelt in de samenleving. Deze pietendiscussie is daar een perfect voorbeeld van. Kijk alsjeblieft niet weg als je er zélf geen problemen mee hebt, probeer je te verplaatsen in de ander

  • Hidde Nota

   Helemaal waar, het is niet hun taak! De anti-pieten willen dat het een koloniaal figuur is, want dan kan je herstelbetalingen eisen. Piet is geen koloniaal figuur en ook geen racisme.

 • Roel sluis

  Is Zwarte Piet nu echt discriminatie ?
  Als je je als witte mens rond 5 December beweegt als een donkere persoon, kan dat ook erkenning zijn van deze bevolkingsgroep.
  Indien je een hekel aan de deze donkere Nederlanders zou hebben, dan wil je toch niet met hen vergeleken worden !
  Maar als we dit probleem tot ieders tevredenheid willen oplossen, moeten de pieten van alle kleuren worden voorzien.
  Alleen een ”HOGE PIET” kan dit voor ons bewerkstelligen.

  • Bruce Latham

   Nouja, volgens mij is het belachelijk maken met kroespruiken, grote rode lippen en gouden oorbellen, laat staan de slechte accenten en het domme gedrag van een aantal jaar geleden, niet bepaald een eerbetoon. De vraag is, als je echt denkt dat het een vorm van erkenning, zou je naast 5 december ook met Keti Koti zo willen rondlopen? Of als gast op een Surinaamse bruiloft bijvoorbeeld?

 • Adrie Vermeer

  Jan Hamming weet als geen ander hoe een echt sinterklaas feest gevierd wordt. Als oud gemeente Secretaris van Tilburg weet hij maar al te goed dat een sinterklaas feest gehouden moet worden met zwarte Pieten…

 • M vd wolk

  Ook blanken worden gediscrimineerd maar daar hoor je niemand over!!!

 • Evert Hartog

  Het sinterklaasfeest is natuurlijk erg belangrijk, maar toch niet zo belangrijk als het verval van de voormalige wereldmacht Verenigde Staten, de greep naar de wereldmacht van China de greep van de absolute macht van Poetin in Rusland en, dichterbij, het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit Europa. Allemaal zeer actuele en ingrijpende gebeurtenissen, ook voor ons eenvoudige burgers in Nederland. Misschien moeten we dit toch een beetje relativeren.

 • Het allerdomste en allerakeligste dat de anti racisten zich op de hals hebben gehaald is om zwarte piet neer te zetten als de belichaming van het allesomvattende racisme. Als dit fenomeen verdwenen is,zal het racisme daardoor helemaal niet verbannen zijn. Is het feit dat men op z’n kleur wordt nagewezen en aangeduid wordt met zwarte piet, voldoende reden om een hele revolte te organiseren om zwarte piet te elimineren? Ga toch Cremer en Céline lezen om iets hatelijks terug te kunnen afvuren. Laat zwarte piet gewoon lekker zwart wervelen en stormen. Er zijn genoeg wetenschappelijke rapporten en proefschriften betreffende de discriminatie in het publieke leven, op de arbeidsmarkt, in het rechtsproces etc. Bestudeer die publicaties en stem de strijd daarop af. Ontlok een potige dialoog met invloedrijke actoren om die mee te krijgen in eventuele verandering. Stop met de monkey pepper dance.

 • L. Dirksen

  Hoor ik daar in verte reeds het gerinkel van bellen en arrenslee waarvan de bestuurder de met pek en veren het land uitgejaagde Goedheiligman komt vervangen ??

 • Rinze Hiddink

  Zolang de magie maar blijft en men niet door heeft dat piet (mogelijk) een bekende is, want dat is in mijn ogen een deel van de magie. Net zoals het schoen zetten.

 • Jan de laat

  Goede discussie. Ik ben overtuigd geraakt door 2 dingen. 1 mijn kinderen waren net zo betoverd door het feest met roetveeg en regenboogpieten als daarvoor 2) het gesprek met mensen die echt gekwetst zijn door het zien van zwarte piet- dat deze eerst zwijgende minderheid zich nu uitspreekt – zie ik ook graag verandering en dialoog over hoe we dat doen. Andere steden zijn ons voorgegaan. Wij kunnen dat vast ook wel.

 • Roelof Doorhof

  goedemorgen iedereen

  Waar maakt iedereen ze eigen druk om we hebben 8 intochten, er is keus voor iedereen wil je enkel zwart kies je voor de enne wil je gekleurd kies je de ander, zo moeilijk is het niet, en zo lang zwartepiet niet verboden is, zal de gemeente van rechts naar links gewoon voor de openbare orde moeten zorgen of ze willen of niet, en verbieden kan niet ook weer van recht naar links, dus conclusie, nederland is gepolariseerd en we gaan hier voorlopig niet uitkomen,en zwartepiet blijf, hij zal heus wel veranderen, maar niet in de mate de links wil.

 • Anne Bijlstra

  Vanaf 2020 speelt zwarte piet bij het Sinterklaasfeest geen rol meer. Iemand die daar niet aan mee wil doen verpest het feest, omdat hij of zij bewust mensen wil kwetsen of kinderen pijn wil doen.Sommige tradities veranderen mee met de tijd. Nederland is allang geen wit land meer. Verander mee, stop het wij/zij denken, stop met zwarte piet. Als oud-leerkracht roep ik alle scholen op zwarte piet geen rol meer te laten spelen bij het Sinterklaasfeest. Geef de kinderen in groep 7 en 8 les over de Koloniale Conferentie van 1885/86 in Berlijn, waar 15 Europese landen samen met de VS en het Ottomaanse Rijk Afrika verdeelden in natiestaten.

 • L. Dirksen

  Uiteindelijk zal de bekende crimineel Z.P. wel uit Nederland worden verbannen. Maar dan begint het pas! Omdat het slecht weer is heb ik wat bronmateriaal bestudeerd op Wikipedia. ZP bestrijders: Er valt nog een wereld te winnen!
  Kijk maar eens op knecht Ruprecht en Zwarte Piet. Ik trof zelfs een Zwarte Klaas (blackface) aan……..
  Al sinds de Middeleeuwen waren deze walgelijke racisten rond van Denemarken tot in Zwitserland aan toe. Te wapen, maar vermijdt Emden. De traditie daar wil dat ZP activisten in de haven worden geworpen……..

 • Roelof Doorhof

  Helaas kan ik mededelen dat zwartepiet niet zal verdwijnen zou lang veel kinderen en ouders in zaanstad,nog steeds zwartepiet willen, zal deze gewoon blijven bestaan, er is totaal geen wettelijk basis, om zwartepiet te verbieden,meer dan 80% van de bewoners van zaanstad zijn voor zwartepiet,en dan de scholen deze zijn vaak links georiënteerd, maar ouders u heeft ook een stem, bij de ouderraad, laat u stem ook horen, want ook jullie stem telt,en nu het laatst we hebben meer dan 8 intochten, in zaanstad,alle comités werken keihard voor een leuk kinderfeest ik weet er zijn comites met roetveegpieten u kunt daar gewoon ook naar toe,er is voor iedereen wat wils.

 • J Schaap

  Ik zo mijn bedenkingen tegen dat die hele sinterklaasgebeurtenis. Een oude,
  zogenaamde kindervriend met die dubbelzinnige liedjes ‘Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe(de), ‘Hij komt, hij komt, die lieve goede Sint’ en ‘De zak van Sinterklaas’. Een paar jaar geleden hoorde ik zelfs via radio NH dat Sinterklaas een meid erop had. Ik vind het een rare man. Laat hij eerst maar eens kleur geven aan zijn Pieten.

 • Frans Veth

  Dus kunnen Surinamers nooit meer Zwarte Piet spelen, discriminatie.

 • Epco Wiersma

  Ken genoeg donker gekleurde mensen die geen enkele moeite hebben met zwarte piet en er zijn er zelfs een paar bij die zich schamen dat donkere mensen dit kinderfeest willen vergallen

 • Epco Wiersma

  En waarom druk maken over 500 jaar geleden. Maal je druk om de huidige discriminatie in bv politiek, werk, rechtssysteem. Denk Ana de slavernij van kinderarbeid, mensenhandel, vrouwenhandel(denk niet dat alle prostituees dat werk willen door hun eigen leven in te vullen), vrouwen die niets te zeggen hebben in bepaalde landen, vrouwen die verkocht worden door IS als vee. Dit zijn huidige slavernij voorbeelden die je nog kan veranderen /stopzetten. Dat van 500 jaar geleden kun je niet meer veranderen.. Je echt de toekomst veranderen kijk dan naar het heden en niet naar het verleden.

Reageren? Ja, graag! Houd je aan onze regels

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *