Weet je nog? Zaanstad lanceerde begin 2018 het ambitieuze plan om 16 grote woningbouwprojecten te versnellen. Totaal ging het om zo’n 5.400 woningen. Elk project zou vervolgens binnen drie jaar van start gaan.

Daarna werd nog drie keer een rijkssubsidie voor een ‘bouwimpuls’ binnengehaald. Het ging om 1.900 woningen in Zaanstad-Noord (12 projecten), 4.700 in Zaandam centrum (20 projecten) en 1.700 in Kogerveld (5 projecten). En daarbij kwamen plannen voor 10.000 woningen in de Achtersluispolder (inmiddels teruggeschroefd tot 2.500).

In deze serie #ZaanstadBouwt onderzoekt De Orkaan de status van de woningbouwprojecten. Moet het bestemmingsplan nog worden goedgekeurd, is de omgevingsvergunning verleend, is de bouw al gestart, zijn de woningen al opgeleverd of is het project slechts gebleven bij een ‘Zaanse droom’. De Orkaan zoekt het voor je uit.

Vandaag: Noordsche Bos – nog steeds een plan

Wat? Waar? Wanneer

In 2014 werden plannen gemaakt voor de ontwikkeling van de ‘Kop van het Noordsche Bos’ in Zaandam. Dat is het hele stuk tussen de Stationstraat, de Provincialeweg, de Vaart en De Buiging (het fiets/wandel-pad van Rustenburg naar het stadhuis). Het was de bedoeling om 197 woningen te realiseren. De plannen van AmstelForte en Multi Vastgoed, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, worden een jaar later vervangen door nieuwe plannen van HSB-bouw (architect Neelu Boparai). “Tussen de De Buiging (Stadhuisplein-centrum) en de Stationsstraat komen vijf grote appartementengebouwen (met winkels of horeca?) terwijl er ook laagbouw in het gebied komt” schreven we in 2015. Dat laatste is nog maar de vraag.

Huidige status project

De plannen voor het nieuwbouwplan in Zaandam zijn al bijna 10 jaar oud (in november 2014 schreven we er voor het eerst over). Maar veel schot zit er tot dusver niet in. In de Inverdan-updates van Zaanstad wordt het plan namelijk telkens uitgesteld. “Voor de projecten Heldin/Stelling, Noordsche Bos en de Hemmes is om uiteenlopende redenen de verwachting reëel dat de komende drie jaar niet met de bouw gestart zal worden” werd in 2019 gemeld. We zijn nu bijna vier jaar verder en op het stuk grond is geen enkele bouwactiviteit te bespeuren.

De bouw van Noordsche Bos kan pas van start gaan nadat zowel de Catharina-toren als de Figaro-toren volledig zijn voltooid. De bouw van de Catharina-toren is in maart van dit jaar begonnen en zal naar verwachting over twee jaar worden opgeleverd. Nadat de Catharina-toren gereed is, kan de bouw van de Figaro-toren beginnen. Pas nadat die Figaro-toren is opgeleverd, kan de bouw van Noordsche Bos van start gaan. Het was een ’treintje’ aldus de toelichtende ambtenaren bij de presentatie van de Figaro-plannen.

Op de ‘kop’ is wel gebouwd, maar alleen langs De Buiging (Romanov-appartementen, waar nu ook Bagels & Beans en McDonald’s in zitten). Het hele stuk daarachter waar nu fietsenstallingen en een tijdelijke taxi-plaats zijn, blijft nog onbebouwd. Pas als Figaro is voltooid, komt er plek voor taxi’s bij dat complex. Die ’toren’ komt naast het Stadhuisplein op de plek waar het cultuurcluster was gepland. Daar moet ook een nieuwe mega-fietsenstalling komen voor 2800 fietsen.

Verwachting

De huizen aan de Stationsstraat zijn inmiddels gesloopt, de stomerij moest weg, de fietsstalling is tijdelijk, de taxi’s gaan ‘ooit’ naar een betere plek aan de overkant maar vooralsnog ligt het terrein er nog onbebouwd bij. Wanneer de bouw zal beginnen is afhankelijk van de Catharina-toren en Figaro-toren. Tot die tijd staat Noordsche Bos nog in de wacht.

Hier ons dossier over Noordsche Bos

Hierboven een kaart van het gebied met daaronder de huizen voor het ‘binnenstedelijk hofje’ aldus de architect. Hieronder een voorbeeld van een woning in Kop Noordsche Bos Zaandam. Bron: Boparai Associates Architekten die er zeer waarschijnlijk nooit zal komen.