Een meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad wil dat burgemeester Hamming en wethouders niet meer aanwezig zijn bij Sinterklaas-intochten waar ook ‘zwarte’ Zwarte Pieten aan meedoen.

Tegelijkertijd vraagt een raadsmeerderheid het college “een constructieve dialoog aan te gaan met organisaties die nog steeds gebruikmaken van Zwarte Piet; en organisaties te stimuleren om definitief afscheid te nemen van zwartepiet.”

Een motie van deze strekking werd gisteravond aangenomen in de gemeenteraad van Zaanstad. Aangezien het een motie is, hoeft die niet uitgevoerd te worden door B&W, maar omdat vier collegepartijen de motie steunen, is dat niet waarschijnlijk. Burgemeester Hamming hield zich op de vlakte toen hem gevraagd werd of de motie zal uitvoeren: “ik ben voor een inclusief Sinterklaasfeest”.

De motie was ingediend door Sebnem Pancar (Denk), Judith Raa (PvdD), Jan de Laat (GL), Tjeerd Pietersma (PvdA), Patrick Zoomermeijer (SP), Elif Hotaman (DOEN) en Hans Kuyper (ROSA). Ook CDA en D66 stemden voor. VVD, LZ, POV, DZ, PVV en CU waren tegen.

De gemoederen liepen hoog op, Harry van der Laan (POV) had genoeg van het ‘gezeik’ over Zwarte Piet waarop hij door burgemeester Hamming terecht werd gewezen, Judit Raa (PvdD): “wij gaan er niet over ophouden”.

Daarna bleef het nog lang onrustig op Twitter.


Reageren graag, maar wel binnen de regels: geen gescheld, geen onderling gekissebis, niet off-topic en hou je in (niet eindeloos aan de gang blijven).