17 corona-doden Torenerf, relatie met vaccinatie onduidelijk

In verzorgingshuis Torenerf in Wormer zijn in februari 17 bewoners aan corona overleden. Volgens de Zorgcirkel, waar Torenerf onder valt, was er geen relatie met de vaccinatie van bewoners die in dezelfde periode begon.

Uit informatie die De Orkaan van familieleden kreeg, blijkt dat zijn minstens twee bewoners enkele dagen na de vaccinatie overleden. Zorgcirkel wil dat niet bevestigen en wil ook niet zeggen of deze overlijdensgevallen gemeld zijn bij Bijwerkingencentrum Lareb.

Jantien Houweling, communicatieadviseur van De Zorgcirkel laat op de vragen van De Orkaan weten:

In Torenerf kwamen de eerste besmettingen aan het licht vlak voor het weekend waarin bewoners onder medische verantwoordelijkheid van de specialist ouderengeneeskunde gevaccineerd zouden worden. Bewoners met een positieve testuitslag zijn niet gevaccineerd.

Tot ons verdriet zijn de afgelopen periode een aantal bewoners ten gevolge van corona overleden. Conform protocol melden wij mensen die overlijden door corona bij de GGD.

Kennelijk is het dus niet rechtstreeks aan Lareb gemeld maar aan de GGD doorgegeven.

UPDATE, reactie van GGD:

“we zijn niet betrokken bij vaccinaties in een verpleeghuis. De GGD heeft dan ook geen rol noch verantwoordelijkheid voor het eventueel melden van bijwerkingen aan LAREB.”

UPDATE: een woordvoerder van Lareb laat weten dat er geen meldingsplicht is voor dit soort gevallen, maar dat het aan aan de behandeld arts is om dit door te geven. Dat gebeurt als er ‘symptomen van bijverschijnselen zijn’. Bij Lareb kunnen ze niet ingaan op individuele zaken dus of de overlijdensgevallen van Torenerf zijn doorgegeven kunnen ze niet zeggen.

17 sterfgevallen

Houweling stelt ook dat de situatie in Torenerf inmiddels een stuk beter is.

De vaccinatie is begonnen op 15 januari, eerst kwamen de zorgmedewerkers aan de beurt, daarna de oudste groepen. Volgens Houweling is de vaccinatie van bewoners van Torenerf begonnen in het weekend van 22 t/m 24 januari.

Op 17 februari schreef De Orkaan over de overlijdensgolf in Wormerland, waar binnen een week het aantal corona-doden verdubbelde van 14 naar 28. Aanvankelijk wilde de woordvoerder van Torenerf niet zeggen hoeveel van de 14 nieuwe sterfgevallen in Wormerland in februari in Torenerf waren, behalve dat het om ‘een aanzienlijk deel’ ging. Annemarie Thijs, regiodirecteur Zaanstreek van De Zorgcirkel bevestigde later tegenover NH Nieuws dat het al om 15 patiënten ging. In de week daarop stierven nog eens twee inwoners van Wormerland. Woordvoerder Jantien Houweling bevestigt dat het in beide gevallen om ‘onze mensen’ gaat.

In Wormer steeg het aantal totale sterfgevallen aan corona in februari van 2021 van 14 naar 31. Alle 17 nieuwe sterfgevallen in Wormer werden tussen 10 en 23 februari aan het RIVM gemeld.

Corona-doden Wormerland
Deel dit artikel:

3 reacties

 • mevr. Groot

  Torenerf zegt dat bewoners met een positieve testuitslag niet zijn gevaccineerd, maar dat is niet waar. Mijn vader woonde ook in Torenerf en is niet getest voordat hij de vaccinatie kreeg. Dat gebeurde pas een dag later en toen bleek dat hij positief was. Hij moet dus al corona onder de leden hebben gehad voordat hij die prik kreeg. In de dagen die volgden werd hij steeds zieker en twee weken na de vaccinatie is hij overleden. Ik hoop- en verwacht- dat er een gedegen onderzoek komt.

  • Gecondoleerd mevr Groot en verdere familie Wat geweldig dat u hierop reageert ,want zo komt er nog veel meer aan het licht , zeker wat betreft de JUISTE informatie Ik hoop dat veel meer mensen dat gaan doen en dat er inderdaad overal gedegen onderzoeken naar worden gedaan ! Sterkte voor u

 • Roxanna Tuin

  Als hij na de vaccinatie is getest is het logisch dat het positief is. Gezien er toch een soort verzwakt virus wordt ingespoten. Althans dat is wat ik begreep.
  Gecondoleerd met uw verlies.
  Ik hoop voor u en verdere nabestaanden ook dat er gedegen onderzoek gedaan wordt en dit niet in de doofpot wordt gestopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *